Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Εθνικό Θέατρο: Βγήκε προκήρυξη για νέο διευθυντή - Τα "προσόντα" κι οι νέοι όροι για τους υποψηφίους

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΕθνικό Θέατρο
Εθνικό Θέατρο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.06.2021
Βρείτε μας
Προκηρύχθηκε σήμερα, με καθυστέρηση τριών μηνών, η πρόσκληση για την πλήρωση της θέσης του διευθυντή στην πρώτη κρατική σκηνή της χώρας. Αναμένεται να υπάρξει ομοβροντία από υποψηφιότητες. Αγωνία επικρατεί για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής.
Αλληλούια. Τον Μάρτη είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Πολιτισμού ότι θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη θέση του διευθυντή της πρώτης Κρατικής Σκηνής. Φτάσαμε 16 Ιουνίου. Και τη Δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πλήρωση θέσης Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο εξέδωσε επιτέλους σήμερα το ΔΣ του Εθνικού Θέατρου, μετά την από 23/04/2021 επιστολή του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιατρομανωλάκη, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού.
Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας των αιτήσεων των ενδιαφερομένων είναι η Παρασκευή 16 Ιουλίου και ώρα 13:00. Η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 15 ημέρες το αργότερο, ήτοι έως τις 31 Ιουλίου, οπότε και θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου διευθυντή, με -αν όλα πάνε καλά- τριετή θητεία (θα έχει δικαίωμα να ανανεωθεί μια φορά).
Το μεγάλο ερώτημα, η αγωνία της θεατρικής κοινότητας αλλά και των εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο είναι ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής, η οποία θα κρίνει τους υποψηφίους.
«Αν είναι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν εκ των έσω τον χώρο, όπως ακούγεται, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα» μας σχολιάζει μέλος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου που επιθυμεί να διατηρηθεί η ανωνυμία του.
Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού θα πρέπει να απαρτίζεται από προσωπικότητες της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένου κύρους ή συμβολής στον χώρο του θεάτρου. Ουδέν άλλο μαρτυράται στην προκήρυξη.

Εκτός Εθνικού για έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας

Για τη θέση του Καλλιτεχνικού διευθυντή, που μπορεί να είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής, θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου ή σκηνογράφος, είναι πολλές οι προϋποθέσεις - προσόντα, που πρέπει να πληρούνται.
Όπως σημειώνεται σχετικά «επιλέγεται πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους που έχει διακεκριμένη παρουσία στον χώρο του θεάτρου ή διακεκριμένη επαγγελματική ενασχόληση στον χώρο αυτό με μια από τις ιδιότητες του ηθοποιού, σκηνοθέτη, θεατρικού συγγραφέα, μεταφραστή έργων, θεατρολόγου, κριτικού θεάτρου, σκηνογράφου, ή διαθέτει τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία στην οργάνωση και διεύθυνση θεατρικών παραγωγών ή διαθέτει εμπειρία στην οργάνωση και λειτουργία δραματικής σχολής ή στη διδασκαλία της υποκριτικής τέχνης».
Εθνικό Θέατρο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.02.2021
Ελλάδα
Τι ξημερώνει για το Εθνικό Θέατρο: Το παρασκήνιο της παραίτησης Λιγνάδη και οι πιθανοί διάδοχοι
Για την επιλογή του Καλλιτεχνικού διευθυντή δύναται να συνεκτιμώνται από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής πρόσθετα προσόντα ακαδημαϊκών τίτλων και ξένων γλωσσών.
Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράγραφος που "βάζει" σε νέους όρους στην προκήρυξη για τη θέση καλλιτεχνικού διευθυντή είναι και αυτή που επιχειρεί να «θωρακίσει» το Εθνικό Θέατρο από νέες περιπτώσεις Λιγνάδη.
Διαβάζουμε: «Δεν δύνανται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα από ημεδαπό ή αλλοδαπό δικαστήριο για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ' υποτροπή συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής».
Επίσης, οι υπόδικοι που έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα ή για πλημμέλημα των ανωτέρω περιπτώσεων, έστω κι αν το αδίκημα έχει παραγραφεί κι όσοι έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα λόγω καταδίκης, δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι.

Ομοβροντία από 20-30 υποψηφιότητες

Η «μηχανή» για τη διαδοχή στην πρώτη Κρατική Σκηνή πήρε ξανά μπροστά στο φουλ τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, οπότε συνήλθε το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, υπό τον πρόεδρο Βασίλη Πουλαντζά, κι αποφασίστηκε η έκδοση της πρόσκλησης, η οποία μια ημέρα μετά, στις 15 Ιουνίου, έλαβε εγκριτικό σημείωμα (αρ. πρωτ. 278976) της υπουργού και του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.
«Όλοι μας περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα πρόσωπα της Επιτροπής από τον κ. Γιατρομανωλάκη. Οι όροι της προκήρυξης είναι εξαιρετικοί και μάλιστα δεσμεύεται η υπουργός ότι θα κρατήσει τη σειρά που θα προκρίνει η Επιτροπή, και σε περίπτωση που έχει διαφορετική άποψη θα πρέπει να μπορεί να την τεκμηριώσει, ενώ οι υποψήφιοι θα μπορούν για την κρίση να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας» μας σχολιάζει πρόεδρος του ΔΣ Βασίλης Πουλαντζάς, διευκρινίζοντας ότι το Εθνικό Θέατρο δεν έχει καμία απολύτως συμμετοχή στη συγκρότηση και στη λειτουργία της Ειδικής Επιτροπής και βεβαίως δεν εκφέρει κρίση για τις υποψηφιότητες «σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας».
Αναμένεται να υπάρξει ομοβροντία από υποψηφιότητες, σύμφωνα με πηγές μέσα από το Εθνικό Θέατρο. «Αναμένεται να έχουμε 20-30 υποψηφιότητες. Ανάμεσά τους και πρώην αναπληρωτές διευθυντές του Εθνικού, διευθυντές ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και κάμποσα ψώνια» μας λένε, χωρίς να κατονομάζουν κάποιον συγκεκριμένα.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά