Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
 - Sputnik Ελλάδα
Αθλητικά
Αθλητικές ειδήσεις για ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όλα τα σπορ. Οι κορυφαίες ελληνικές και διεθνείς αθλητικές στιγμές με επικαιρότητα και σχολιασμό.

Τόκιο 2020: Γιατί η ΔΟΕ επιμένει στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων εν μέσω της πανδημίας

© AFP 2021 / BEHROUZ MEHRIΙάπωνας ρεπόρτερ σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο
Ιάπωνας ρεπόρτερ σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.06.2021
Βρείτε μας
Αν και η Ιαπωνία μαστίζεται από το τέταρτο κύμα της πανδημίας της νόσου COVID-19, η ΔΟΕ προχωρά απαρέγκλιτα στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο ενώ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Ιαπώνων πολιτών ζητά την εκ νέου αναβολή ή την ακύρωσή τους.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) συνεχίζει την άκαμπτη στάση της προκειμένου να επιβάλει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2020 στους πολίτες του Τόκιο, παρότι η διοργάνωση δεν φαίνεται να έχει την αποδοχή των πολιτών εν μέσω της πανδημίας της νόσου COVID-19.
Κορονοϊός στην Ιαπωνία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.05.2021
Κόσμος
Τόκιο 2020: Η Ιατρική Ένωση Ιαπωνίας προειδοποιεί για δημιουργία "Ολυμπιακής" μετάλλαξης
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, η ΔΟΕ είπε ότι μόνο ένας «Αρμαγεδδών» θα μπορούσε να σταματήσει τους Αγώνες παρότι η Ιαπωνία αντιμετωπίζει το τέταρτο κύμα της νόσου COVID-19.
Tο μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, είναι γιατί η ΔΟΕ επιμένει να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο;
Ο κορυφαίος αξιωματούχος της ΔΟΕ, Ντικ Πάουντ, υπογράμμισε τη δέσμευση του οργανισμού να διοργανώσει τους Αγώνες σε συνέντευξη Τύπου, κατά την περασμένη εβδομάδα, δηλώνοντας ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν όπως έχει προγραμματιστεί.
Η Ιαπωνία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ασία από την πανδημία, καθώς μόνο την Τετάρτη (02/06) καταγράφηκαν 3.036 νέες περιπτώσεις της νόσου COVID-19 και 113 θάνατοι.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων της νόσου COVID-19 έχει φτάσει τις 753.000 και ο αριθμός των θανάτων είναι 13.220.
Επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, αναγκάστηκε να ανακοινώσει νέους περιορισμούς, οι οποίοι ισχύουν στο Τόκιο, αλλά και σε άλλες μητροπόλεις, όπως η Οζάκα, το Κιότο, το Χοκάιντο και η Χιροσίμα.
Στο πλαίσιο αυξανόμενων ανησυχιών για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η αντίσταση στη διεξαγωγή των Αγώνων βρήκε έναν απροσδόκητο σύμμαχο.
Αναλυτικά, ο διευθύνων σύμβουλος της SoftBank, Μασαγιόσι Σον, επέκρινε την ιαπωνική κυβέρνηση για την απόφασή της να φιλοξενήσει τους Αγώνες, λέγοντας πως «περισσότερο από το 80% των ανθρώπων θέλουν να αναβληθούν ή να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ποιος και υπό ποια αρχή υποχρεώνεται για το αντίθετο;».
Η απόφαση της ΔΟΕ να φιλοξενήσει τους Αγώνες στο Τόκιο θεωρείται από πολλούς ως σαφής κίνδυνος για την υγεία, δεδομένου ότι η Ιαπωνία έχει εμβολιάσει πλήρως μόνο το 2,9% του πληθυσμού της, ο οποίος αγγίζει τα 126 εκατομμύρια.
Πάντως, με σχετικές δηλώσεις στο Sputnik, ο Γενικός Γραμματέας της Ινδικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ρατζίβ Μέχτα, συμφώνησε ότι η ΔΟΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει να κάνει τους αγώνες, λαμβάνοντας υπόψη το δημοσιονομικό πλαίσιο.
Ο ίδιος, επίσης, εξήγησε ότι η ΔΟΕ κερδίζει μεγάλο μέρος των εσόδων της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες των χωρών-μελών της να λαμβάνουν επιχορηγήσεις από την Ολυμπιακή Επιτροπή για την ανάπτυξη υποδομών.
Ακόμα, ο Ινδός αξιωματούχος σημείωσε: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν χωρίς θεατές, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο μολύνσεων. [...] Η διοργάνωση των Αγώνων είναι σημαντική επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν ακυρωθεί ποτέ στο παρελθόν».
Οι Ολυμπιακοί κύκλοι στο θαλάσσιο πάρκο του Τόκιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.05.2021
Αθλητικά
Τόκιο 2020: Ταξιδιωτική οδηγία συστήνει στους Αμερικανούς να μην πάνε στην Ιαπωνία το καλοκαίρι
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ακύρωση των Ολυμπιακών δεν είναι εύκολη απόφαση, καθώς η διοργάνωσή τους κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια.
Το επίσημο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο λέγεται ότι ήταν 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά διογκώθηκε στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια αφού η ιαπωνική κυβέρνηση άρχισε να κατασκευάζει νέα στάδια και άλλες υποδομές.
Επίσης, το επίσημο κόστος αυξήθηκε περαιτέρω κατά 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την αναβολή των Αγώνων λόγω της πανδημίας.
Πέρα από τα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία περιλαμβάνουν έσοδα από διαφημίσεις, χορηγούς και δικαιώματα, αλλά και την οικονομική συνεισφορά 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη ΔΟΕ, όλα αυτά είναι χρήματα των φορολογουμένων.
Η ΔΟΕ δεν είναι υπεύθυνη εάν το κόστος υπερβαίνει τον προϋπολογισμό και η αύξηση των εξόδων γενικά βαρύνει την κυβέρνηση και την Ολυμπιακή Επιτροπή της διοργανώτριας χώρας.
Αν και η ΔΟΕ δεν ενδιαφέρεται για την αύξηση του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων, κερδίζει σχεδόν όλα τα έσοδά της από αυτό το μεγάλο γεγονός, που πραγματοποιείται μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια.
Συγκεκριμένα, η ΔΟΕ έλαβε 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τον προηγούμενο ολυμπιακό κύκλο, ο οποίος διήρκεσε από το 2013-16, και το 73% εξ αυτών προήλθε από τηλεοπτικά δικαιώματα και το 18% από χορηγίες.
Η ΔΟΕ ισχυρίζεται ότι το 90% των συνολικών εσόδων της κατανέμεται μεταξύ των κρατών-μελών της, καθώς επιδιώκει να προωθήσει παγκοσμίως τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ωστόσο, η ΔΟΕ, η οποία αναφέρεται στην Ελβετία ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μπορεί να χρεοκοπήσει εάν δεν έχει έσοδα από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Επισημαίνεται πως ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, θεωρείται εθελοντής του οργανισμού, παρόλο που ετησίως λαμβάνει 225.000 δολάρια και οι φόροι του στην Ελβετία, οι οποίοι ανέρχονται σε 126.000 δολάρια ετησίως, καλύπτονται επίσης από τη ΔΟΕ.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά