Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Μητσοτάκης: Θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην Ευρώπη

© Φωτογραφία : SOOC/George VitsarasΚυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.06.2021
Βρείτε μας
Και Κυριακές θα λειτουργούν επιχειρήσεις που αντίστοιχες λειτουργούν και στην Ευρώπη. Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για το εργασιακό νομοσχέδιο.
Θα λειτουργούν και Κυριακές τα καταστήματα που λειτουργούν αντίστοιχα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, γνωστοποίησε σήμερα μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όποιες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις Μεσογειακές χώρες. Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε συγκεκριμένα.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «με το εργασιακό νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης», σημειώνοντας επίσης ότι «κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».
Παράλληλα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό, αλλά και «χρέος προς τη νέα γενιά για καλύτερες δουλειές».
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε πως θα καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα του άρθρα του νομοσχεδίου «για να αναλάβετε τις ευθύνες σας επώνυμα και φανερά» συμπληρώνοντας, ωστόσο, «εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία».
Μπαίνοντας στην ουσία του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις αλλαγές που έρχονται από το αύριο «όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους».
Εδώ, αναφέρθηκε και στις απεργίες, λέγοντας πως «εργαζόμενοι και μη πάντως αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών. Για αυτό και ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982. Βάζει κανόνες στη ζούγκλα, όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης, το νέο νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον».
»Στο παρόν νομοσχέδιο δρομολογούνται 10 τολμηρές αλλαγές» συνέχισε. «Τομές, που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις τομές:

«Τομή πρώτη η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά».

Αναφερόμενος έπειτα στον ΣΕΠΕ αναρωτήθηκε: «Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;».
Κυριάκος Μητσοτάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.06.2021
Μητσοτάκης: Μπαίνουν κανόνες στην εργασιακή ζούγκλα – Σπάνε παραμάγαζα στην Επιθεώρηση Εργασίας

«Για πρώτη φορά άδεια πατρότητας»

«Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης» είπε συνεχίζοντας, προσθέτοντας πως «πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».
«Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την οικογένεια.
«Μεγαλύτερη ακόμη και από το 10ήμερο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» υπογράμμισε για να συμπληρώσει: «Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για έξι μήνες. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας».

Η τηλεργασία θα συνοδεύεται από το δικαίωμα της αποσύνδεσης - Ανοιχτές επιχειρήσεις τις Κυριακές

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι: «Όταν υπάρξει τηλεργασία θα συνοδεύεται από το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο μετά το πέρας του ωραρίου. Υπάρχουν και οι τεχνικές λεπτομέρειες, που θα το κάνουν πραγματικότητα».
Λίγο μετά γνωστοποίησε πως «στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όποιες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις Μεσογειακές χώρες. Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα».
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.06.2021
Ελλάδα
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δε θα αναλάμβανα διαχειριστής πολυκατοικίας που χτίσατε ως πολιτικός μηχανικός

«Η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία»

Για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις απεργίες ο πρωθυπουργός αρχικά είπε πως «το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο, δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας».
Αλέξης Τσίπρας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.06.2021
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε ο μεγαλύτερος μπαταχτσής, κανένας εργολάβος δεν θα σας έδινε διαμέρισμα
«Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» συνέχισε, για να συμπληρώσει: «Συμπέρασμα: συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονιστικό. Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό».

«Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς» τόνισε και συνέχισε: «Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στο σωστό χρόνο. Ήταν άλλωστε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Για να θυμηθώ και μία ρήση του Τζον Κένεντι: τη στέγη για τη βροχή την φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα».

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά