Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να μας βοηθήσει να "νικήσουμε" βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά

© Φωτογραφία : pixabayΠράσινο κάρδαμο
Πράσινο κάρδαμο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.06.2021
Βρείτε μας
Κάρδαμο αντί για χημικά συντηρητικά προτείνουν οι επιστήμονες.
Στην καταπολέμηση της σταδιακής ανάπτυξης ανθεκτικότητας των βακτηρίων απέναντι στα αντιβιοτικά, μπορούν να βοηθήσουν τα αιθέρια έλαια πράσινου κάρδαμου.
Συγκεκριμένα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι το πράσινο κάρδαμο έχει την ιδιότητα να αναστέλλει τον σχηματισμό βιοφίλμ των βακτηρίων που τα προστατεύει από τα αντιβιοτικά.
Σημειώνεται ότι τουλάχιστον το 80% των μολυσματικών ασθενειών προκαλούνται από βακτήρια τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τέτοια βιοφίλμ (οποιαδήποτε συγκρότηση μικροοργανισμών στην οποία τα κύτταρα κολλάνε μεταξύ τους και συχνά επίσης σε μια επιφάνεια), σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.
Οι μικροοργανισμοί γνωρίζουν πώς να πέφτει… σύρμα για ένα επικίνδυνο περιβάλλον, μέσω ενός τύπου «χημικής γλώσσας», με αποτέλεσμα τον σχηματισμό των biolayers.
Το κάρδαμο «φιμώνει» τα βακτήρια, επιτρέποντας στα αντιβιοτικά να τους επιτεθούν με επιτυχία.
Κοιλιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.06.2021
Έξι tips για να χάσετε εύκολα το λίπος γύρω από την κοιλιά
«Το αιθέριο έλαιο πράσινου κάρδαμου βοηθά στην καταπολέμηση των πολυ-ανθεκτικών μικροοργανισμών: ακόμα και σε συγκέντρωση 0,125%, μεγέθους κάτω από τη θανατηφόρα συγκέντρωση για βακτήρια, καταστέλλοντας αποτελεσματικά τον σχηματισμό βιοφίλμ σε αρνητικά κατά Γκραμ παθογόνα βακτήρια για ανθρώπους και ζώα», ανέφερε ο Mijaíl Chikindas, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι το κάρδαμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας των βακτηρίων.
Παράλληλα, τα φάρμακα με βάση το κάρδαμο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση λοιμώξεων εξαιτίας της E. coli, των στρεπτόκοκκων και της σαλμονέλας, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές.
Τέλος ενώσεις με κάρδαμο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στη βιομηχανία τροφίμων, για παράδειγμα στην αρτοποιεία, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο κρέας και σε άλλα προϊόντα διατροφής, αντί για τα χημικά συντηρητικά, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής τους, κάνοντάς τα πιο ανθεκτικά στα μικρόβια και προσφέροντας ταυτόχρονα ένα ευχάριστο και ελκυστικό άρωμα στους καταναλωτές.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά