Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Διχασμένοι οι Έλληνες για τον κορονοϊό και τις κινήσεις της ΕΕ: "Έχουν φόβο και θυμό για το μέλλον"

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΗ σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.06.2021
Βρείτε μας
Γνωστοί ευρωβουλευτές σχολιάζουν στο Sputnik τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τα συμπεράσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άνοιξη του 2021 μας σχολιάζουν ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Πιο συγκεκριμένα, 8 στους 10 Έλληνες ζητούν περισσότερες αρμοδιότητες από την ΕΕ στην αντιμετώπιση των κρίσεων.
Ενώ τον αντίκτυπο της COVID-19 βίωσαν στην τσέπη τους ή αναμένουν να βιώσουν 8 στους 10 Έλληνες (περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους). Από την άλλη, ενώ 85% των Ελλήνων γνωρίζουν τι έχει κάνει η ΕΕ από πέρσι το καλοκαίρι, μόνο οι μισοί εγκρίνουν τους χειρισμούς της.
Ένα ενδιαφέρον, σε ένα βαθμό, στην πρώτη ανάγνωσή του, αντιφατικό σχήμα προκύπτει, βάσει της πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άνοιξη του 2021 (διενεργήθηκαν 26.669 συνεντεύξεις ευρωπαίων πολιτών), που διεξήχθη από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 12 Απριλίου σε 27 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεραίνει ότι οι λοιποί Ευρωπαίοι είναι περισσότερο από τους Έλληνες ικανοποιημένοι για τους χειρισμούς της ΕΕ και λιγότερο ανήσυχοι για τις συνέπειες της πανδημίας.
ΕΕ Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.06.2021
Κόσμος
Η ΕΕ δεν συζητά ακόμη με τη Ρωσία για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού
Πάντως, περισσότεροι Έλληνες, ήτοι το 77% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (και 74% στην ΕΕ) επιθυμούν η ΕΕ να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες στην αντιμετώπιση κρίσεων όπως η πανδημία της COVID-19, συμπεριλαμβανομένου ενός 29% που «συμφωνεί απόλυτα» με την ιδέα (28% στην ΕΕ).
Τα συμπεράσματα, όπου μεταξύ άλλων προκύπτει ότι στην Ελλάδα οι προτεραιότητες που αφορούν στην οικονομία έρχονται πιο ψηλά από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ οι προτεραιότητες που αφορούν στα εμβόλια έρχονται πιο ψηλά στους Ευρωπαίους, ζητήσαμε να μας το αποκωδικοποιήσουν Έλληνες ευρωβουλευτές.
Ερωτώμενοι σχετικά με τους τομείς στου οποίους πρέπει να δώσει προτεραιότητα η ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας, στην Ελλάδα, στην πρώτη θέση με 44% ισοψηφούν η ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που επλήγησαν από την πανδημία και η επένδυση περισσότερων πόρων στην οικονομία για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται στην Ελλάδα η ταχεία πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια (33%) και στην τρίτη θέση, η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής υγείας (29%).
Σε επίπεδο ΕΕ, οι ερωτηθέντες αναφέρουν ως σημαντικότερο την ταχεία πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όλους τους πολίτες της ΕΕ (39%).
Στη λίστα των προτεραιοτήτων ακολουθεί η διάθεση περισσότερων χρημάτων στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων (29%), η καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη διαχείριση κρίσεων (28%) και η ανάπτυξη μια ευρωπαϊκής πολιτικής για την υγεία (25%).
Η λήψη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατατάσσεται ψηλότερα στη λίστα των προτεραιοτήτων που θα πρέπει να έχουν οι ευρωβουλευτές στην Ελλάδα με ποσοστό 67%.
Η δημόσια υγεία βρίσκεται στη δεύτερη θέση (60%), ενώ τα μέτρα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού κατατάσσονται τρίτα (54%).
Το πρώτο εθνικό αεροπλανοφόρο της Κίνας - Type 001A - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.04.2021
Κόσμος
Ποια οικονομική κρίση; Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες του 2020 έφτασαν σε υψηλό δεκαετιών
Σε επίπεδο ΕΕ, οι πολίτες εκφράζουν την επιθυμία οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους να δώσουν προτεραιότητα στη δημόσια υγεία (49%). Ακολουθούν η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (39%), τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας (επίσης με 39%), καθώς και η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (34%).
Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με την Οικονομίας στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, το 31% των Ευρωπαίων είδαν την οικονομική τους κατάσταση να επηρεάζεται αρνητικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την ώρα που στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 50%.
Παρά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (58%) πιστεύει ότι τα οφέλη για την υγεία που προέκυψαν από τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα τους υπερτερούν της οικονομικής ζημίας, που πιθανώς αυτά επέφεραν.
Με τη δήλωση αυτή φαίνεται να συμφωνεί το 55% των πολιτών στην Ελλάδα. Την ίδια γνώμη έχουν και οι πολίτες στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, γεγονός που υποδηλώνει αλλαγή στη στάση των πολιτών σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του, όταν με μικρή πλειοψηφία οι πολίτες έκριναν ότι η οικονομική ζημία ήταν σημαντικότερη, σύμφωνα με έρευνα του ΕΚ.
Πάρα ταύτα, λιγότερο από το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων (23%), τάσσεται υπέρ της ΕΕ «όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής» - σημειώνοντας πτώση τεσσάρων μονάδων από τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο 2020.
Περίπου το ήμισυ των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (49%) δηλώνει ότι είναι «υπέρ της ΕΕ, αλλά όχι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής». Το ποσοστό αυτό είναι κοντά στο αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ (47%).
Επιπλέον, στην Ελλάδα, μόλις 15% τάσσονται υπέρ της ΕΕ «όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα».
«60% των Ελλήνων ζητά βάσει της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου ενίσχυση της Δημόσιας υγείας (την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ) και 67% στήριξη της οικονομίας και νέες θέσεις εργασίας, 64% ζητά καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
«Τα ποσοστά είναι πολύ πιο υψηλά από τον αντίστοιχο μέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαίων», επισημαίνει ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και Αντιπρόεδρος του Ευρ.Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Με άλλα λόγια οι Έλληνες στη μεγαλύτερη πλειοψηφία εκφράζουν φόβο και θυμό για το μέλλον και ζητούν από την Ευρώπη όσα δεν κάνει η ελληνική κυβέρνηση» συμπεραίνει.
Σημαία της Κίνας στη Σαγκάη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.06.2021
Κόσμος
Κίνα: Αιχμές προς πλούσιες χώρες που συσσωρεύουν εμβόλια κορονοϊού εις βάρος φτωχότερων
«Όλοι οι Ευρωπαίοι ζητούν καταρχάς περισσότερη Ευρώπη. Έχουν καταλάβει ότι η ΕΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων μέσα στην πανδημία, βοήθησε στη διαχείρισή της, στις παραγγελίες και τη διάθεση των εμβολίων» επισημαίνει η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
«Είναι επομένως λογικό οι Έλληνες επειδή η χώρα μας πήγε καλά στην πανδημία και η επιχείρηση "Ελευθερία" με τους εμβολιασμούς προχωράει εξαιρετικά, τόσο που ακόμη και η Φον ντερ Λάειν να τη χαρακτηρίσει αξιοσημείωτη, προτάσσει στην έρευνα την ανάταξη της Οικονομίας από τα ζητήματα της πανδημίας και της υγείας» συνοψίζει.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά