Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Εκλογές στο Ιράν: Μία "εξασφαλισμένη νίκη" με σύνθετες προεκτάσεις – Το προφίλ του νέου προέδρου

© AFP 2021 / ATTA KENAREΕμπραχίμ Ραϊσί
Εμπραχίμ Ραϊσί - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.06.2021
Βρείτε μας
Ποιος είναι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ιρανικής Δημοκρατίας στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις και τι προσδοκίες δημιουργεί σε σχέση με τη Συμφωνία 5+1 – Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μάς αναλύει η καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων, Βιβή Κεφαλά.
Νικητής των προεδρικών εκλογών, που έγιναν στο Ιράν στις 18 Ιουνίου ανεδείχθη, ο υπερσυντηρητικός ανώτατος δικαστής Εμπραχίμ Ραϊσί, με ποσοστό 62%, σε συμμετοχή 49%.
«Εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για έναν εκλογικό θρίαμβο, όμως κάθε άλλο παρά περί αυτού πρόκειται, διότι κατά τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων από το Συμβούλιο των Φρουρών, που αποτελείται από κληρικούς, από τους 592 υποψήφιους κρίθηκε ότι μόνον επτά πληρούσαν τις προϋποθέσεις εκλογιμότητας, από τους οποίους τρεις απέσυραν την υποψηφιότητά τους» σημειώνει η καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου), Βιβή Κεφαλά.
«Βεβαίως, 592 υποψηφιότητες είναι κάτι το υπερβολικό, ωστόσο αυτός ο μαζικός αποκλεισμός θεωρείται ως μία προσπάθεια του καθεστώτος να διασφαλίσει τη νίκη του Εμπραχίμ Ραϊσί και αυτό δεν αφορά μόνο τους αναλυτές στη Δύση, αλλά, όπως φαίνεται, και τους ίδιους τους Ιρανούς, αφού στις κάλπες προσήλθε μόνο το 49% των εκλογέων» προσθέτει η καθηγήτρια.
Αυτό το αυξημένο ποσοστό αποχής, υπογραμμίζει η κα Κεφαλά, «αντανακλά την έντονη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος, η οποία είχε εκφραστεί ήδη με τις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα στα τέλη του 2019 και αντιμετωπίστηκαν με αιματηρή καταστολή».
Εμπραχίμ Ραΐσι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.06.2021
Κόσμος
Ραΐσι: Δεν θα συνομιλήσουμε για πυρηνική συμφωνία, εάν δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του Ιράν

Σοβαρότατο πλήγμα στην ιρανική οικονομία οι κυρώσεις Τραμπ

Στο επίκεντρο των διαδηλώσεων, μας υπενθυμίζει η συνομιλήτριά μας, βρισκόταν «το αίτημα της παραίτησης της πολιτικής ηγεσίας» και, βέβαια, η οικονομία, η οποία εξαιτίας των νέων κυρώσεων που επέβαλε στο Ιράν ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρώντας από τη Συμφωνία 5+1 – Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης (2018) κατάφερε ένα σοβαρότατο πλήγμα στην ιρανική οικονομία.
Επί πλέον, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ -συνεχίζει η καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική- «εξανάγκασε και τους Ευρωπαίους να μην τηρήσουν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει υπογράφοντας τη Συμφωνία 5+1, επιφέροντας οικονομική ασφυξία στο ιρανικό καθεστώς».
Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, «προκαλώντας αύξηση της ήδη υψηλής ανεργίας, δραματική υποτίμηση του ιρανικού νομίσματος, αλλά και πληθωρισμό που αγγίζει το 50%» υπογραμμίζει η καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων.
Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.06.2021
Κόσμος
Η Μόσχα χαιρετίζει τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ιράν και ελπίζει να συνεχιστεί η συνεργασία

Το προφίλ του νέου Προέδρου του Ιράν

Ποιο είναι το προφίλ του νέου Προέδρου και ποιες οι προσδοκίες ή οι φόβοι που δημιουργεί;
«Ο Εμπραχίμ Ραϊσί ανήκει στο ρεύμα των υπερσυντηρητικών, οι ΗΠΑ του έχουν επιβάλει κυρώσεις και έχει κατηγορηθεί από τη Διεθνή Αμνηστία για μαζικές εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων το 1988. Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή στις εκτελέσεις, τις δικαιολογεί όμως, εφόσον έγιναν με διάταγμα (φάτουα) του ίδιου του τότε Ανώτατου Πνευματικού ηγέτη των πιστών, Αγιατολά Χομεϊνί. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ότι θα εφαρμόσει σκληρή πολιτική στο εσωτερικό, περιστέλλοντας, ακόμα περισσότερο, ελευθερίες και δικαιώματα, αναμένεται αύξηση της ανεργίας των γυναικών και ίσως θα πρέπει να αναμένεται και ευρύ κύμα διώξεων, με αφορμή την εκστρατεία που έχει εξαγγείλει για την πάταξη της διαφθοράς, κομβικό σημείο της προεκλογικής του εκστρατείας» απαντά η κα Κεφαλά.
Ο Εμπραχίμ Ραϊσί θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Αύγουστο, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες της Βιέννης για τους όρους με τους οποίους θα γίνει η έναρξη των νέων διαπραγματεύσεων σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την αναβίωση της Συμφωνίας 5+1.
«Αυτό σημαίνει ότι θα ολοκληρωθούν υπό τον απερχόμενο Πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί, αλλά δεν είναι βέβαιο ούτε ότι θα καρποφορήσουν, διότι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ζητά στην πραγματικότητα ως αντάλλαγμα την αναθεώρηση της ιρανικής εξωτερικής πολιτικής. Ούτε βέβαια είναι δεδομένο ότι οι εν εξελίξει συνομιλίες της Βιέννης δεν θα επηρεαστούν, έστω και εμμέσως, από το περιβάλλον του νέου Ιρανού Προέδρου» είναι η πρόβλεψη της καθηγήτριας.
 Ο Λευκός Οίκος στην Ουάσιγκτον - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.06.2021
Κόσμος
ΗΠΑ: Ανυπομονούμε να δούμε την κατεύθυνση των συνομιλιών για τα πυρηνικά του Ιράν

«Μεγάλος κερδισμένος η Κίνα από αποτυχία συνομιλιών για τα πυρηνικά»

Επομένως; «Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά» επισημαίνει η κα Κεφαλά «τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική του Ιράν».
«Ίσως, όμως, αυτήν ακριβώς τη ρευστότητα να επεδίωκε και ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας, Αλί Χαμενεΐ, καταβάλλοντας τόσες, έμμεσες, προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστεί η νίκη του Εμπραχίμ Ραϊσί. Πράγματι, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι το ενδεχόμενο της αναδίπλωσης του Ιράν υπό τον νέο υπερσυντηρητικό Πρόεδρο, θα κάνει περισσότερο ευέλικτους τους Δυτικούς, κυρίως τις ΗΠΑ, σχετικά με τους όρους που θα θέσουν ως προϋπόθεση έναρξης του νέου διαλόγου για τα πυρηνικά του Ιράν. Ο λόγος είναι ότι εάν οι συνομιλίες της Βιέννης αποβούν άκαρπες, αυτό θα δυσχέραινε ακόμα περισσότερο τη μεσανατολική πολιτική των ΗΠΑ, θα είχε αρνητικά αποτελέσματα για τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ενώ ο μεγάλος κερδισμένος θα ήταν η Κίνα».
Η έκβαση αυτών των συνομιλιών μπορεί να επηρεάσει και την εσωτερική πολιτική του Ιράν;
«Ναι, εάν επιτύχουν οι συνομιλίες και, πολύ περισσότερο, εάν ο διάλογος οδηγήσει σε νέα συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, γιατί θα θεωρηθεί νίκη των υπερσυντηρητικών, που έκαμψαν τη Δύση» εκτιμά η κα Κεφαλά.
Στην αντίθετη περίπτωση; «Το καθεστώς θα σκληρύνει τη στάση του τόσο έναντι των μετριοπαθών στο Ιράν όσο και έναντι της Δύσης» συνοψίζει.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά