Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID: "Αποφύγαμε οργουελικό κατασκεύασμα - Πώς προστατεύονται τα δεδομένα"

© Φωτογραφία : European CommisionΤο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού
Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.06.2021
Βρείτε μας
"Μέσα από υποχωρήσεις, συνεχείς τροπολογίες, διαφωνίες, αλλά και συνθέσεις απόψεων, το Σώμα μας απέφυγε ένα οργουελικό κατασκεύασμα και κατέληξε σε μια λειτουργική, αλλά και πολύ διαφοροποιημένη από την αρχική πρόταση" σχολιάζει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID που σήμερα ψηφίζει το Ευρωκοινοβούλιο.
Τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID, το οποίο θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ από 1η Ιουλίου συζητά και ψηφίζει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ολομέλεια της Συνόδου ξεκίνησε τις εργασίες στις 10:00 το πρωί. Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον επίτροπο Ντιντιέ Ρέιντερς και την πορτογαλική προεδρία. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 απόψε. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν αύριο στις 10:00 το πρωί.
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, που θα χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη από την 1η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, θα εκδίδεται από τις κρατικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή.
Θα πιστοποιεί ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, ή έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, ή έχει αναρρώσει από τη μόλυνση. Ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά τα οποία είναι «διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα εντός της ΕΕ» όπως σημειώνεται. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφύγουν την επιβολή επιπλέον ταξιδιωτικών περιορισμών όπως η καραντίνα, η απομόνωση ή η διενέργεια ελέγχων, εκτός αν θεωρούνται απαραίτητοι και αναλογικοί για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ εγκαίρως για την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, με στόχο τη συντονισμένη σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών απ' όλα τα κράτη-μέλη, αποφεύγοντας τις διακρίσεις και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ μετά την πανδημία.
«Τώρα ολοκληρώνουμε τις νέες συστάσεις για την ελεύθερη μετακίνηση και ελπίζω ότι αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξει πρόοδος, θα αρθούν οι περιορισμοί και θα διευκολύνουμε τα ταξίδια» δήλωσε ο Ντιντιέ Ρέιντερς.
Κομισιόν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.06.2021
Κόσμος
Κομισιόν για ψηφιακό πιστοποιητικό COVID: Η Ελλάδα στις επτά χώρες που άρχισαν την έκδοσή του

«Αποφύγαμε ένα οργουελικό κατασκεύασμα»

«Η σημερινή συζήτηση και, όπως όλα δείχνουν, η έγκριση του "Πράσινου Πιστοποιητικού" στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μια ακόμη επιτυχία του μοναδικού άμεσα εκλεγμένου οργάνου του ευρωπαϊκού πολιτικού οικοδομήματος. Μέσα από υποχωρήσεις, συνεχείς τροπολογίες, διαφωνίες, αλλά και συνθέσεις απόψεων, το Σώμα μας κατέληξε σε μια λειτουργική, αλλά και πολύ διαφοροποιημένη από την αρχική πρόταση. Μια πρόταση με περισσότερες και ουσιαστικές δικλείδες ασφαλείας για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών, μια πρόταση για ένα λειτουργικό πιστοποιητικό που μπορεί να παίξει τον δικό του ρόλο στην προσπάθεια ανόρθωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών στην εποχή μετά την πανδημία» σχολιάζει στο Sputnik ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης.
«Υπερβαίνοντας αδικαιολόγητα "χαλαρές" προβλέψεις για το περιεχόμενο ενός τέτοιου πιστοποιητικού, με καθοριστική συμβολή των πολιτικών ομάδων του Προοδευτικού Τόξου, και της Αριστεράς φυσικά, αποφύγαμε ένα οργουελικό κατασκεύασμα, που κάποιοι ήθελαν να μπορεί να "ξεχειλώσει" τόσο ώστε να χωρά ακόμη και πληροφορίες για προσωπικές επιλογές και στάσεις» προσθέτει ο ευρωβουλευτής.
Αεροδρόμιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.06.2021
Ελλάδα
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς λειτουργεί για τα ταξίδια και πού μπορείτε να το εκδώσετε

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ψηφίζει την "πρόταση Μητσοτάκη"»

Τι ακριβώς θα εξασφαλίζει το πιστοποιητικό; Και κατά πόσο αυτό συνδέεται με την πρόταση Μητσοτάκη;
«Εξασφαλίσαμε αυστηρά καθορισμένο βραχύ βίο (έναν χρόνο και βλέπουμε), "τείχος προστασίας" των όποιων (λιγοστών) δεδομένων θα περιέχει. Δεν καταφέραμε όμως να δεσμεύσουμε την ΕΕ να το ονομάσει... "Κυριάκος Μητσοτάκης", αποζημιώνοντας με λίγη άκοπη υστεροφημία τον φερόμενο ως εμπνευστή του. Φυσικά ένα "διαβατήριο εμβολιασμού" δεν είναι "ενωσιακό πιστοποιητικό COVID" όπως είναι η επίσημη ονομασία του "πράσινου πιστοποιητικού", και η πρόταση Μητσοτάκη για διαβατήριο απορρίφθηκε μετ’ επαίνων» συνεχίζει ο κ. Αρβανίτης.
«Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μια και καλή» καταλήγει. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ψηφίζει την "πρόταση Μητσοτάκη", το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει Οδηγία για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό βραχείας εφαρμογής με εγγυήσεις και περιορισμούς στη χρήση των δεδομένων των πολιτών. Εγγυήσεις και περιορισμούς που είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς εβδομάδων μέσα στο Σώμα, εγγυήσεις και περιορισμούς που υπερβαίνοντας τις ελαφρότητες του "Μωυσή"-πρωθυπουργού συνιστούν ένα σπουδαίο ορόσημο για το τι μπορεί να κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους πολίτες της ΕΕ σε συνθήκες κρίσης» συνεχίζει ο κ. Αρβανίτης.
«Όπως την ηλεκτρική λάμπα την οφείλουμε στον Έντισον, κι όχι στον κ. Μητσοτάκη. Όπως την πενικιλίνη την οφείλουμε στον Φλέμινγκ και όχι στον κ. Μητσοτάκη. Έτσι ακριβώς το Πράσινο Πιστοποιητικό το οφείλουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όχι στον κ. Μητσοτάκη. Απλά και καθαρά» συνοψίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά