Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες: Με self test οι υποψήφιοι - Τι γίνεται εάν κάποιος νοσήσει

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOCΈναρξη πανελλήνιων εξετάσεων
Έναρξη πανελλήνιων εξετάσεων  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.06.2021
Βρείτε μας
Πανέτοιμο δηλώνει το Υπουργείο Παιδείας για τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Εξετάσεων όπως δήλωσε στο Sputnik, ο γενικός γραμματέας Αλέξανδρος Κόπτσης. Με ποια υγειονομικά πρωτόκολλα θα γίνουν οι εξετάσεις. Τι λένε οι γονείς.
Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου αρχίζουν οι Πανελλήνιες 2021 για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και μία ημέρα μετά, στις 15 Ιουνίου, για τους υποψηφίους που φοιτούν στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ).
Και οι φετινές Πανελλήνιες θα γίνουν εν μέσω πανδημίας, η οποία εξάλλου επηρέασε και τη σχολική χρονιά αφού εν μέσω lockdown, οι μαθητές έκαναν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.
Το άγχος της απόδοσης στις Πανελλήνιες που έχει ο κάθε μαθητής και η οικογένεια του ενισχύεται φέτος και από το ενδεχόμενο ασθένειας από τον κορονοϊό που θα σημάνει συμμετοχή στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου όπως προβλέπεται εξάλλου εδώ και χρόνια για όποιον μαθητή απουσίασε από τις εξετάσεις για λόγους υγείας.

Με μάσκες, self test και αποστάσεις οι Πανελλήνιες 2021

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στο Sputnik, δήλωσε ότι παρά τις δυσκολίες της φετινής χρονιάς λόγω της πανδημίας «όλα είναι έτοιμα» για τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων που θα γίνουν με μάσκες, self test και αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των μαθητών εντός της αίθουσας.
«Παρά του ότι είχαμε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά με τόσο αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας, η προσπάθεια που κάναμε ήταν αποτελεσματική τόσο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης, την κάλυψη της ύλης και την παροχή οδηγιών για όλους τους μαθητές και ιδιαίτερα για αυτούς της Γ' Λυκείου όσο και για τη βοήθεια τους σε ψυχολογικά ζητήματα. Είμαστε πανέτοιμοι ώστε οι Πανελλήνιες να εξελιχθούν με τον καλύτερο τρόπο» διαβεβαίωσε ο κ. Κόπτσης.
Αναφερόμενος στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν κατά τις Πανελλήνιες 2021 τόνισε ότι «έχουμε ένα αυστηρό πρωτόκολλο γιατί σκοπός μας είναι αφενός να διασφαλίσουμε την υγεία των μαθητών και αφετέρου να διασφαλίσουμε -που το διασφαλίζουμε όντως- το αδιάβλητο των εξετάσεων».
Εντός των αιθουσών, όπως είπε, θα τηρηθούν αποστάσεις 1,5 μέτρου, οι μαθητές θα φορούν μάσκα και φυσικά θα πρέπει να έχουν κάνει self test.
«Μάλιστα έχουμε φροντίσει μέχρι και το τελευταίο μάθημα των ειδικών εξετάσεων που είναι στις 12 Ιουλίου όλοι οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί να έρχονται στη διαδικασία με self test που σημαίνει ότι η διασφάλιση είναι στο έπακρο».
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας επισήμανε ότι οι μαθητές θα κάνουν δύο self test. «Τα παιδιά θα κάνουν το πρώτο self test τρεις ημέρες πριν παρουσιαστούν στο κάθε μάθημα της πρώτης ημέρας της εβδομάδας ώστε να έχουν τη δυνατότητα και τον χρόνο να κάνουν και το δεύτερο τεστ» εξήγησε και πρόσθεσε ότι «εάν κάποιος μαθητής ασθενήσει, είναι ευνόητο ότι θα πάει στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου».
Στην περίπτωση ασθένειας κάποιου μαθητή, «η υπόλοιπη τάξη συνεχίζει και δίνει κανονικά τις εξετάσεις», ενώ αν κάποιο μέλος της οικογένειας του μαθητή ασθενήσει με κορονοϊό, ο μαθητής θα μπορεί να συμμετέχει στις εξετάσεις προσκομίζοντας αρνητικό τεστ, διευκρίνισε.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Κόπτσης, «φέτος έχουμε ένα καινούργιο σύστημα εκπομπής των θεμάτων, το ΣΑΜ (Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης) που είναι εξαιρετικό σύστημα τόσο σε ταχύτητα, σε ποιότητα και σε ποσότητα δεδομένων» ενώ υπενθύμισε ότι φέτος για πρώτη φορά τα αποτελέσματα, δηλαδή τα μόρια και τη σχολή επιτυχίας οι υποψήφιοι θα τα λάβουν με SMS στα κινητά τους.
Υποψήφια στις Πανελλήνιες Εξετάσεις - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.05.2021
Ελλάδα
Πανελλήνιες εν μέσω κορονοϊού: Τι γίνεται αν νοσήσει υποψήφιος - Όλα τα μέτρα φέτος

«Οι μαθητές έχουν τρομερό άγχος λόγω και της πανδημίας»

Με την προτροπή οι μαθητές «να μην το βάλουν κάτω» είτε πετύχουν είτε αποτύχουν αφού «οι πανελλήνιες δεν είναι το παν» όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, «καθώς και να πετύχουν δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζονται για το υπόλοιπο της ζωής τους», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, έδωσε τη σωστή διάσταση των Πανελληνίων Εξετάσεων που στα μάτια της πλειονότητα των μαθητών αποτελεί τον μεγαλύτερο σκόπελο.
«Όσον αφορά τη διαδικασία των Πανελληνίων, μας προβληματίζει το γεγονός ότι το υπουργείο δεν παίρνει μέτρα ώστε να μην έχουμε πολλά παιδιά μέσα στην τάξη. Εμείς θεωρούμε ότι εντός της τάξης θα πρέπει να υπάρχουν 10-12 παιδιά. Αντ' αυτού το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα πάει με τις ίδιες διαδικασίες που είχε και στο 2020, δηλαδή με απόσταση 1,5 μέτρου» επισήμανε.
Τόνισε ότι «είναι μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος για τους μαθητές που έχουν τρομερό άγχος», ενώ η χρονιά είχε μια ιδιαιτερότητα αφού λόγω της πανδημίας «είχαμε κλειστά σχολεία, ενώ υπάρχουν Λύκεια που έκαναν μάθημα (σ.σ. δια ζώσης) μόλις πέντε-έξι εβδομάδες».
Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό του άγχους των Πανελλήνιων, έχει προστεθεί και ο φόβος των μαθητών «μην τυχόν και κολλήσουν» κορονοϊό, παρατήρησε ο κ. Κοκονάς προσθέτοντας ότι το «υπουργείο ορθώς έπραξε ακούγοντας τους γονείς και έκλεισε νωρίτερα τα σχολεία».
«Σε ό,τι έχει να κάνει να με τα μαθήματα, οι περισσότεροι μαθητές στηρίχτηκαν στα φροντιστήρια. Αν σκεφτούμε ότι από τότε που άνοιξαν τα σχολεία, οι περισσότεροι μαθητές δεν επέστρεψαν σε αυτά, επιβεβαιώνεται αυτό που λέμε ότι η όλη κατεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας -και από την τωρινή κυβέρνηση και από την προηγούμενη- είναι στην ουσία να χτίσει ένα σχολείο που έχει σκοπό τις Πανελλήνιες και όχι τη μόρφωση των μαθητών οι οποίοι στηρίζονται στα φροντιστήρια κι όχι στη διαδικασία του δημόσιου σχολείου».
Τέλος ο κ. Κοκονάς μετέφερε το «μεγάλο προβληματισμό που υπάρχει για τη βάση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια (σ.σ. ελάχιστη βάση εισαγωγής)», αλλά και για τις αλλαγές στα μηχανογραφικά που, όπως είπε, «δημιουργούν επιπλέον άγχος στους μαθητές και τους γονείς σε μια χρονιά πανδημίας και προβλημάτων».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά