Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Συννεφιασμένοι οι ξενοδόχοι επειδή η Ελλάδα δεν "πρασινίζει" - "Προβληματική η τουριστική σεζόν"

© Φωτογραφία : Giorgos Zachos / SOOCΤουρίστες στο λιμάνι του Πειραιά
Τουρίστες στο λιμάνι του Πειραιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.06.2021
Βρείτε μας
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας θεωρεί ως τα μόνα υπεύθυνα για τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς έλευσης τουριστών στη χώρα μας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.
Ο φόβος του κορονοϊού και η Ελλάδα που ακόμα δεν έχει καλά επιδημιολογικά δεδομένα φρενάρουν την έλευση των τουριστών με τους ξενοδόχους να διαπιστώνουν ότι και φέτος η τουριστική σεζόν είναι προβληματική.
Είναι η δεύτερη τουριστική σεζόν που η «βαριά βιομηχανία» της χώρας προχωρά σε αχαρτογράφητα νερά αφού οι μεγάλες «δεξαμενές» όπως η Βρετανία από όπου φτάνουν οι τουρίστες στις παραλίες και τα νησιά μας ακόμα δεν έχουν δώσει το πράσινο φως στους υπηκόους τους για να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.
Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της κατάστασης είναι ότι από τα 10.000 ξενοδοχεία της χώρας σήμερα ανοιχτά είναι τα 2.000 όπως είπε στο Sputnik ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.
«Μέχρι τέλος Ιουνίου θα ανοίξουν σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία. Υπάρχει μια διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι που την ίδια περίοδο ήμασταν κλειστά και όταν ανοίξαμε είχαν ανοίξει 5.500 ξενοδοχεία ενώ τώρα έως τέλος Ιουνίου θα ανοίξουν όλα. Το επισημαίνω ως θετικό» είπε ο κ. Τάσιος που πρόσθεσε ότι οι πληρότητες ακόμα είναι χαμηλές και βρίσκονται στο 30%.
«Έχουμε μέση πληρότητα 30% κι αυτό περίπου μέχρι τις 20 Ιουνίου» είπε επισημαίνοντας ότι η πληρότητα αυτή οφείλεται και στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος όπου οι Έλληνες παραδοσιακά πηγαίνουν εκδρομές λόγω της αργίας.
Η άφιξη των ξένων τουριστών παραμένει ελπίδα και όπως λέει ο κ. Τάσιος «αυτή τη στιγμή ναι μεν υπάρχει ένα καλό κλίμα, αλλά δεν το έχουμε σε κρατήσεις».
«Όταν λέω κρατήσεις, εννοώ που θα φτιάχνουν πληρότητες τουλάχιστον 50% για να μπορεί να βγαίνει οικονομικά το ξενοδοχείο. Αυτό είναι το ζήτημα και αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε» τόνισε.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ ανέφερε ότι τον κύριο ρόλο στις κρατήσεις τουριστών που ακόμα δεν έρχονται έχει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
«Δεν είναι θέμα τιμών ή θέμα χώρας να το πω γενικά. Είναι θέμα μόνο της επιδημιολογικής κατάστασης μας. Δεν παίζει κάτι άλλο» είπε ο κ. Τάσιος προσθέτοντας ότι όσο η χώρα δεν γίνεται «πράσινη», δηλαδή να έχει κάτω από 1.000 κρούσματα τόσο δεν θα έχουμε έλευση τουριστών.
Τουρίστες στην Παραλία Μπάλος στην Κρήτη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.06.2021
Ελλάδα
Ζητείται λύση για τους τουρίστες: Εξετάζονται τεστ αναπνοής στα σύνορα - Το μοντέλο της Σιγκαπούρης
Πρόσθεσε δε, και άλλες παραμέτρους όπως τα ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας εκτιμώντας μάλιστα ότι «ούτε τον Ιούνιο η Ρωσία θα δώσει περισσότερες πτήσεις προς την Ελλάδα», ενώ έκρινε «θετικό ότι οι Ρώσοι δεν ανοίγουν την Τουρκία» εννοώντας ότι δεν κερδίζει τουρίστες η γείτονα χώρα.

Τι θα γίνει με τους Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα

Όσον αφορά τη Βρετανία είπε ότι «επειδή έχει εμβολιαστεί σε μεγάλο ποσοστό» προσπαθεί να κρατήσει τον κόσμο εντός της χώρας «για τη δική της οικονομία λέγοντας ότι φοβούνται τις μεταλλάξεις σε άλλες χώρες».
«Η εκτίμησή μου είναι ότι θα πουν ότι θα το δουν πιο μετά τον Ιούνιο. Τώρα αν αποφασίσουν και πουν ότι δύο νησιά τα κάνουν "πράσινα" αυτό πάντα έχει τον κίνδυνο να αλλάξουν τα δεδομένα και να γίνουν "πορτοκαλί". Διότι όσο δεν πέφτουν τα κρούσματα κάτω από 1.500 την ημέρα υπάρχει κίνδυνος. Και για να πάμε στο "πράσινο" πρέπει να έχουμε την ημέρα κάτω από 1.000 κρούσματα. Άρα ξεκάθαρα τα επιδημιολογικά δεδομένα ορίζουν την εξέλιξη της σεζόν» είπε ο κ. Τάσιος.
Εκτίμησε μάλιστα ότι ακόμα ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων στις άλλες χώρες δεν σηματοδοτεί τουρίστες στην Ελλάδα ιδιαίτερα για τις οικογένειες που θα το σκεφτούν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό.
«Δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί στις χώρες τους ότι θέλουν να κάνουν διακοπές. Αυτή είναι μια σημαντική λεπτομέρεια. Για αυτό εκτιμούμε ότι τον Ιούλιο όσες αφίξεις υπάρξουν θα είναι οι περισσότερες με PCR (σ.σ. μοριακό τεστ). Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό από 1η Ιουλίου σίγουρα βοηθά γιατί θα είναι ενιαίο αλλά δεν σημαίνει ότι παύει να υπάρχει ο φόβος του ιού ιδιαίτερα στις λεγόμενες οικογενειακές διακοπές» είπε ο κ. Τάσιος.
Καλοκαίρι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.06.2021
Ελλάδα
Τουρισμός για όλους: Επιδότηση έως και 100% φέτος - Οι δικαιούχοι για δωρεάν διακοπές
Αναφερόμενος σε άλλες εθνικότητες είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει την Αθήνα καθώς πραγματοποιούνται αεροπορικά δρομολόγια «από τέσσερις - πέντε διαφορετικές πόλεις» και τόνισε ότι «βοηθά την Αθήνα, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και κάποιες περιηγήσεις πέριξ της Αθήνας» ενώ όσον αφορά τη Γερμανία που αποτελεί μια μεγάλη «δεξαμενή» τουριστών είπε ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα προχωρούν αργά εκτιμώντας ότι οι Γερμανοί τουρίστες θα έρθουν τον Αύγουστο.
«Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό περιμένουμε και τους Έλληνες τουρίστες. Υπάρχουν τα εργαλεία (σ.σ. εννοεί τα voucher κοινωνικού τουρισμού) και με μεγαλύτερο ποσοστό αφού υπάρχουν και τα περσινά μαζί με τα φετινά που δίνονται από κοινωνικό τουρισμό, αλλά οι Έλληνες θα ξεκινήσουν διακοπές από τον Ιούλιο αφού 25 Ιουνίου κλείνουν τα σχολεία» είπε ο κ. Τάσιος που έκρινε ότι «κοντολογίς είναι προβληματική η σεζόν».
«Έχουμε ζητήματα ακόμα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει η καλοκαιρινή περίοδος. Το κομβικό σημείο είναι τον Ιούλιο η χώρα να παραμείνει οριζόντια πράσινη κι όχι κάποιοι προορισμοί» είπε ο κ. Τάσιος.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά