Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πανελλήνιες 2021: Πρεμιέρα με μάσκες, αποστάσεις και βεβαίωση αρνητικού τεστ - Με Έκθεση η αυλαία

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOCΠανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες εξετάσεις - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.06.2021
Βρείτε μας
Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021 διεξάγονται με αυστηρά μέτρα προστασίας εν μέσω της πανδημίας της νόσου COVID-19 και αρχίζουν, τη Δευτέρα (14/06), με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας - Έκθεσης.
Αυλαία, τη Δευτέρα (14/06), για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας - Έκθεσης για τους μαθητές Γενικών Λυκείων, αλλά και αυστηρά μέτρα προστασίας για την πανδημία της νόσου COVID-19.
Υποψήφιοι στις Πανελλήνιες Εξετάσεις - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.06.2021
Ελλάδα
Πανελλήνιες 2021: Η "παγίδα" που θα φέρει ανατροπή στις βάσεις – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Ποια είναι τα μέτρα προστασίας

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε, καθορίζει με σαφήνεια τον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2021, καθώς και τα αυστηρά μέτρα προστασίας.
Αυτά είναι:
Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων σε κάθε αίθουσα εξέτασης, συμπεριλαμβανομένου του χώρου προετοιμασίας των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από όλους τους υποψηφίους και το εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων.
Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (self test, PCR ή rapid test) μια φορά την εβδομάδα από υποψήφιους, το εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.
Επισημαίνεται ότι τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, έχοντας μαζί τους δήλωση ή βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test).
Αποφυγή συγχρωτισμού.
Επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών και σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
Τήρηση των οδηγιών καλής υγιεινής χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Με self tests μαθητές και εκπαιδευτικοί

Σύμμαχος στην ασφαλή διεξαγωγή των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2021 θα είναι και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self tests), καθώς καθίστανται υποχρεωτικά τόσο για μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε εξεταστικού κέντρου.
Ειδικότερα, η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου γίνεται δωρεάν από τα φαρμακεία και οι γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/-τριων, οι ενήλικοι/-ες υποψήφιοι/-ες, οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, και αφού χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς του TAXISnet, δηλώνουν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.
Ως εκ τούτου, μόνο με αρνητικό αποτέλεσμα self test επιτρέπεται η είσοδος μαθητών και εκπαιδευτικών στα εξεταστικά κέντρα.
Πάντως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, το πρώτο self test για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων πρέπει να έχει γίνει από την Πέμπτη (10/06) με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.
Ακόμα, το δεύτερο self test για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή (18/06), με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.
Όσον αφορά στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, το δεύτερο self test θα γίνει το Σάββατο (19/06) με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.
Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των εξετάσεων, σε περίπτωση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος, υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασης.
Μάλιστα, σε περίπτωση που κάποιος από τους διαμένοντες στο ίδιο σπίτι με υποψήφιο/-α βρεθεί θετικός στη νόσο COVID-19, ο/η υποψήφιος/-α μπορεί να συμμετέχει στις Πανελλήνιες Eξετάσεις 2021 με την επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος (PCR ή rapid test).
Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που κάποια περιοχή της χώρας χαρακτηριστεί «κόκκινη», εν μέσω των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2021, οι εξετάσεις συνεχίζονται κανονικά με την προσκόμιση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test) από υποψήφιους και εκπαιδευτικό προσωπικό.
Επισημαίνεται ότι συμμετοχή στις επαναληπτικές Πανελλήνιες Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά στον κορονοϊό, προβλέπεται μόνο εφόσον υπάρχει εργαστηριακά αποδεδειγμένη ασθένεια COVID-19 του ίδιου του υποψηφίου.
© ΦωτογραφίαΔήλωση αποτελέσματος self test
Δήλωση αποτελέσματος self test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.06.2021
Δήλωση αποτελέσματος self test

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Σαφείς οδηγίες για τους υποψήφιους των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2021 έχουν δημοσιοποιηθεί και έτσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης απαγορεύεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.
Παράλληλα, επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό.
Ακόμα, το μολύβι δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, εκτός αν επισημαίνεται από τις οδηγίες των θεμάτων.
Οι μαθητές θα προσέρχονται στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο Εξεταζόμενου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν κάτι άλλο για την ταυτοποίησή τους, όπως ταυτότητα ή διαβατήριο.
Εάν ο εξεταζόμενος φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, θα το παραδίδει στον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής του εξεταστικού κέντρου, που θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο.
Μετά τη τέλος της εξέτασης, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί.
Πριν την είσοδο στις αίθουσες, ο πρόεδρος της επιτροπής του εξεταστικού κέντρου πρέπει να υπενθυμίζει στους υποψήφιους την υποχρέωση να παραδίδουν τα κινητά τους και ότι η κατοχή κινητού -έστω και απενεργοποιημένου- μέσα στην αίθουσα είναι λόγος για μηδενισμό τους.
Κατά την παράδοση και την παραλαβή του κινητού, ο υποψήφιος θα υπογράψει σε ειδική κατάσταση ενώπιον του προέδρου της Λυκειακής Επιτροπής του εξεταστικού κέντρου, ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη της παράδοσης και παραλαβής.
Το ίδιο ισχύει για τους επιτηρητές, το βοηθητικό προσωπικό και τους λοιπούς εμπλεκόμενους σε κάθε εξεταστικό κέντρο αλλά και για υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Πρόγραμμα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021 αρχίζουν, τη Δευτέρα (14/06), με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας-Έκθεσης κατά παράδοση.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ημερήσια και Εσπερινά Γενικά Λύκεια

Δευτέρα 14/06: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
Τετάρτη 16/06: Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.
Παρασκευή 18/06: Κοινωνιολογία, Χημεία, Πληροφορική.
Τρίτη 22/06: Ιστορία, Φυσική και Οικονομία.
Οι εξετάσεις θα αρχίσουν στις 08:30 π.μ. με διάρκεια τριών ωρών, τόσο για τους υποψηφίους Ημερήσιων όσο και Εσπερινών Λυκείων, με ώρα προσέλευσης στις 08:00 π.μ..

ΕΠΑΛ

Τρίτη 15/06: Νέα Ελληνικά.
Πέμπτη 17/06: Μαθηματικά (Άλγεβρα).
Σάββατο 19/06: Ανατομία - Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.
Τετάρτη 23/06: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο - Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία - Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.
Πέμπτη 24/06: Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών.
Παρασκευή 25/06: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές.
Σάββατο 26/06: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα.
Δευτέρα 28/06: Στοιχεία Ψύξης Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.
Όπως και στα ΓΕΛ, έτσι και στα ΕΠΑΛ, η ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται στις 08:30 π.μ. ενώ και πάλι οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μπει στις αίθουσες από τις 08:00 π.μ..
Επισημαίνεται ότι οι εξεταζόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις ώρες για κάθε μάθημα εκτός από το μάθημα ειδικότητας Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο θα έχουν τέσσερις ώρες.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά