Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Τα "λουλουδάδικα" στη Βουλή αναγεννιούνται - Τα ιστορικά ανθοπωλεία που χρωμάτισαν το Σύνταγμα

© Φωτογραφία : SOOC / George VitsarasΣύνταγμα - Βουλή
Σύνταγμα - Βουλή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.06.2021
Βρείτε μας
Τα ιστορικά λουλουδάδικα θα επαναλειτουργήσουν με μελέτη του ΕΤΑΔ κοσμώντας με την παρουσία τους την περιοχή δίνοντας μια νέα πνοή στην πλατεία Συντάγματος.
Όλοι θυμόμαστε, από μνήμες των περασμένων ετών, τα ιστορικά ανθοπωλεία (λουλουδάδικα όπως τα έλεγαν) που στο Σύνταγμα -στο πλάι της Βουλής- κοσμούσαν την περιοχή προσφέροντας αρώματα και χρώματα στα μάτια των διερχομένων. Αρκετοί από μας έχουμε σταθεί να αγοράσουμε ένα μπουκέτο της τελευταίας στιγμής ενώ πολλοί τουρίστες τα θαύμαζαν, αρκετοί έβγαζαν φωτογραφίες, ενώ ορισμένοι έδιναν ραντεβού ειδικά την εποχή που δεν υπήρχαν κινητά.
Με κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. και έπειτα από την, ομόφωνα, θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων αποφασίσθηκε να επαναλειτουργήσουν.

Η ιστορία των ανθοπωλείων

Το1932, όταν κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στην πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής προς την πλατεία Συντάγματος, τοποθετήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Λίγο αργότερα σχεδιάστηκαν 11 ανθοπωλεία, τα οποία δημιουργήθηκαν κάτω από τον περίβολο της Βουλής στην κάθοδο της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Για να επιτευχθεί η λειτουργία τους, εκδόθηκε ειδικός νόμος. Το αποτέλεσμα ενθουσίασε και ο κόσμος αγκάλιασε με αγάπη τα νέα αυτά ανθοπωλεία. Άλλωστε, όπως προείπαμε, αποτέλεσαν σημείο αναφοράς καθώς ήταν ένα κομβικό σημείο για να δοθούν ραντεβού.

Πώς ήταν τα ιστορικά ανθοπωλεία του Συντάγματος

Τα έντεκα ιστορικά ανθοπωλεία επί της καθόδου της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας είχαν αρχικά ακριβώς ίδιο μέγεθος και βρισκόντουσαν κάτω από τον περίβολο του κτηρίου της Βουλής. Τα εν λόγω καταστήματα ήταν στην πλειοψηφία τους ισομεγέθη υπόσκαφα διαμερίσματα το ένα δίπλα στο άλλο.
Λειτουργούσαν αυτόνομα υπό διαφορετικούς επιχειρηματίες, ωστόσο κάποια στιγμή με την αποχώρηση ορισμένων δόθηκε στους ανθοπώλες δυνατότητα επέκτασης των αρχικών ορίων του σχεδιασμού των καταστημάτων με αποτέλεσμα να αποκτήσουν περισσότερα τετραγωνικά.

Η παρακμή

Τη δεκαετία του`80 με το άνοιγμα νέων ανθοπωλείων στην ευρύτερη περιοχή καθώς και με τα λειτουργικά προβλήματα που προέκυψαν λόγω αυξημένης κίνησης στους δρόμους, διαδηλώσεις και επεισόδια σταδιακά άρχισαν να μαραζώνουν κάτι που συνέβη και σε άλλους κλάδους στο κέντρο της Αθήνας.

Η σημερινή εικόνα

Στον παρόντα χρόνο λειτουργούν μόνο δύο ανθοπωλεία, τα οποία και καταλαμβάνουν τέσσερα διαμερίσματα όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.
Συσκευές καθαρισμού του αέρα τοποθετήθηκαν στην Πλατεία Ομονοίας. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.06.2021
Ελλάδα
Ομόνοια: Πώς λειτουργούν οι τέσσερις νέες συσκευές καθαρισμού του αέρα στην πιο ρυπογόνα πλατεία

Το σχέδιο επαναλειτουργίας τους

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΤΑΔ και την πρόταση αναδιαρρύθμισης των ανθοπωλείων της Βουλής προτείνεται η λειτουργική αναβάθμιση των καταστημάτων, διατηρώντας ωστόσο την αρχική τους χρήση.
Προτείνεται η λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων χρήσεων των καταστημάτων, διατηρώντας τη χρήση των ανθοπωλείων στα δύο άκρα των καταστημάτων προσθέτοντας νέα χρήση εκθετηρίων - καταστήματος της Βουλής των Ελλήνων και του ΟΔΑΠ, καθώς και βοηθητικών λειτουργιών εξυπηρέτησης στους υπόλοιπους χώρους.
Όπως αναφέρει η μελέτη τα εκθετήρια ενοποιούνται με εσωτερικές διανοίξεις των εσωτερικών τοιχίων και διαδρόμων, ενώ η δημιουργία δύο ημιυπαίθριων τμημάτων θα επιτρέπουν την είσοδο - μετάβαση των πελατών από τον δημόσιο χώρο στα εκθετήρια και το κατάστημα ώστε να είναι πιο λειτουργικά.
Επιπλέον, δημιουργούνται ημιυπαίθριοι χώροι, στους οποίους και θα μπορούν να φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις» καταλήγει η ανακοίνωση κάτι που θα δώσει μια νέα πιο λειτουργική διάσταση. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως το Σύνταγμα και η πλατεία Ομονοίας φιλοξενούν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες και τουρίστες.

Οι αλλαγές και ο νέος σχεδιασμός

Όπως προβλέπει η αρχιτεκτονική μελέτη της ΕΤΑΔ, θα αφαιρεθούν οι πρόσθετες εξωτερικές κατασκευές, οι οποίες λόγω της ανομοιομορφίας τους δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα και την ιστορικότητα της Βουλής και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του μνημείου.
Συνεπώς, διατηρούνται δύο ανθοπωλεία, στα δύο άκρα των καταστημάτων και προστίθενται Εκθετήρια της Βουλής και του ΟΔΑΠ καθώς και βοηθητικοί χώροι εξυπηρέτησης.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής στο άκουσμα της επαναλειτουργίας των ανθοπωλείων

Ο Κώστας Τασούλας δήλωσε τα εξής: «Μετά από πολυετία μαρασμού, ο χώρος των "ανθοπρατηρίων" ξαναζωντανεύει, χάρη στη συνεργασία της Βουλής, του Υπουργείου Πολιτισμού και της ΕΤΑΔ. Οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων ανακαινίζονται και μπορούν να στεγάσουν επιπλέον και δράσεις πολιτισμού. Η Βουλή θα εκθέτει και θα διαθέτει στο κοινό τις εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, που ιδιαίτερα τελευταία περιλαμβάνουν άκρως ενδιαφέροντα βιβλία γύρω από την Επανάσταση του 1821.
Η ύπαρξη και χρήσεων πολιτισμού θα λειτουργήσει ευνοϊκά για την επισκεψιμότητα του ιδιαίτερου αυτού χώρου, ώστε και νέα ανθοπωλεία να επανέλθουν στο ανακαινισμένο πλέον περιβάλλον που αποκτά έτσι ζωή και ομορφιά εκεί που εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει εγκατάλειψη και απουσία».

Ξεχωριστό τοπόσημο της Αθήνας τα λουλουδάδικα

Η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Τα ανθοπωλεία της Βουλής, τα "λουλουδάδικα", όπως τα γνωρίζουμε όλοι, αποτελούν ένα ξεχωριστό τοπόσημο της Αθήνας, ένα εμβληματικό σημείο του κέντρου της πρωτεύουσας. Πολλοί τα θυμόμαστε σε πλήρη άνθηση και λειτουργία. Ωστόσο, όλοι μας τα βλέπαμε τα τελευταία, αρκετά, χρόνια να έχουν παρακμάσει.
Το αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας μας με τη Βουλή και τον Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων είναι η μελέτη "Αναδιαρρύθμισης καταστημάτων Ανθοπωλείων Βουλής", που εκπονήθηκε από την ΕΤΑΔ και εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Η μελέτη αναβάθμισης και επαναλειτουργίας των ανθοπωλείων, αποκαθιστά αισθητικά αυτό το προβεβλημένο σημείο της Αθήνας, προσθέτοντας μια, υψηλής αισθητικής, πινελιά στο στιβαρό κτηριακό συγκρότημα της Βουλής των Ελλήνων. Αποτελεί, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ότι ο ΟΔΑΠ και τα υψηλής ποιότητας και αισθητικής πολιτιστικά προϊόντα του, αποκτούν ένα κατάστημα πώλησης, σε ένα εξαιρετικά προβεβλημένο μέρος της πόλης, μετά το κατάστημα του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος που ήδη προετοιμάζεται».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά