Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Μητσοτάκης: Η Τουρκία να συμμετάσχει με σεβασμό του διεθνούς δικαίου στον διάλογο

© Φωτογραφία : Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης ΠαπαμήτσοςΜητσοτάκης στη EU-Med7
Μητσοτάκης στη EU-Med7 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.06.2021
Βρείτε μας
Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν το τετ-α-τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τι είπε για Κυπριακό, μεταναστευτικό και Λιβύη.
Ξεκάθαρο μήνυμα για εποικοδομητική λογική και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη σύνοδο των υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-Med7), λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αρχικά, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού λέγοντας πως «ασχοληθήκαμε πολύ με την εκστρατεία εμβολιασμού και η απόφαση της Ε.Ε. για αγορά και διανομή των εμβολίων είναι ένδειξη αλληλεγγύης και βλέπουμε τα οφέλη της».
Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει προσχωρήσει αρκετά και εμβολιάζονται περίπου 100.000 άνθρωποι την ημέρα «και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον ρυθμό μέχρι να φτάσουμε το όριο που απαιτείται για την ανοσία της αγέλης - κάτι που ελπίζουμε ότι θα συμβεί κάποια στιγμή στη διάρκεια του καλοκαιριού».
Έπειτα, λέγοντας πως όλες οι χώρες «έχουν κάνει φανταστική δουλειά στον γρήγορο εμβολιασμό των πολιτών τους» είπε πως αυτό «μας επιτρέπει επίσης να χαλαρώσουμε σταδιακά τους περιορισμούς στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

«Και φυσικά, αυτό είναι κάτι που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ταξιδέψουν και πάλι. Ήμασταν πρωτοπόροι στην πρωτοβουλία για την θέσπιση ενός -όπως το αποκαλούμε τώρα- Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid. Νομίζω ότι ήταν μια πολύ επιτυχημένη πρωτοβουλία. Όλοι έχουμε κοινό συμφέρον στο να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος θα είναι σε θέση να ταξιδέψει στις χώρες μας».

© Φωτογραφία : Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης ΠαπαμήτσοςΣύνοδος των υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σύνοδος των υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.06.2021
Σύνοδος των υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση» για το μεταναστευτικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, λέγοντας αρχικά πως «αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις λόγω των συνεχιζόμενων μεταναστευτικών ροών των τελευταίων ετών».
«Όλοι συμφωνούμε ότι απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση επί του θέματος. Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις με τρόπο εποικοδομητικό σε ό,τι αφορά το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, διότι οι αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών είναι ιδιαίτερα σημαντικές για όλους μας, καθώς γνωρίζουμε πόσο μεγάλη πίεση μπορεί να ασκήσει η μετανάστευση στις χώρες που αποτελούν και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το είδαμε πολύ, πολύ καθαρά τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου. Δεν θέλουμε να δούμε να επαναλαμβάνεται μια κατάσταση, όπου μετανάστες και πρόσφυγες, απελπισμένοι άνθρωποι, θα χρησιμοποιηθούν ως γεωπολιτικά εργαλεία, ως μοχλοί άσκησης γεωπολιτικής ισχύος» συμπλήρωσε.
Φέρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας όπου «το είδαμε αυτό πολύ πρόσφατα» υπογράμμισε ότι «πρέπει να στείλουμε ένα πολύ, πολύ σαφές μήνυμα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές» σε επίπεδο κρατών-μελών, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η Τουρκία να συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο»

Μιλώντας για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου «και σε συνέχεια της πολύ σαφούς θέσης που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς την Τουρκία τον Μάρτιο» ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «έχουμε πετύχει έναν βαθμό αποκλιμάκωσης που μας επιτρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο με την Τουρκία».
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.06.2021
Ελλάδα
Συνάντηση Μακρόν-Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ερντογάν είπε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε μία θετική ατζέντα, «αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για να χρησιμοποιήσω τις φράσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Μαρτίου».
«Και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» τόνισε.

Κυπριακό: «Ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας για δίκαιη και βιώσιμη λύση»

Μιλώντας για την Κύπρο και απευθυνόμενος προσωπικά στον Νίκο Αναστασιάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε για άλλη μία φορά «την ισχυρή δέσμευσή μας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, πάντα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που είναι απολύτως δεσμευτικά για όλες τις πλευρές και απόλυτα ευθυγραμμισμένα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
«Δεν θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει μια εποικοδομητική συζήτηση επί του θέματος εάν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ξεκινήσουν από αυτή την θέση. Ένα τελευταίο σημείο σχετικά με τις περιφερειακές προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε» ξεκαθάρισε.

«Η Λιβύη θα πρέπει να αφεθεί μόνη της να αποφασίσει για το μέλλον της»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Λιβύης λέγοντας πως όλοι παραμένουμε «προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας να συμβάλουμε στην πολιτική διαδικασία που εκτυλίσσεται στη Λιβύη για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου» και πρόσθεσε ότι «επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και, φυσικά, στην αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων από τη Λιβύη«.
«Η Λιβύη θα πρέπει να αφεθεί μόνη της να αποφασίσει για το μέλλον της χωρίς καμία ξένη παρέμβαση. Επιτρέψτε μου λοιπόν να κλείσω καλωσορίζοντάς σας και πάλι στην Αθήνα. Σας εύχομαι μια γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση που θα αναδείξει τις κοινές μας πεποιθήσεις και, φυσικά, θα προωθήσει τα κοινά μας συμφέροντα» συμπλήρωσε.
Τέλος, δήλωσε πως η επόμενη Σύνοδος Med 7 ή Med 9 θα γίνει στην Κρήτη στις 17 Σεπτεμβρίου.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά