Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
 - Sputnik Ελλάδα
Γλυκά Νερά

Το ψυχολογικό προφίλ του πιλότου: "Συνδυάζει τη σκοτεινή τριάδα της προσωπικότητας"

Ο 32χρονος πιλότος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.06.2021
Βρείτε μας
Ποια είναι η προσωπικότητα του 32χρονου πιλότου που σκότωσε τη σύζυγό του; Ο Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης αναλύει στο Sputnik την προσωπικότητά του που περιέχει στοιχεία μακιαβελισμού, ναρκισσισμού και αντικοινωνικής διαταραχής.
Ο 32χρονος πιλότος που δολοφόνησε την 20χρονη σύζυγό του Καρολάιν δίπλα από το 11 μηνών κοριτσάκι τους και στη συνέχεια δήλωσε ότι τους επιτέθηκαν αδίστακτοι ληστές παριστάνοντας το θύμα επί 37 ημέρες ώσπου ομολόγησε, αποτελεί μια περίπτωση που οι ειδικοί ψυχίατροι έχουν χαρτογραφήσει σε άλλες παρόμοιες συζυγοκτονίες.
Η άτυχη 20χρονη που δολοφονήθηκε στα Γλυκά Νερά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.06.2021
Γλυκά Νερά
Γλυκά Νερά: Το smartwatch της Καρολάιν "έδειξε" τον δολοφόνο σύζυγό της
Όπως ανέφερε στο Sputnik ο Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης, η προσωπικότητα αυτών των δραστών όπως και του 32χρονου πιλότου «συνδυάζει τη λεγόμενη σκοτεινή τριάδα της προσωπικότητας» που περιέχει στοιχεία μακιαβελισμού, ναρκισσισμού και αντικοινωνική διαταραχή και αντιμετωπίζει με ιδιοκτησιακό τρόπο τη σύζυγό του.
«Στατιστικά είναι πάρα πολύ πιθανό από την εμπειρία μας σε προηγούμενες εγκληματικές ενέργειες, εννοώντας τις συζυγοκτονίες, είναι ότι έχουμε να κάνουμε με προσωπικότητες δραστών που συνδυάζουν τη λεγόμενη σκοτεινή τριάδα της προσωπικότητας που περιέχει στοιχεία μακιαβελισμού, ναρκισσισμού και αντικοινωνικής διαταραχής. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας δράστης αναμένεται ότι έχει μία εύφλεκτη και εύθικτη προσωπικότητα, αντιμετωπίζει με έναν ιδιοκτησιακό τρόπο τη σύζυγό του, πολύ κτητικό, και οποιαδήποτε απειλή αποχωρισμού διεγείρει σχεδόν μαφιόζικες αντιλήψεις κατά τις οποίες οποιοσδήποτε εγκαταλείπει την αγέλη γίνεται αυτομάτως όχι απλώς εχθρός, αλλά ίσως πρέπει να φύγει και από τη ζωή. Αυτό το έχουμε δει σε άλλες περιστάσεις παρόμοιες και νομίζω ότι αυτό ίσως βλέπουμε κι εδώ (σ.σ. στο έγκλημα στα Γλυκά Νερά). Κι ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το μακιαβελικό στοιχείο στην προσωπικότητα, υπάρχει και μία διάθεση ασφαλώς με τη ναρκισσιστική πεποίθηση ότι μπορεί να διαπραχθεί το τέλειο έγκλημα, να συγκαλυφθεί η πράξη, επομένως υπάρχει μια σεναριογραφία την οποία ακολουθεί ένας δράστης μέχρι το τέλος» είπε ο κ. Παπαδημητριάδης.

«Θα ζητήσει συγγνώμη και θα δείξει μεταμέλεια»

Έχοντας πράξει το έγκλημα ο 32χρονος και προσπαθώντας στη συνέχεια να αποφύγει τη Δικαιοσύνη παριστάνοντας και ο ίδιος το θύμα, έχει μια κάποια αξία εάν ενόψει της Δικαιοσύνης ζητήσει συγγνώμη και αν θα εμφανιστεί μετανιωμένος.
Αστυνομικός κρατά στην αγκαλιά του το μωρό της οικογένειας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.06.2021
Γλυκά Νερά
Γλυκά Νερά: Τι θα γίνει με το 11 μηνών βρέφος - Τι προβλέπει η νομοθεσία
«Το πιθανότερο είναι, αν μη τι άλλο, έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι το σενάριό του αποτυγχάνει και με τη συμβουλή των νομικών του εκπροσώπων θα ζητήσει συγγνώμη και θα δείξει μεταμέλεια, κατά πόσο αυτή θα είναι ειλικρινής ή όχι δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς» ανέφερε ο κ. Παπαδημητριάδης.
Η δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγό της έφερε για μια ακόμα φορά στην επικαιρότητα το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης των γυναικών από τους ίδιους τους συζύγους τους.
Ο 32χρονος πιλότος με την Καρολάιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.06.2021
Γλυκά Νερά
Γλυκά Νερά: Ο πιλότος που νόμιζε ότι έκανε το τέλειο έγκλημα και έχτιζε το προφίλ του συντετριμμένου
Τα στοιχεία που παρουσιάζει ο κ. Παπαδημητριάδης δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό και τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει δράση από τους ειδικούς και την Πολιτεία.
«Αυτό που με ενδιαφέρει πολύ εμένα ως ειδικό σε αυτά τα περιστατικά είναι να αντιληφθούμε ότι μία στις τρεις γυναίκες με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από 161 χώρες στην τελευταία 20ετία, κακοποιείται σωματικά ή σεξουαλικά από έναν σύζυγο, ενδεχομένως αν αυτό έχει και μια πολύ αντικοινωνική προσωπικότητα μπορεί να φτάσει ακόμα και σε μια ενέργεια καταστροφική ή και εγκληματική και πρέπει να συνδράμουμε όλοι οι ειδικοί αλλά και η Πολιτεία με τους κατάλληλους μηχανισμούς προστασίας ώστε να δημιουργείται η λειτουργική έξοδος από τον κακοποιητικό κύκλο μιας γυναίκας που νιώθει ότι σιγά - σιγά έχει εγκλωβιστεί. Γιατί υπάρχει μια ελπίδα στις γυναίκες ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα και βλέπουμε όμως ότι στην πραγματικότητα μια προηγούμενη βία προβλέπει την επόμενη βίαιη πράξη» τόνισε.

Η πατριαρχική αντίληψη και τα στερεότυπα

Τι φταίει όμως και ο κύκλος της ενδοοικογενειακής βίας δεν σταματά; Ο κ. Παπαδημητριάδης επισημαίνει ότι στην κοινωνία μας επικρατεί η πατριαρχική αντίληψη και τα στερεότυπα που επικρατούν ακόμα, παρά τους αγώνες της εξίσωσης των φύλων, δεν έχουν ανατραπεί.
Ο 32χρονος πιλότος με την Καρολάιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.06.2021
Γλυκά Νερά
Γλυκά Νερά: Όλα όσα συνέβησαν το βράδυ της δολοφονίας της 20χρονης
«Αναμφίβολα συνεχίζουμε ως πατριαρχική αντίληψη στη δική μας κοινωνία. Υπάρχουν πολλά πρότυπα, θα έλεγα στερεότυπα που αφορούν τον τέλειο σύζυγο, για παράδειγμα, και χαρακτηριστικά πρέπει να έχει, ποια είναι η θέση της γυναίκας κ.ά. Δυστυχώς, υπάρχουν στερεότυπα παρά την προσπάθεια εξίσωσης των φύλων, υπάρχει ακόμα η πεποίθηση ότι η γυναίκα πρέπει να υπομένει, ή να δείχνει υπομονή σε συμπεριφορές του συζύγου που δεν συνάδουν με μια ψυχολογική αμοιβαιότητα μέσα στη σχέση και βλέπουμε ότι πολύ εύκολα μπορεί να φτάσει ένα ζευγάρι σε πλήξη ώστε τα δύο να γίνουν ένα παθολογικό ολόκληρο όπου υπάρχει πλήρης απώλεια της αμοιβαιότητας αλλά ακόμα και του αισθήματος του αλληλοσεβασμού, του αλληλοθαυμασμού, γίνονται δηλαδή κάποια πράγματα πολύ μονόπλευρα και αυτό νομίζω ότι χρειάζεται τη δική μας την παρέμβαση και τη βοήθεια τη δική σας των Μέσων Ενημέρωσης ώστε να αλλάξουμε μυαλά για να το πω απλά» κατέληξε.
Το Sputnik σας ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις για τον φόνο στα Γλυκά Νερά. Μπορείτε να βλέπετε όλα τα νεότερα για τη σοκαριστική υπόθεση εδώ.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά