Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Εμβόλιο κορονοϊού: Ερωτοαπαντήσεις για πιθανές μελλοντικές ενισχυτικές ή αναμνηστικές δόσεις

© Sputnik / Gustavo Valente / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΤο εμβόλιο της AstraZeneca
Το εμβόλιο της AstraZeneca - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.06.2021
Βρείτε μας
Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τις πιθανές ενισχυτικές ή αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού; Δείτε όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από οκτώ ερωτήσεις - απαντήσεις.
Πολλά είναι τα ερωτήματα για την πιθανότητα να χρειαστούν ενισχυτικές ή αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Προς το παρόν, ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν όλες τις απαντήσεις.
Αν και αρκετοί ειδικοί στης ΗΠΑ εκτιμούν πως τα εμβόλια -τουλάχιστον τα εγκεκριμένα στη χώρα τους- θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον έναν χρόνο, όσον αφορά στην προστασία που παρέχουν, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος, ακόμη, πως αυτό ισχύει. Επίσης ασαφές είναι το κατά πόσο οι νέες παραλλαγές του ιού, οι οποίες εμφανίζονται συνεχώς ανά τον κόσμο, θα φέρουν νέες ανάγκες στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Προσφάτως, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ ξεκίνησαν νέα κλινική δοκιμή σε ανθρώπους πλήρως εμβολιασμένους ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο μία ενισχυτική δόση θα αυξήσει τα αντισώματά τους και θα παρατείνει την ανοσιακή προστασία. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρισκόμαστε σε «αχαρτογράφητα νερά» όσον αφορά στις ενισχυτικές δόσεις.
Το Sputnik V - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.06.2021
Κόσμος
Sputnik Light: Εγκρίθηκε η χρήση του μονοδοσικού ρωσικού εμβολίου στο Κονγκό
Οι «New York Times» συνόψισαν σε οκτώ ερωτήσεις - απαντήσεις ό,τι γνωρίζουμε έως τώρα για το συγκεκριμένο θέμα:
Γιατί κάνουμε κάθε χρόνο το αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά αρκούν δύο δόσεις ιλαράς στην παιδική ηλικία για να μας προστατέψουν εφ' όρου ζωής;
Διαφορικοί παθογόνοι μικροοργανισμοί επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα μας με διαφορετικούς τρόπους. Για νόσους όπως η ιλαρά η νόσηση μία φορά οδηγεί σε φυσική ανοσία για πάντα. Ωστόσο, για άλλες νόσους (π.χ. τέτανος) η άμυνα του οργανισμού εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου και χρειάζονται περιοδικά ενισχυτικές δόσεις εμβολίων. Επίσης, ορισμένοι ιοί, όπως αυτός της γρίπης, μεταβάλλονται οι ίδιοι γρήγορα, γι' αυτό και απαιτούν κάθε χρόνο ένα νέο εμβόλιο.
Πώς συγκρίνονται τα εμβόλια COVID-19 με τα άλλα από άποψη προστασίας;
Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να εμβολιάζονται μαζικά κατά του κορονοϊού πριν λίγους μήνες. Ούτε οι προηγηθείσες κλινικές δοκιμές τους μπορούσαν να δείξουν ποια θα ήταν η ανοσιακή προστασία ένα χρόνο μετά. Πάντως, τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, καθώς τα επίπεδα αντισωμάτων κατά του κορονοϊού φαίνεται να πέφτουν αργά, συνεπώς η εμβολιαστική ανοσία μπορεί να παραμένει ισχυρή για καιρό, αλλά άγνωστο το ακριβές διάστημα προς το παρόν. Όσοι μολύνθηκαν από τον ιό και μετά έκαναν το εμβόλιο, μπορεί να έχουν πιο μακρόχρονη προστασία, ίσως για χρόνια, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ως τώρα.
Μπορεί μερικά εμβόλια COVID-19 να διαρκούν περισσότερο από άλλα;
Ίσως. Οι επιστήμονες ήδη έχουν βρει πως τα εμβόλια mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) έχουν κάπως μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τα πιο «παραδοσιακά» εμβόλια που βασίζονται σε αδρανοποιημένο ιό. Ωστόσο, τα εμβόλια mRNA είναι σχετικά νέα και συνεπώς δεν έχει μελετηθεί σε βάθος χρόνου η διάρκεια της προστασίας τους. Είναι πάντως πιθανό πως η προστασία από τα λιγότερο αποτελεσματικά εμβόλια θα διαρκεί επίσης λιγότερο.
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στην Πάτρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.06.2021
Ελλάδα
Εμβολιασμός: Παίρνουν σειρά οι 25 – 29 για όλα τα εμβόλια – Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις
Πώς θα μάθουμε πότε τα εμβόλια θα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους;
Οι επιστήμονες αναζητούν -μέσω μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη- βιοδείκτες που θα δείχνουν πότε η ανοσιακή προστασία μετά από ένα εμβόλιο δεν θα είναι πια αρκετή για να «φρενάρει» τον κορονοϊό. Πιθανώς ένα επίπεδο αντισωμάτων στο αίμα θα είναι το «κατώφλι» κάτω από το οποίο κάποιος εμβολιασμένος θα κινδυνεύει ξανά να μολυνθεί και να νοσήσει από COVID-19.
Τι γίνεται με τις παραλλαγές και μεταλλάξεις;
Πιθανότατα θα χρειαστούμε ενισχυτικές δόσεις για να μπλοκάρουμε τις νέες, συνήθως πιο μεταδοτικές, παραλλαγές του κορονοϊού, αλλά αυτό δεν είναι σαφές προς το παρόν. Πάντως, η ανάδυση νέων παραλλαγών έχει επιταχύνει τις σχετικές μελέτες για τις ενισχυτικές δόσεις. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν πως τους επόμενους μήνες θα εμφανιστούν νέες παραλλαγές με μεγαλύτερη αντίσταση στα εμβόλια που υπάρχουν έως τώρα.
Θα χρειαστούμε ειδική ενισχυτική δόση για κάποια συγκεκριμένη παραλλαγή;
Παραμένει ασαφές. Μερικοί επιστήμονες υποψιάζονται ότι μια ισχυρή ανοσιακή απόκριση του οργανισμού στην αρχική («κινεζική») παραλλαγή του κορονοϊού θα παρέχει επαρκή προστασία και έναντι των κατοπινών παραλλαγών. Από την άλλη, είναι επίσης πιθανό ότι ένα εμβόλιο ειδικά σχεδιασμένο έναντι μια συγκεκριμένης παραλλαγής, θα είναι πιο αποτελεσματικό. Η Pfizer έχει αρχίσει να δοκιμάζει και τις δύο περιπτώσεις: μερικοί εθελοντές που έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως, θα κάνουν μια τρίτη δόση από το ίδιο εμβόλιο, ενώ άλλοι εθελοντές θα κάνουν ένα νεότερο πειραματικό εμβόλιο έναντι τις παραλλαγής Βήτα («νοτιοαφρικανικής»). Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι «με βάση αυτά που γνωρίζουμε έως τώρα, η τωρινή άποψη μας είναι πως εωσότου δούμε μια μείωση στην κυκλοφορία του ιού SARS-CoV-2 και της νόσου COVID-19, θεωρούμε πιθανό ότι μια τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου μας, μέσα σε 12 μήνες από τη χορήγηση του, θα είναι ίσως αναγκαία για να βοηθήσει στην προστασία κατά της COVID-19».
Θα μπορώ να αλλάξω εμβόλιο στην ενισχυτική δόση;
Ίσως. Οι έρευνες σε προηγούμενες νόσους έδειξαν πως η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων μπορεί και να ενισχύσει την προστασία. Μελέτες συνδυασμού εμβολίων κατά της COVID-19 βρίσκονται σε εξέλιξη και θα επιβεβαιώσουν αν κάτι ανάλογο ισχύει και με τον κορονοϊό.
Τι θα γίνεται με όσους δεν θα έχουν κάνει καν την πρώτη δόση;
Θα πρέπει να προετοιμάζονται για την προοπτική ότι θα χρειαστούν τρεις και όχι δύο δόσεις.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά