Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Τι είναι και πώς δημιουργήθηκε η βλέννα που κάλυψε τον Βόσπορο – Ο κίνδυνος για το Αιγαίο

© Φωτογραφία : Twitter / ReutersΤουρκία: Περίεργη "γλίτσα" απειλεί τη θάλασσα του Μαρμαρά
Τουρκία: Περίεργη γλίτσα απειλεί τη θάλασσα του Μαρμαρά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.06.2021
Βρείτε μας
Η κλιματική αλλαγή και η απουσία αποχετευτικών συστημάτων "γέννησαν" τη βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία. Η έξοδος της στο Αιγαίο θεωρείται σίγουρη όπως δήλωσε στο Sputnik o καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας του ΑΠΘ Χ. Χιντήρογλου που επισημαίνει την ανάγκη συστήματος παρακολούθησης της θάλασσας από την Πολιτεία.
Η θάλασσα και γενικά το περιβάλλον δεν έχουν σύνορα. Αν λοιπόν μια περιβαλλοντική καταστροφή συμβεί σε μια χώρα, σύντομα το πρόβλημα θα «επισκεφτεί» και τη γειτονική.
Τρανό παράδειγμα αυτού είναι η πρόσφατη ρύπανση στη θάλασσα του Μαρμαρά στη γειτονική Τουρκία όπου δημιουργήθηκε μια βλέννα πάχους 15 μέτρων η οποία ταξιδεύει στα τουρκικά παράλια ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι θα εξέλθει των Στενών και θα βγει στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η Τουρκία, όπως είπε στο Sputnik ο καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας του ΑΠΘ Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου, «είναι μια από τις χώρες που δεν διαθέτουν αποχετευτικό σύστημα» με αποτέλεσμα οικιακά κι άλλα λύματα να πέφτουν χωρίς καμία επεξεργασία στη θάλασσα ρυπαίνοντάς τη.
Τουρκία: Περίεργη γλίτσα απειλεί τη θάλασσα του Μαρμαρά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.06.2021
Κόσμος
Τουρκία: Επικίνδυνη γλίτσα "σκοτώνει" τη Θάλασσα του Μαρμαρά και κατευθύνεται στο Αιγαίο

Πώς δημιουργείται η βλέννα

Από την άλλη, η κλιματική αλλαγή που φέρνει αύξηση της θερμοκρασίας, προκαλεί και άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη και αύξηση εκείνων των μικροοργανισμών όπως είναι οι μονοκύτταροι οργανισμοί που δημιούργησαν τη συγκεκριμένη γλίτσα στη θάλασσα του Μάρμαρα.
Όπως λέει ο κ. Χιντήρογλου, τα φαινόμενα αυτά έχουν μια περιοδικότητα από την ώρα της δημιουργίας τους και στη συνέχεια αφού κάνουν τον κύκλο τους, η βλέννα κάθεται στον πυθμένα της θάλασσας. Ωστόσο, η συχνότητα αυτών των φαινομένων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
«Υπάρχει μια περιοδικότητα σε αυτά τα φαινόμενα. Δηλαδή συμβαίνουν ανά κάποια χρονικά διαστήματα εξαιτίας ενός συνδυασμού περιβαλλοντικών καταστάσεων. Ευνοούνται κάποιες καταστάσεις και κάποια είδη, δηλαδή το πλαγκτόν, και καταγράφεται μια αύξηση στη χλωρίδα της θάλασσας. Αυτοί η μάζα, κάποια στιγμή θα κάνει τον κύκλο της και θα εξαφανιστεί. Η αλήθεια είναι ότι αυτή μεταφέρεται με τα θαλάσσια ρεύματα από μία περιοχή σε κάποια άλλη κι έτσι γίνεται και η εξάπλωση των ειδών που πολλαπλασιάζονται με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αυτό το φαινόμενο τουλάχιστον τα τελευταία 10-15 χρόνια παρατηρούμε ότι είναι συχνό. Γι' αυτό τον λόγο και οι περισσότεροι ειδικοί συγκλίνουν στην άποψη ότι η κλιματική αλλαγή, αυτή δηλαδή η ετήσια αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας, ευνοεί αυτή την αύξηση αυτών των μονοκύτταρων οργανισμών που πολλαπλασιάζονται με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς ώσπου να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους. Μετά αυτή η γλίτσα, τις περισσότερες φορές, καθιζάνει στον πυθμένα και αποτελεί μία πηγή τροφής για άλλους οργανισμούς» εξήγησε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Πώς γίνεται η μεταφορά της βλέννας

Η βλέννα, όπως αυτή στη θάλασσα του Μαρμαρά, δεν είναι στατική. Αντίθετα, με τα θαλάσσια ρεύματα θα ταξιδέψει σε γειτονικές θάλασσες.
Σημαντικό ρόλο παίζουν, όπως είπε ο ειδικός, και τα απορρίμματα που δυστυχώς απλόχερα ρίχνουμε στη θάλασσα. Έτσι εκτός από την κλιματική αλλαγή που ενισχύει την αύξηση των μονοκύτταρων οργανισμών, τα πλαστικά μπουκάλια και οι πλαστικές σακούλες θα γίνουν οι «μεταφορείς» αυτών των οργανισμών που προκαλούν τη βλέννα και τα οποία θα ταξιδέψουν με τον αέρα και τα θαλάσσια ρεύματα σε άλλες θάλασσες όπως είναι το Αιγαίο.
Η ρίψη των ακατέργαστων αστικών λυμάτων στη θάλασσα όπως συμβαίνει στην Τουρκία που δεν διαθέτει αποχετευτικό σύστημα, συνεχίζει ο κ. Χιντήρογλου, «επιτείνουν το φαινόμενο της βλέννας». Ο ίδιος παρομοίασε την κατάσταση στη θάλασσα του Μαρμαρά με έναν γεωργό που βάζει λιπάσματα στα χωράφια του για να αυξήσει την παραγωγή του. Έτσι, με την ίδια λογική τα αστικά λύματα αυξάνουν το φορτίο των μικροοργανισμών στη θάλασσα.
«Η Τουρκία δεν έχει αποχετευτικά συστήματα και έχει ακτογραμμή στη Μεσόγειο. Από τις πολλές βροχές, αυτό το ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας ξεπλένεται και κατεβαίνει όλο στη θάλασσα. Δεν υπάρχει ένα σύστημα βιολογικού καθαρισμού. Οι βόθροι (σ.σ. εννοεί το περιεχόμενό τους) μετακινούνται και όλα αυτά καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον» ανέφερε.
«Το περιβάλλον δεν έχει σύνορα, ό,τι συμβεί δίπλα θα έρθει και σε εμάς» τονίζει ο κ. Χιντήρογλου υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης δεδομένων προκειμένου η Πολιτεία να είναι σε θέση να γνωρίζει όλα τα στοιχεία πριν ξεσπάσει μια περιβαλλοντική κρίση έχοντας έτσι εγκαίρως την ευχέρεια κινήσεων.
«Υπάρχει σύστημα, μεθοδολογία και δίκτυα ερευνών τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται. Η Πολιτεία οφείλει να τα έχει, να παρακολουθεί τα συστήματα αυτά κι όχι όταν γίνεται η κρίση να λες "φταίει αυτός ή ο άλλος". Αυτά που θα έρθουν από τον Βόσπορο μπορούμε να τα καταγράψουμε; Ναι φυσικά μπορούμε. Αλλά πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυο σταθμών σε ετήσια βάση να καταγράφονται τα στοιχεία και να γνωρίζεις τα δεδομένα» καταλήγει ο ειδικός.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά