Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ισραήλ: Η εκλογή Ραΐσι δεν αφήνει "καμία επιλογή" από την επίθεση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμά του

© AFP 2023 / ATTA KENAREΠυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν
Πυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.06.2021
Το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, θεωρεί πως η επίθεση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι αναπόδραστη μετά την εκλογή του Εμπραχίμ Ραΐσι στην Προεδρία, στην Τεχεράνη, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (20/06).
Aξιωματούχοι από το Ισραήλ προειδοποίησαν ότι η νίκη του Εμπραχίμ Ραΐσι στις ιρανικές προεδρικές εκλογές δεν τους δίνει «άλλη επιλογή» από το να επιτεθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (20/06).
Εμπραχίμ Ραϊσί - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.06.2021
Κόσμος
Ιράν: Ποιος είναι ο Εμπραχίμ Ραΐσι, νεοεκλεγείς Πρόεδρος της χώρας
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Channel 12 που επικαλείται ανώτερη κυβερνητική πηγή, επισημαίνεται: «(Η επίθεση) θα απαιτήσει προϋπολογισμούς και ανακατανομή πόρων».
Επίσης, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι Ασφαλείας πιστεύουν ότι ο Εμπραχίμ Ραΐσι θα υιοθετήσει σκληρές απόψεις για την εξωτερική και πυρηνική πολιτική που προωθούνται από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Πάντως, το Τελ Αβίβ έχει δηλώσει ότι η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να έχει «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με την εκλογή του Εμπραχίμ Ραΐσι στην Προεδρία του Ιράν.
Μάλιστα, αρκετοί υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επικρίνει σκληρά τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Ιράν, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, να χαρακτηρίζει τον Εμπραχίμ Ραΐσι ως «εξτρεμιστή και υπεύθυνο για τον θάνατο χιλιάδων Ιρανών».
Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, ο Γιαΐρ Λαπίντ έγραψε: «Η εκλογή του πρέπει να οδηγήσει σε νέα αποφασιστικότητα να σταματήσει αμέσως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να θέσει τέρμα στις καταστροφικές περιφερειακές του φιλοδοξίες».

Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Το Ισραήλ και το Ιράν είχαν μια τεταμένη σχέση από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στην Τεχεράνη.
Εκείνη την εποχή, ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Χομεϊνί υιοθέτησε μια απότομη αντι-ισραηλινή στάση και έκοψε όλους τους δεσμούς με το Τελ Αβίβ.
Μάλιστα, με την πάροδο των ετών, και οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε ενέργειες, αλλά έχουν αποφύγει μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν περαιτέρω λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο το Ισραήλ θεωρεί απειλή για την ύπαρξή του.
Πάντως, το 2015, το Ιράν, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), γνωστό ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Βάσει της συμφωνίας, η Ισλαμική Δημοκρατία μείωσε το πυρηνικό της πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για την άρση των οικονομικών κυρώσεων και το εμπάργκο όπλων.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ αντιτάχθηκε έντονα στο JCPOA, με τον τέως πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να υποστηρίζει ότι η συμφωνία «δεν εμποδίζει τον δρόμο του Ιράν» (για ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας) αλλά, αντ' αυτού, ανοίγει τον δρόμο της Τεχεράνης προς αυτήν.
Ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε τη συμφωνία και το 2018 απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία παρά τις προειδοποιήσεις και την κριτική άλλων εμπλεκόμενων μερών.
Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την πρόθεσή του να επανέλθει η χώρα του στο JCPOA.
Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες, ο Μπένι Γκαντς από τη θέση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ προειδοποίησε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» σχετικά με τις προσπάθειες του Τελ Αβίβ να αποτρέψει το Ιράν από την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου.
Ωστόσο, η Τεχεράνη επανειλημμένα έχει τονίσει, εδώ και πολύ καιρό, ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.
Εντούτοις, θεωρείται πως το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά η χώρα διατηρεί μια πολιτική ασάφειας ως προς αυτό το θέμα, χωρίς να παραδέχεται ή να διαψεύδει κάτι τέτοιο, αν και το Ιράν έχει επιστήσει την προσοχή στο εν λόγω ζήτημα.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала