Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Σταϊκούρας: Μέχρι 12 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ - Πώς θα επηρεάσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

© Φωτογραφία : MEGAΟ Χρήστος Σταϊκούρας στο MEGA
Ο Χρήστος Σταϊκούρας στο MEGA - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.06.2021
Βρείτε μας
Ο υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε για το πώς θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες ενώ αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς και στην πληρωμή των ενοικίων Μαΐου.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για μία «αναγκαία αναπροσαρμογή» στις αντικειμενικές αξίες «για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης» ενώ αναφέρθηκε στην πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ που μπορεί να φτάσει έως και τις 12 δόσεις.
Μάλιστα, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά».
Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο MEGA, ξεκαθάρισε πως «το πιο ουσιαστικό κίνητρο για τον εμβολιασμό είναι η υγεία», αναφερόμενος σε διάφορα κίνητρα για τον εμβολιασμό που δίνονται σε διάφορες χώρες και πρόσθεσε:
«Έχουμε βοηθήσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους την τσέπη του πολίτη μέσα από μέτρα που υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,9 έχουν δοθεί μέσα στο 2021. Υπάρχει πρωτόγνωρη βοήθεια της πολιτείας προς το εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».
Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως οι αντικειμενικές αξίες «έπρεπε να αναπροσαρμοστούν για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης».
«Πρώτον, υπάρχουν πολλές περιοχές σε ζώνες που υποφορολογούνταν. Δεύτερον, για τη διαμόρφωση αδιάβλητης τεχνοκρατικής διαδικασίας στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών. Τώρα χρησιμοποιήσαμε μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών για να υπάρχει διαυγής προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Τρίτον, πολλές φορές γίνονται συναλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και όχι στις εμπορικές τιμές».
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «το αποτέλεσμα της άσκησης είναι μία μέση αύξηση συνολικά σε παλιές και νέες ζώνες κατά 8%, όπου περίπου υπάρχει αύξηση στο 55% των παλαιών και νέων ζωνών, μείωση σε ένα ποσοστό 21% και αμετάβλητο έμεινε το 24%».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η άσκηση θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερη».
«Θα τροποποιήσουμε τους συντελεστές επί των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, με βάση τις αντικειμενικές αξίες, με βάση το τι θα προκύψει από τον Νοέμβριο. Αν υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ από την άσκηση αυτή, θα την απομειώσουμε ώστε να είναι μηδενικό το τελικό αποτέλεσμα. Θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές. Δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικό ΕΝΦΙΑ από την άσκηση αυτή. Αλλά είναι προφανές ότι θα πρέπει κάποιοι συμπατριώτες μας να πληρώσουν περισσότερο σε περιοχές με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Μόνο αυτή την περιουσία θα φορολογήσουμε περισσότερο. Από την άσκηση αυτή θα προκύψουν και σημαντικές μειώσεις φόρων από χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες».

Μείωση του ΕΝΦΙΑ και περισσότερες δόσεις

Στόχος της κυβέρνησης, είναι μέσω αυτής της άσκησης και ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει το 2022, να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά.
«Θα επιδιώξουμε συμπληρωματικά προς την άσκηση που συζητήσαμε, να προσθέσουμε αυτή τη νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ», τόνισε.
Μιλώντας για το σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός επισήμανε:
«Το σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ θα το δούμε την κατάλληλη στιγμή, αλλά δίνεται η δυνατότητα για πολύ περισσότερες από τις 6 δόσεις που σήμερα υπάρχουν. Θα μπορούσαν να γίνουν δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12 ώστε να βοηθήσουμε την κοινωνία».

Αντικειμενικές αξίες και φόροι στα ακίνητα

Σχετικά με το πώς θα επηρεάσουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες τους υπόλοιπους φόρους για τα ακίνητα (πχ. φόρος κληρονομιάς, μεταβίβασης, κ.ά.), ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως οι φόροι αυτοί έχουν συσχέτιση με τις αντικειμενικές αξίες, «αλλά επειδή η άσκηση θα εφαρμοστεί από το 2022, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του. Πολλοί συμπατριώτες μας που θέλουν να δρομολογήσουν τέτοιες συναλλαγές, θα τις έχουν υλοποιήσει ήδη. Ουσιαστικά, μεταγενέστερα δεν θα έχουμε ουσιώδεις μεταβολές».
Συνοψίζοντας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «συνολικά δεν θα υπάρχει επιβάρυνση με τον ΕΝΦΙΑ, θα επιδιώξουμε να τον μειώσουμε συνολικά, και να αναδιαμορφώσουμε τους συντελεστές. Παραπάνω θα πληρώσουν μόνοι κάποιοι που υποφορολογούνταν».

Πληρωμή ενοικίων και πλειστηριασμοί

Αναφορικά με την πληρωμή των ενοικίων Μαΐου στους ιδιοκτήτες, ο κ. Σταϊκούρας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέχρι το τέλος του μήνα να κάνει τη σχετική καταβολή.
«Το κράτος έχει πάρει το βάρος να πληρώσει τα ενοίκια, στις τιμές πριν την υγειονομική κρίση ενώ ξέρουμε ότι με κλειστά μαγαζιά υπήρχε ο κίνδυνος πολλοί συμπατριώτες μας να μην πληρώσουν καν ενοίκια. Αυτό επεκτείνεται τον Ιούνιο για τους κλάδους της εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, μεταφορών, γυμναστήρια και τις επιχειρήσεις που επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα. Στο λιανεμπόριο θα συνεχίσει να έχει βοήθεια, αλλά πλέον με 40%».
Σχετικά με πιθανή επέκταση του μέτρου, δήλωσε ότι «αυτό το μέτρο θα εξαντληθεί τον Ιούνιο».
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε και για τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία στις ευάλωτες ομάδες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως υλοποιείται ένας καινούριος νόμος από την 1η Ιουνίου, «με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους συνολικά σε πολύ περισσότερες δόσεις. 240 προς το δημόσιο και μέχρι 420 στις τράπεζες».
«Εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα είμαστε έτοιμοι, ώστε στους επόμενους δύο μήνες να υπάρχει η προσωποποιημένη ενημέρωση του πολίτη, συμπλήρωσε ο υπουργός.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά