Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Λοιμωξιολόγοι: Ή εμβολιαζόμαστε και πετάμε τις μάσκες ή 4ο κύμα τον χειμώνα

© Φωτογραφία : SOOC / Konstantinos TsakalidisΕμβόλιο Pfizer στο ΑΧΕΠΑ
Εμβόλιο Pfizer στο ΑΧΕΠΑ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.06.2021
Βρείτε μας
"Βέβαιο το τέταρτο κύμα κορονοϊού αν δεν χτίσουμε ανοσία με τον εμβολιασμό", τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, την ίδια ώρα που 9 στους 10 ασθενείς σε κλινικές COVID-19 δεν έχουν εμβολιαστεί.
Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα να παρουσιάζει σημεία ύφεσης, ωστόσο σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη «δεν θα έχουμε 100% ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να υψωθεί στο επιθυμητό ύψος το τείχος ανοσίας κατά της COVID-19.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να προειδοποιήσει για πιθανό τέταρτο κύμα της πανδημίας από το φθινόπωρο εάν οι πολίτες δεν ανταποκριθούν στον εμβολιασμό τους.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα, οι εμβολιασμοί έσπασαν το φράγμα των έξι εκατομμυρίων, ενώ 2,3 εκ. πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, την ίδια ώρα ωστόσο που αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία από τις εισαγωγές στις κλίνες COVID, βάσει των οποίων 9 στους 10 ασθενείς δεν έχουν σηκώσει μανίκι!
«Το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να ετοιμαστούμε για έναν πιθανώς καλύτερο χειμώνα», ανέφερε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας πως «αν δεν θέλουμε να περάσουμε τα ίδια με πέρυσι τον χειμώνα, πρέπει να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε».
«Δεν θα έχουμε πλήρη κανονικότητα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο «χτίσιμο» του πολυπόθητου τείχους ανοσίας, ο καθηγητής εξήγησε ότι «εάν καταφέρουμε και φτάσουμε ένα 60-70% στους εμβολιασμούς των ηλικιών 20 με 39, θα τα έχουμε καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό».
«Έχουμε αυτήν τη στιγμή καλύψει σε ένα αρκετά καλό ποσοστό τις μεγάλες ηλικίες, ωστόσο θα πρέπει να επιτύχουμε και εκεί την αύξηση, γιατί έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις», είπε.
Το «ροκάνισμα» δε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στη μεταδοτικότητα «θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες».
«Αν στις ηλικίες 20-39 φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, θα έχουμε κερδίσει ένα 80% του τείχους ανοσίας. Στο σύνολο του πληθυσμού αν φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, θα πάμε πολύ καλά», κατέστησε σαφές.
Στη συνέχεια, αφού εκτίμησε ότι «τέλος Ιουλίου θα έχουν αδειάσει τα νοσοκομεία από διασωληνωμένους και τα κρούσματα θα έχουν πέσει, επομένως, μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών, θα είναι μια καλή στιγμή για να βγάλουμε τις μάσκες», υποστήριξε πως «δεν πρέπει να υπάρξει πτώση στους εμβολιασμούς και πρέπει να φτάσουμε αυτό το ποσοστό πάση θυσία, γιατί το χειμώνα δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με κλειστούς χώρους».
«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με συνθήκες μεταδοτικότητας το χειμώνα, με ποσοστό εμβολιασμού χαμηλότερο από το 60-70%. Αν δεν πιάσουμε ένα ισχυρό ποσοστό ανοσίας, είναι, πιθανό στους κλειστούς χώρους να επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι», ξεκαθάρισε.
Εξέφρασε μάλιστα τη σιγουριά του πως «είναι σχεδόν βέβαιο το 4ο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι».
Καταλήγοντας, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι από τον εμβολιασμό είναι λιγότεροι για τους άνω των 60 ετών, οι οποίοι έχουν και το χαμηλότερο ποσοστό στους εμβολιασμούς.

Ανεμβολίαστοι 9 στους 10 ασθενείς

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία από το μητρώο ασθενών COVID που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, σύμφωνα με τα οποία, η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστη.
Συγκεκριμένα, το 88-90% των ασθενών, κυρίως ηλικιωμένοι, στα νοσοκομεία δεν έχει εμβολιαστεί, ένα 8-9% είναι εμβολιασμένο με την πρώτη δόση και μόνο ένα 2-3% είναι πλήρως εμβολιασμένο, ωστόσο πιθανόν με ήδη βεβαρυμμένη υγεία.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν την περίοδο 12 Απριλίου με 2 Μαΐου.

Ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί

Υπενθυμίζεται τέλος ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την COVID-19 οι εμβολιασμοί στην χώρα μας έφτασαν σήμερα τους 6.084.963.
Συνολικά τη διαδικασία εμβολιασμού έχουν ολοκληρώσει και με τις δύο δόσεις 2.305.626 άτομα, ενώ 3.904.284 έχουν κάνει τη μία.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης στην Πάτρα υπογράμμισε ότι «θα μπορούσαμε ανά πάσα στιγμή να αυξήσουμε την δυναμικότητα του συστήματος εμβολιασμού, αν είχαμε περισσότερα εμβόλια».
Αναφερόμενος, δε, στους εμβολιασμούς στα νησιά είπε ότι «τα νησιά ήταν στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα και από την πρώτη στιγμή θέσαμε τον στόχο ότι θα κινηθούμε πιο γρήγορα και για επιχειρησιακούς και για στρατηγικούς λόγους».
«Στα 69 νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται στις επόμενες μέρες με πολύ καλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, δηλαδή έχουμε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς άνω του 80%, όπως για παράδειγμα στην Κύθνο και την Σίφνος. Στα 19 μεγαλύτερα νησιά, εκτός από την Κρήτη, έχουμε μία πολύ σημαντική βελτίωση στην εμβολιαστική κάλυψη. Ειδικά με το που άρχισε η επιχείρηση "Γαλάζια Ελευθερία", όπου έχουμε κάποιες μικρές καθυστερήσεις, αλλά και εκεί όμως είμαστε υψηλότερα από το μέσο όρο της χώρας, τις αντιμετωπίζουμε με στοχευμένες δράσεις και θα πετύχουμε και εκεί», τόνισε.
Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικίες, ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε:
«Όπως έχουμε πει, η ηλικιακή ομάδα για την οποία δεν έχει ανοίξει ακόμα η διαδικασία για όλα τα εμβόλια, είναι η ομάδα 18-29. Γι' αυτήν, θα ανοίξει σε δύο φάσεις, δηλαδή για τις ηλικιακές ομάδες, 25 - 29 και 18 - 24. Για την ηλικιακή ομάδα 25 - 29, αν έχουμε κάποιες επιβεβαιώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν θα αργήσει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, αφού περιμένουμε τις παραδόσεις της Johnson & Johnson και μία επιβεβαίωση από Pfizer. Αν τις έχουμε, θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε σε πολύ λίγες μέρες το πότε θα ανοίξει η εμβολιαστική διαδικασία για την πρώτη ηλικιακή ομάδα».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά