Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Σειρά επιθέσεων Χατζηδάκη σε Τσίπρα: "Ένα συγγνώμη θα ήθελα όταν αύριο έρθει να μας καταγγείλει"

© Φωτογραφία : SOOC/Menelaos MyrillasΟ αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.06.2021
Βρείτε μας
Πολλές οι επιθέσεις του Κωστή Χατζηδάκη στον Αλέξη Τσίπρα κατά την Ολομέλεια της Βουλής. "Όταν ο κ. Τσίπρας έλεγε μπράβο στον Παπαστράτο, χειροκροτούσε τη διευθέτηση".
Για την ψηφιακή κάρτα και την αναβάθμιση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που για δεύτερη ημέρα συζητείται στη Βουλή, αναφέρθηκε σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ενώ δεν έλειψε και η προσωπική επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
«Εμείς οι ανάλγητοι κάνουμε κάτι που εσείς οι ευαίσθητοι ξεχάσατε να κάνετε στα τέσσερα χρόνια που κυβερνούσατε. Προχωρούμε ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, που είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας και το συνδυάζουμε με έναν κεντρικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, που θα λειτουργεί στο υπουργείο και στη νέα Επιθεώρηση Εργασίας, το οποίο λέγεται ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» δήλωσε αρχικά, εξαπολύοντας την πρώτη επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτός ο μηχανισμός θα είναι μια επανάσταση στην αγορά εργασίας, διότι θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο πότε ξεκινάει ο εργαζόμενος να δουλεύει, τι γίνεται με τις υπερωρίες, τι γίνεται με τη διευθέτηση, τι γίνεται με οτιδήποτε αφορά τον εργασιακό του βίο» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το βασικό πρόβλημα των εργαζομένων είναι αυτό.
Όπως είπε έπειτα ο κ. Χατζηδάκης, οι εργαζόμενοι έχουν και άλλα προβλήματα, όμως, «αυτό που προτάσσουν είναι ότι δεν καταγράφεται ο χρόνος εργασίας τους, ότι δεν δηλώνονται οι υπερωρίες τους, ότι δεν υπάρχει προστασία σε σχέση με τους εργοδότες τους, ανεξάρτητα από τη νομοθεσία».

«Θα χαιρόμουν λοιπόν αύριο, το μέτρο της εισαγωγής της ψηφιακής κάρτας και της αναβάθμισης του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, να το ψηφίσουν και οι 300 βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων. Θα ήταν αδιανόητο, για εμένα, για λόγους κομματικής εμπάθειας κάποιοι βουλευτές να μην ψηφίσουν αυτό το μέτρο. Εμείς θα κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία, σε όλα τα άρθρα ανεξαιρέτως, οπότε θα μετρήσουμε πώς τοποθετείται ο καθένας απέναντι σε αυτόν τον “οδοστρωτήρα” και στον συγκεκριμένο μικρό οδοστρωτήρα της ψηφιακής κάρτας εργασίας και την καταστροφή που θα επιφέρει στους εργαζόμενους» συμπλήρωσε.

Λίγο μετά, αναρωτήθηκε: «Εμείς που είμαστε οι κακοί και που θέλουμε να έχουμε απέναντι τους εργαζόμενους και που θέλουμε να χάσουμε και τους ψηφοφόρους μας, τους εκατοντάδες χιλιάδες που μας ψήφισαν, και που θέλουμε να αποξενωθούμε από αυτούς, γιατί -κατά τη λογική σας- μας αρκούν οι βιομήχανοι για να εκλεγόμαστε, αν θέλαμε να βλάψουμε τους εργαζόμενους, γιατί έχουμε αποφασίσει να εισαγάγουμε αυτή την ψηφιακή κάρτα που είναι μέτρο κατεξοχήν προστασίας των εργαζομένων;».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.06.2021
Ελλάδα
Χατζηδάκης: Ρυθμίσεις αλλά όχι αλλαγές στη βάση του εργασιακού νομοσχεδίου

«Ένα συγγνώμη θα ήθελα από τον κ. Τσίπρα όταν αύριο έρθει να μας καταγγείλει»

Ο υπουργός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κάνοντας, μεταξύ άλλων, προσωπική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Εσείς επειδή διευρύνουμε αυτό που εσείς ψηφίσατε, δηλαδή διευκόλυνση και ευέλικτο ωράριο για τους γονείς που έχουν παιδιά, και στους εργαζόμενους που δεν έχουν παιδιά, το έχετε κάνει μείζον πολιτικό ζήτημα και μιλάτε για απλήρωτα δεκάωρα και υπερωρίες που θα πληρώνονται με ρεπό. Αν είναι έτσι όπως το λέτε, δεδομένου ότι το σύστημα ισχύει εδώ και 30 χρόνια στην Ελλάδα, απλώς εμείς το διευρύνουμε και πάμε σε ατομικές συμβάσεις, σας ερωτώ: ο κ. Τσίπρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν το γνώριζε το καλοκαίρι του 2017, όταν πήγε στον Παπαστράτο; Διότι ο Παπαστράτος έχει σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Αυτό το... τρισκατάρατο. Ο κ. Τσίπρας έλεγε τότε, μεταξύ άλλων, στις 29 Αυγούστου 2017, στους εργαζόμενους του Παπαστράτου ότι “έχετε την τύχη να εργάζεστε σε μια υγιή επιχείρηση, σε μια επιχείρηση η οποία φροντίζει να διασφαλίσει της εργασιακές σχέσεις”. Δηλαδή τη διευθέτηση! Την... τρισκατάρατη τη διευθέτηση! Ένα συγγνώμη θα ήθελα από τον κ. Τσίπρα όταν αύριο έρθει να μας καταγγείλει. Ας πει και μια συγνώμη προτού μιλήσει ως εισαγγελέας».

Ακόμη, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που πριν από ενάμιση μήνα κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει υποχρεωτική τη σύμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους, η οποία έχει μέσα τη διευθέτηση, το «απαράδεκτο σύστημα της σκλαβιάς».
Είπε επίσης πως οι ατομικές συμβάσεις εργασίας είναι κανόνας για τη διευθέτηση, στην πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να διαψεύσει αν θέλει, ότι το σύστημα αυτό ισχύει στην Ισπανία και στην Πορτογαλία που κυβερνούν Σοσιαλιστές μαζί με την Αριστερά.
Όπως τόνισε, εξάλλου ότι στις υπερωρίες, εδώ και δεκαετίες, υπογράφεται ατομική σύμβαση.

«Νομίζατε ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσατε να κερδίσετε κάποιους πόντους στις δημοσκοπήσεις. Αλίμονο όμως! Πάτε από το κακό στο χειρότερο! Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι δεν σας νοιάζει ο εργαζόμενος αλλά σας νοιάζει το κομματικό σας μαγαζί", είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αναρωτήθηκε τι θα γίνει στην περίπτωση εργαζόμενου που θέλει διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στην εργασία του δεν υπάρχει σωματείο για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης: "Εμείς τι πρέπει να κάνουμε να του το αρνηθούμε, μέχρι να γίνει σωματείο; Ή πρέπει να πάμε, εσείς και εμείς, και να κάνουμε κουμάντο στον κάθε εργαζόμενο; Ο σεβασμός απέναντι σε κάθε εργαζόμενο, θα έπρεπε να σας κάνει περισσότερο φειδωλούς. Διότι τα συνδικάτα υπάρχουν για υπηρετούν τους εργαζομένους και όχι οι εργαζόμενοι να υπηρετούν τα συνδικάτα. Και μέχρι να γίνει το συνδικάτο, ο εργαζόμενος να είναι μειωμένων δικαιωμάτων».

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Star - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.06.2021
Ελλάδα
Τσίπρας για εργασιακά: Ο Μητσοτάκης μετατρέπει το 8ωρο σε 10ωρο με ίση αμοιβή- Θα τα ανατρέψουμε όλα

«Εισάγουμε σύγχρονους ευρωπαϊκούς κανόνες ώστε να αποφύγουμε τους ξυλοδαρμούς και τις εντάσεις»

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στις απεργίες, υποστηρίζοντας πως «Εισάγουμε σύγχρονους ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως το ηλεκτρονικό μητρώο ώστε να αποφύγουμε τους ξυλοδαρμούς και τις εντάσεις και να έχουμε καθεστώς διαφάνειας».
Πρόσθεσε επίσης πως υπάρχουν και οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράκαμψης δικαστικών αποφάσεων για τις απεργίες, όπως και οι αστικές ευθύνες για συνδικαλιστές που παρανομούν, διότι οι συνδικαλιστές «δεν είναι ιερές αγελάδες». Η κυβέρνηση θα επιμείνει στις ρυθμίσεις αυτές, είπε ο κ. Χατζηδάκης, «όπως θα επιμείνει και στην πρόβλεψη για τη ελάχιστη υπηρεσία στην απεργία».

Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι διττός, είπε ο υπουργός. Να στηριχθεί, δηλαδή, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα, «γιατί αυτός είναι ο τρόπος για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να προχωρήσει ο κόσμος μπροστά. Στόχος είναι, όμως, να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, με βάση τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη και με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας για συνοχή. Εμπνεόμαστε από τον δρόμο που έχουν ακολουθήσει τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτός είναι ο γνώμονας και ο οδηγός μας και σε αυτό το νομοσχέδιο. Έχουμε κατονομάσει ποιες είναι οι χώρε αυτές. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν και εσείς κατονομάσετε που ισχύουν τα μέτρα πολιτικής, τουλάχιστον στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που προτείνετε», είπε ο υπουργός Εργασίας, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Περιγράφοντας την κατάσταση μέσα στην οποία εξελίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση ο Κωστής Χατζηδάκης είπε πως ο κόσμος αλλάζει, οι νέες τεχνολογίες μπαίνουν δυναμικά στη ζωή μας, η τηλεργασία το ίδιο, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι εδώ και την ίδια στιγμή η Ελλάδα εξέρχεται βαριά τραυματισμένη από την 10ετή κρίση.
Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο η κυβέρνηση, είπε, υιοθετεί μια σειρά «προοδευτικές αλλαγές», με βάση το προεκλογικό της πρόγραμμα, για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό.
«Ξεκινήσαμε όχι να αυξάνουμε, όπως συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να μειώνουμε τους φόρους. Ξεκινήσαμε και προχωρήσαμε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Προχωρήσαμε στην απλούστευση των αδειοδοτήσεων. Προχωρούμε σε εκσυγχρονιστικές αλλαγές στην παιδεία, στο περιβάλλον, στη χωροταξία. Και βεβαίως, θα κάνουμε ότι απλά για να απορροφήσουμε αλλά για εκμεταλλευθούμε στο έπακρο τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα είναι μια πολύ σημαντική στήριξη για την πραγματική οικονομία», είπε ο υπουργός Εργασίας.

«Έχω μια διαδρομή - Δεν είμαι καινούριος»

Τέλος, απάντησε και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται.
«Εδώ και 2,5 μήνες το νομοσχέδιο είναι ψηλά στη δημοσιότητα. Τι δεν έχω ακούσει. Οι επιθέσεις στην πλειονότητά τους είναι προσωπικές, είναι δολοφονία χαρακτήρος, είναι επιθέσεις οι οποίες δεν δείχνουν τίποτε άλλο από το άγχος για τις δημοσκοπήσεις και βγάζετε εμπάθεια και μίσος» είπε αρχικά.
Πλακάτ στην πορεία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.06.2021
Ελλάδα
Τα πλακάτ γροθιές στο στομάχι ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη - "Εργασιακός μεσαίωνας"
Όπως πρόσθεσε: «Έχω μια διαδρομή. Δεν είμαι καινούριος. Έχω κριθεί κατ' επανάληψη από τους Έλληνες πολίτες. Έχουν ακούσει οι πολίτες αυτή την κριτική με την οποία με περιλούζετε, πολλές φορές, αλλά πρέπει να σας πω ότι από το 2007, που κατεβαίνω υποψήφιος, εκλέγομαι σταθερά στις πρώτες θέσεις και στις τελευταίες εκλογές εξελέγην στην πρώτη θέση στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών. Βγήκε χθες και ο αρχηγός σας και είπε τα γνωστά κοσμητικά επίθετα. Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία. Όλοι είμαστε γνωστοί σε αυτή τη χώρα. Ξέρουμε ότι ο κ. Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι όλοι κρινόμαστε από την παρουσία και το έργο μας. Εγώ λοιπόν είμαι περήφανος γιατί γλιτώσαμε 1 εκατομμύριο την ημέρα από την Ολυμπιακή, το θέμα της οποίας έκλεισα οριστικά. Είμαι περήφανος γιατί αντιμετώπισα το ζήτημα του ΟΣΕ, που και εκεί είχαμε μια χαίνουσα πληγή 2 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα. Δεν έχει γίνει βεβαίως ένα αστέρι φωτεινό ο ΟΣΕ, αλλά συγκριτικά με το 2009, είναι καλύτερη η κατάσταση. Είμαι περήφανος για την προσπάθεια να εκσυγχρονιστούν τα περιφερειακά αεροδρόμια. Είμαι περήφανος για το ό,τι βρήκα τη ΔΕΗ με τη μετοχή της να έχει αξία 1,2 ευρώ και σήμερα έχει 9 ευρώ. Αυτά τα έκανα εγώ ο ανάλγητος. Για εσάς μένουν τα κοσμητικά επίθετα, για μένα μένει το έργο».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά