Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

"Φουρτουνιασμένοι" χιλιάδες ερασιτέχνες αλιείς με τις νέες απαγορεύσεις - Αγκάθι τα ζωντανά δολώματα

CC0 / gwiseman / Καλάμι ψαρέματος
Καλάμι ψαρέματος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.06.2021
Βρείτε μας
Ανάστατοι είναι οι ερασιτέχνες αλιείς με το επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα που θέτει νέους κανόνες στην ερασιτεχνική αλιεία. Το σημείο μέγιστης διαφωνίας είναι η απαγόρευση των ζωντανών δολωμάτων.
Παράταση της περιόδου διαβούλευσης και συζήτηση από μηδενική βάση για τα άρθρα που αφορούν την ερασιτεχνική αλιεία αλλά και την αθλητική (σ.σ. ψαροντούφεκο) ζητούν οι ερασιτέχνες αλιείς από το αρμόδιο υπουργείο, ασκώντας δριμεία κριτική στα άρθρα που έχουν κατατεθεί και τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν τη νέα νομοθεσία μέσω Προεδρικού Διατάγματος.
Όπως ανέφερε στο Sputnik ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας «ΑΡΙΩΝ», Δημήτρης Σαριδάκης αν τελικά τα άρθρα (σ.σ. η διαβούλευση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 4 Ιουνίου) εγκριθούν ως προς τη νομιμότητα τους από το ΣτΕ και εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα δημιουργούνται μια σειρά προβλημάτων που αποτελούν «χτύπημα» τόσο για τους χιλιάδες ερασιτέχνες αλιείες όσο και για δεκάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα γύρω από τον κλάδο της αλιείας.
Ψάρια σε ακτή της Σαχαλίνης στη Ρωσία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.04.2021
Κόσμος
Ρωσία: Ψάρια βγήκαν στη στεριά - Βίντεο
Πρώτο σημείο «σύγκρουσης» είναι τα τηλεκατευθυνόμενα σκαφάκια. «Υπάρχει μια τεχνική αλιείας από την ακτή με καλάμι. Ένας ψαράς με τη μυϊκή του δύναμη μπορεί να πετάξει την πετονιά του για παράδειγμα στα 100 μέτρα. Το τηλεκατευθυνόμενο σκαφάκι έχει τη δυνατότητα να πάρει το δόλωμα και χωρίς βολή (σ.σ. πέταμα πετονιάς) και να το πάει στα 200 μέτρα. Άρα αυτό αυξάνει τις πιθανότητες μας να πιάσουμε ένα πιο μεγάλο ψάρι και αυτό είναι καλύτερο για τα ιχθυοαποθέματα γιατί γύρω στην ακτή συνήθως βρίσκονται μικρά ψάρια. Κι όλες οι παρανομίες γίνονται γύρω - γύρω από την ακτή, πιάνοντας μικρά ψάρια» είπε ο κ. Σαριδάκης.
Χαρακτήρισε το μέτρο της απαγόρευσης «παράλογο» γιατί στην ουσία όπως είπε δεν καταργεί την τεχνική αλλά το μέσο.
«Μας λένε ότι το δόλωμα σου αν θέλεις μπορείς να κολυμπήσεις και να το πας στα 200 μέτρα ή να το πας με ένα αερόστατο ή με χίλιους δυο τρόπους αλλά όχι με τηλεκατευθυνόμενο βαρκάκι που θεωρώ ότι ενοχλεί τους επαγγελματίες αλιείς» προσθέτοντας ότι υπάρχει «άτυπος πόλεμος μεταξύ επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων».
Εγγονός κάνει πλάκα στον παππού του που κοιμάται δίπλα στο ποτάμι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.05.2021
Αν είσαι και ψαράς, τη φάρσα σου θα φας: Άτακτος εγγονός κάνει πλάκα στον παππού - Βίντεο
Ο κ. Σαριδάκης ανέφερε ότι το προηγούμενο ΠΔ που ορίζει τους νόμους της ερασιτεχνικής αλιείας είχε εκδοθεί το 1985.
Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει αλλαγές και ουσιαστικά το τηλεκατευθυνόμενο βαρκάκι είναι και σήμερα μια μη νόμιμη τεχνική που μπορεί να καταλήξει σε τσουχτερό πρόστιμο κατά τη διάρκεια ελέγχου του Λιμενικού.
«Το τηλεκατευθυνόμενο βαρκάκι μπορεί να κοστίζει η αγορά του και 1.000 ευρώ. Στον έλεγχο από το Λιμενικό θα κατασχεθεί μαζί με όλα τα καλάμια και τα άλλα εργαλεία συν 500 ευρώ το πρόστιμο. Συνολικά δηλαδή του αλιέα θα του κοστίσει άνω των 2.000 ευρώ» είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι λίγοι στην Ελλάδα ψαρεύουν με τηλεκατευθυνόμενο κυρίως λόγω του υψηλού κόστους του.

Απαγόρευση ζωντανών δολωμάτων

Το σημείο του επικείμενου ΠΔ που συγκεντρώνει την αντίδραση όλων των ερασιτεχνών αλιέων είναι η απαγόρευση χρήσης ζωντανών δολωμάτων και η αντικατάστασή τους με τεχνητά δολώματα από πλαστικό ή σιλικόνη τα οποία έχουν τη μορφή μικρού ψαριού.
Ο κ. Σαριδάκης λέει ότι από «υπάρξεως του ανθρώπου όταν άρχισε να ψαρεύει χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί ζωντανά δολώματα», όπως ψαράκια, μαλάκια, σκουλήκια.
Ψαράς βλέπει αλιγάτορα να βγαίνει από λίμνη και το βάζει στα πόδια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.05.2021
Ψαράς βλέπει τεράστιο αλιγάτορα να βγαίνει από λίμνη κι ακόμα τρέχει - Βίντεο
«Η επιτυχία τους ψαρέματος εξαρτάται κατά 90% από τα ζωντανά δολώματα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σαριδάκης και προσθέτει ότι τα τεχνητά δολώματα θα προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στο θαλάσσιο περιβάλλον.
«Σε κάποια αστοχία δηλαδή πάνω στη βολή μπορεί να μας κοπεί η πετονιά και όλη αυτή η αρματωσιά που φέρει το ψεύτικο ψάρι (σ.σ. τεχνητό δόλωμα) θα μείνει στη θάλασσα. Σκεφτείτε ότι οι ερασιτέχνες αλιείς είμαστε πάνω από 800.000. Πόσες πετονιές μπορεί να κοπούν και να μείνουν στο βυθό. Τώρα μένει το αγκίστρι με το φυσικό δόλωμα. Δεν είναι ίδια επιβάρυνση στο περιβάλλον» είπε.
Επιπλέον, με την απαγόρευση των ζωντανών δολωμάτων θα μείνει άνεργος ένας ολόκληρος κλάδος όπως είπε οικογενειακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και οι οποίοι εμπορεύονται τα ζωντανά δολώματα μέσα από τα καταστήματα τους.
Το τρίτο σημείο διαφωνίας είναι τα κιλά των ψαριών που δικαιούνται να αλιεύσουν. Με το προηγούμενο ΠΔ οι αλιείς σε μια βάρκα που συνήθως όπως λέει ο κ. Σαριδάκης ήταν δύο «και για λόγους ασφαλείας για την αποφυγή ατυχήματος» τα επιτρεπόμενα κιλά ήταν 10. Από την ακτή τα κιλά ήταν πέντε ανά αλιέα.
Τώρα είτε κατά μόνας από την ακτή, είτε εντός βάρκας τα κιλά των ψαριών θα είναι τέσσερα.
Διαρρήκτης. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.04.2021
Κόσμος
Μεθυσμένος ψαράς έκανε διάρρηξη σε σπίτι, αφόδευσε παντού κι έπεσε για ύπνο στο κρεβάτι
«Θα αναγκαστεί ο αλιέας να πάει μόνος του με τη βάρκα χωρίς δεύτερο άτομο εξαιτίας των κιλών. Που βέβαια αν μια μέρα ένας αλιέας πιάσει τέσσερα κιλά ψάρια κάνει πάρτι» είπε ο κ. Σαριδάκης.
Πρόβλημα υπάρχει για τους ερασιτέχνες αλιείς και με τα επιτρεπόμενα αγκίστρια του παραγαδιού που προτείνεται πλέον από 300 να γίνουν 150 αλλά και με την απαγόρευση του ηλεκτρικού μηχανισμού ανάκτησης της πετονιάς με τον κ. Σαριδάκη να αναρωτιέται πόσοι έχουν «μυϊκή δύναμη να τραβήξουν πετονιά από τα 80 μέτρα βάθος;» αλλά και να επισημαίνει ότι «με αυτή την απαγόρευση δεν θα μπορεί να ψαρέψει ένα άτομο με αναπηρία».
«Επίσης, στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις - πέντε εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρικούς μηχανισμούς ανάκτησης πετονιάς τα οποία μάλιστα εξάγουν στο εξωτερικό. Τι θα κάνουν αυτές οι επιχειρήσεις;» είπε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου.

Χωρίς περιορισμούς η αλιεία λαγοκέφαλων

Αίσθηση προκαλεί ένα άλλο άρθρο του επικείμενου ΠΔ όπου αναφέρεται ότι δεν υπόκειται σε περιορισμούς η αλίευση των γνωστών δηλητηριωδών και τοξικών ψαριών όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο τα οποία ως γνωστόν είναι ακατάλληλα προς βρώση.
Οι ερασιτέχνες αλιείς πάντως δεν διαφωνούν με το συγκεκριμένα άρθρο καθώς όπως είπε ο κ. Σαριδάκης «θα βοηθήσει στην εκκαθάριση της θάλασσας από αυτά τα είδη».
«Ειδικά ο λαγοκέφαλος δεν έχει αντίπαλο μέσα στη θάλασσα, δηλαδή κάποιο μεγαλύτερο ψάρι να το φάει και έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχο είδος το οποίο τρέφεται με αβγά από μαλάκια απειλώντας τους πληθυσμούς των χταποδιών και των σουπιών. Μάλιστα στην Κύπρο υπάρχει πρόγραμμα που αμείβει με 1 ευρώ το κεφάλι τους αλιείς που πιάνουν λαγοκεφάλους» κατέληξε ο κ. Σαριδάκης.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά