Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Προστασία σπιτιού από δασική πυρκαγιά: Τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να γνωρίζουμε

© AFP 2021 / ANGELOS TZORTZINISΣπίτι έχει τυλιχθεί στις φλόγες στο Μάτι 23 Ιουλίου 2018
Σπίτι έχει τυλιχθεί στις φλόγες στο Μάτι 23 Ιουλίου 2018 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.06.2021
Βρείτε μας
Οι δασικές πυρκαγιές που ξεσπούν κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ανθρώπινη αμέλεια. Ποια μέτρα πρόληψης μπορούν να λάβουν οι ένοικοι σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δασική περιοχή για να προστατέψουν τους ίδιους και τις περιουσίες τους.
Οι δασικές πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελούν -δυστυχώς- τακτικό φαινόμενο, ενώ σε πολλές εξ αυτών απειλούνται ανθρώπινες ζωές και κατοικίες.
Από την τραγωδία στο Μάτι που έγινε εκατόμβη νεκρών έως την πρόσφατη πυρκαγιά στα Γεράνια Όρη αποδεικνύεται ότι η πρόληψη και η εκπαίδευση των κατοίκων που ζουν σε δασικές ή σε περιοχές με πυκνή βλάστηση μπορεί να σώσει ζωές και περιουσίες.
Σύμφωνα με την αντιπύραρχο-δασολόγο του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ζησούλα Ντάσιου, οι δασικές πυρκαγιές οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην ανθρώπινη αμέλεια και είναι σημαντική η προσπάθεια περιορισμού αυτών λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης.
«Η χώρα μας, στο σύνολό της, καλύπτεται από δάση και δασικές εκτάσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι εκτάσεις αγγίζουν οικισμούς που μπορούν άμεσα να επηρεαστούν από τις ενάρξεις δασικών πυρκαγιών. Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ανθρώπινη αμέλεια. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις περιορίσουμε λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης» δήλωσε στο Sputnik η κα Ντάσιου.

Τα μέτρα πρόληψης για πυρκαγιά

Τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται εντός δασικής έκτασης ή πολύ κοντά σε αυτές, είναι ιδιαίτερα σημαντικά και μπορούν να αποβούν σωτήρια. Θα πρέπει να υπάρξει όπως αναφέρει η κα Ντάσιου ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός μέτρων πρόληψης.
Αναλυτικά τα μέτρα όπως ανέφερε η αντιπύραρχος είναι τα εξής:
Αφαιρώ τα κλαδιά που εφάπτονται με την οικία μου. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διατηρώ κάθε είδους εύφλεκτης βλάστησης, σωρούς ξύλων και απορρίμματα μακριά από τους τοίχους της οικίας μου.
Η οικία θα πρέπει να είναι καθαρισμένη από ξηρά χόρτα και σκουπίδια.
Η πρόσβαση στην οικία πρέπει να είναι εξασφαλισμένη από προσβάσιμο και συντηρημένο οδικό δίκτυο. Η ασφαλής πρόσβαση προϋποθέτει δρόμους και οδικά δίκτυα χωρίς αδιέξοδα.
Διαθέτω επαρκή ποσότητα νερού και εγκαταστάσεις για την εκτόξευση του νερού, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα νερού, τόσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος πυρόσβεσης.
Ελέγχω αν στην περιοχή μου έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με ονόματα οδών και αριθμούς σπιτιών, που διακρίνονται εύκολα από το δρόμο, για να μπορούν οι πυροσβέστες να εντοπίσουν τη κατοικία.
Φροντίζω η οροφή της οικίας να είναι κατασκευασμένη από μη εύφλεκτα ή πυράντοχα υλικά. Οι κατοικίες με ξύλινη στέγη έχουν περισσότερες πιθανότητες να «αρπάξουν» φωτιά εξαιτίας μιας δασικής πυρκαγιάς.
Κατά την εκπόνηση του σχεδίου της κατοικίας, λάβετε μέτρα, ώστε οι καύτρες από κάποια πυρκαγιά που πιθανώς να εκδηλωθεί στην παρακείμενη δασική έκταση, να μην μπορούν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά και αντίστροφα - από το εσωτερικό να μην μπορούν να «μεταπηδήσουν» στο δάσος.
Οι εξωτερικοί τοίχοι θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι εξ ολοκλήρου από υλικά ανθεκτικά στη φωτιά. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύψτε όλες τις καμινάδες, το εξωτερικό της σοφίτας και τους υπόγειους αγωγούς εξαερισμού με ειδικό συρμάτινο πλέγμα μικρού βρόγχου.
Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας, ώστε να μειωθεί η ποσότητα της καύσιμης ύλης που το περιβάλλει. Στις περισσότερες περιοχές, η αντιπυρική ζώνη μπορεί να εκτείνεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το σπίτι. Όταν, όμως, το έδαφος είναι επικλινές, ανάλογα με τη κλίση που έχει, θα πρέπει να αυξάνεται και το πλάτος της αντιπυρικής ζώνης.
Οι σωροί με τα καυσόξυλα πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση ασφαλείας από το σπίτι και γενικά μακριά από οτιδήποτε εύφλεκτο, διότι οι καύτρες από ενδεχόμενη πυρκαγιά στην παρακείμενη δασική έκταση μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη των ξύλων και ως επακόλουθο τη μετάδοση της φωτιάς σε ολόκληρο το σπίτι.
Η κατοικία πρέπει να διαθέτει πολλές εξόδους κινδύνου, σε όλα τα επίπεδα, για να μπορέσετε να διαφύγετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Ιδιαίτερα σημαντικό, όπως αναφέρει η κα Ντάσιου είναι τα μέλη της οικογένειας να «καθορίσουν ένα σημείο συνάντησης και να σχεδιάσουν τον τρόπο διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου». Για τον λόγο αυτό μάλιστα συστήνεται η οικογένεια «να πραγματοποιεί δοκιμαστικές εκκενώσεις της κατοικίας τους», ενώ καλό θα είναι «να συντάξουν μια κατάσταση με τα αντικείμενα που θα πάρουν μαζί τους σε περίπτωση εκκένωσης της κατοικίας».

Σε περίπτωση πυρκαγιάς

«Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά, έτσι ώστε οι πυροσβέστες να την εντοπίσουν έγκαιρα» υπογραμμίζει η κα Ντάσιου.
Επιπλέον:
Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
Να αναφέρετε, επίσης, τρόπους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων αν γνωρίζεται καλά την περιοχή και κάθε άλλη πληροφορία που θα σας ζητηθεί.
Προσπαθήστε παράλληλα, αν μπορείτε -χωρίς να κινδυνέψετε- να σβήσετε τη φωτιά χρησιμοποιώντας νερό, χώμα, άμμο, ένα κομμάτι κλαδί ή φορητούς πυροσβεστήρες.
Απομακρύνομαι από την περιοχή άμεσα, δεν περιμένω να φτάσει η πυρκαγιά κοντά μου. Πολλές φορές η συμπεριφορά της πυρκαγιάς είναι απρόβλεπτη.
Η κλήση στον αριθμό 199 και 112 είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας.
Φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.05.2021
Ελλάδα
Φωτιά στον Σχίνο: Οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία από εισπνοή καπνού

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια

Η αμέλεια των ανθρώπων μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε πυρκαγιά. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και πού θα παρκάρουμε το αυτοκίνητο μας καθώς ο ζεστός καταλύτης ενός ΙΧ μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
«Δεν σταθμεύουμε το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς» τόνισε η κα Ντάσιου.
Εννοείται ότι δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος. Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο, ενημερώνοντας τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους (παππούδες και γιαγιάδες) για τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν.
Επίσης:
Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
Σημαντική είναι επίσης η διαρκής ενημέρωση των πολιτών εάν πρόκειται να μεταβούν σε κάποια παραλία κοντά σε δάση και δασικές περιοχές οι οποίες μπορεί να είναι σε υψηλή κατηγορία κινδύνου για πυρκαγιά μέσα από τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (https://www.civilprotection.gr/el).
«Αποφεύγω αν μπορώ να μετακινηθώ σε περιοχές κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις με χάρτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 ή 5. Ενημερώνομαι από το Twitter του Πυροσβεστικού Σώματος για ενάρξεις πυρκαγιών. Εξασφαλίζω να έχω σήμα στο κινητό μου, ή ειδοποιώ κάποιον δικό μου για να γνωρίζει πού βρίσκομαι. Πριν την άφιξη μου, σχεδιάζω και τον τρόπο διαφυγής μου σε περίπτωση κινδύνου. Αν δεν έχω σήμα στο κινητό μου και κινδυνεύω, καλώ τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Το 112 μπορεί να εντοπίσει τη θέση μου» συμβουλεύει η κα Ντάσιου.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά