Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Παραγωγή ρωσικών εμβολίων στην Ελλάδα: Τα εμπόδια στη συνεργασία των δύο χωρών

© Sputnik / Andrej Olfert / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΤο Sputnik V
Το Sputnik V - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.06.2021
Πέρα από τις γεωστρατηγικές ισορροπίες, ο ολιγοπωλιακός ανταγωνισμός που είναι ανεπτυγμένος στον χώρο του φαρμάκου αποτελεί τροχοπέδη στο να ευοδωθεί μια συνεργασία παραγωγής ρωσικών εμβολίων κατά του κορονοϊού από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Την προηγούμενη Πέμπτη (10 Ιουνίου), η ρωσική Δούμα έκανε πρόταση στην Ελλάδα να εξετάσει το ενδεχόμενο παραγωγής ρωσικών εμβολίων κατά του κορονοϊού. Η πρόταση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης μέσω διαδικτύου των κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας Ελλάδας - Ρωσίας όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής πρόεδρος επιτροπής της Κρατικής Δούμα, Βαβέλ Φεντίαεφ.
Η πρόταση έρχεται σε μια στιγμή που η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι φόβοι για τέταρτο κύμα λόγω μεταλλάξεων -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο- είναι μεγάλοι κι όλα δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι η μόνη ασπίδα προστασίας που έχουμε τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Επιπλέον, η Ελλάδα μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία που λειτουργεί προσθετικά στα δομικά προβλήματα ανάπτυξης, αναζητά έναν βηματισμό ανάπτυξης και βελτίωσης της οικονομίας της.
Ήδη η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε. ασχολείται με την πιθανή αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, ενώ συμφωνία με τη Ρωσία για παραγωγή εμβολίου έχει υπογράψει και η Σερβία, αλλά και η Τουρκία.

«Η Ελλάδα είναι ώριμη να φιλοξενήσει τέτοιες επενδύσεις»

Η πρόταση των Ρώσων -που έχουν εγκρίνει τρία εμβόλια κατά του κορονοϊού- προς την Ελλάδα δείχνει καταρχάς τη δυναμική που έχει ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Ο αναπληρωτής καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, μιλώντας στο Sputnik, τόνισε ότι «ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας είναι ανεπτυγμένος» επισημαίνοντας τον «εξωστρεφή προσανατολισμό» που έχει, αλλά και τη συνεισφορά του στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.
«Η Ελλάδα ως παραγωγικό δυναμικό (σ.σ. στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας) είναι ώριμη να υιοθετήσει, να φιλοξενήσει τέτοιες επενδύσεις. Έχει και εμπειρία και ανθρώπινο δυναμικό. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δημιουργεί ένα εύπορο έδαφος για να ευοδωθεί μια τέτοια συνεργασία» εκτιμά ο κ. Ζαρωτιάδης.
Κατά συνέπεια, μια συνεργασία με τη Ρωσία θα έχει μεγάλο οικονομικό όφελος για τη χώρα ειδικά την περίοδο που βιώνουμε όπου η πανδημία έχει κυριεύσει τις ζωές μας δημιουργώντας οικονομική ανασφάλεια και αστάθεια.
To Sputnik V - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.06.2021
Ελλάδα
Επίσημη απόφαση: "Ναι" στην είσοδο εμβολιασμένων με Sputnik V στην Ελλάδα

Τα εμπόδια στην παραγωγή ρωσικών εμβολίων στην Ελλάδα

Πρόσθεσε ότι αν και ο ίδιος είναι υπέρ της αυτόνομης και ουδέτερης πολιτικής διπλωματικής και στρατηγικής της χώρας, «αντιλαμβάνομαι ότι επειδή πρόκειται ουσιαστικά για μια κρατικά προωθούμενη ξένη άμεση επένδυση προκύπτουν ζητήματα και νομίζω ότι δύσκολα θα τα ξεπερνούσε η ελληνική κυβέρνηση αυτά τα ζητήματα».
Στο ερώτημα εάν μια τέτοια συνεργασία θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε έναν δυναμικό «παίχτη», ο κ. Ζαρωτιάδης συμφώνησε θέτοντας όμως τα εμπόδια που υπάρχουν στον τομέα του φαρμάκου όπως το ολιγοπώλιο στη φαρμακοβιομηχανία:
«Αντιλαμβάνεστε ότι και οι ιδιωτικές εταιρείες και η ελληνική κυβέρνηση φοβάται μήπως αυτή η επιλογή τους καταστήσει μεν παίχτες, αλλά τους "κόψει" ταυτόχρονα και τις συνεργασίες στο πλαίσιο άλλων κρατικών και κοινοτικών συμφωνιών. Είναι δυστυχώς ο ολιγοπωλιακός ανταγωνισμός στη φαρμακοβιομηχανία, όχι μόνο τώρα με την κρίση του κορονοϊού -ίσως τώρα είναι πολύ περισσότερο- σε πάρα πολύ έντονο βαθμό κι αυτό προκαλεί μεγάλες στρεβλώσεις και στις τιμές των φαρμάκων και στον τρόπο που αυτά διανέμονται, στις επιλογές για το ποια φάρμακα προωθούνται και ποια όχι» παρατηρεί ο κ. Ζαρωτιάδης.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала