Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

80 χρόνια από τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο: Ποιοι και γιατί θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία

© Sputnik / Haldei / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΗ Σημαία της Νίκης στο Ράιχσταγκ
Η Σημαία της Νίκης στο Ράιχσταγκ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.06.2021
Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ή αλλιώς τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Για ποιους λόγους, όμως, η Δύση επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία.
Ήταν τέλη Ιουνίου του 1941 όταν η ναζιστική Γερμανία, η φασιστική Ιταλία και η συμμαχική τους Ρουμανία κήρυξαν τον πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση. Ήταν η «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» εμπνεύσεως του Αδόλφου Χίτλερ.
Οι Ναζί θεωρούσαν τους Σλάβους κατώτερη φυλή, άξια υποτέλειας, ενώ εποφθαλμιούσαν τον ορυκτό πλούτο και τους πόρους της Σοβιετικής Ένωσης.
Όμως στο σύγχρονο δυτικό κόσμο κάποιοι επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία, εξισώνοντας τη ναζιστική Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση αναφορικά με τις ευθύνες ως προς την κύρηξη του πολέμου.
Σε ρόλο ιστορικών αναδιαμορφωτών, οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί.
Το γιατί, ανέλαβε να μας εξηγήσει ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης που διοργάνωσε η ελληνορωσική λέσχη Διάλογος.
«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις βρίσκονται στη ρίζα των αναγκών για αλλαγές. Την ανάπλαση της Ιστορίας δεν έχουν αναλάβει -στη γερμανική περίπτωση- το γερμανικό υπουργείο Παιδείας ή τα πανεπιστήμια, αλλά το γερμανικό ΥΠΕΞ. Ο κόσμος μας παραμένει ρευστός, προχωρά προς μεγάλες αντιθέσεις με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και συμφέροντα να συγκρούονται. Ο πόλεμος ξαναγράφεται στην ατζέντα των ισχυρών. Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν την αγωνία του δυτικού συνασπισμού να διατηρήσει την κυριαρχία του απέναντι σε νέους ανερχόμενους δυναμικούς και ανταγωνιστικούς σχηματισμούς» τονίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Εκδήλωση μνήμης στα συμμαχικά κοιμητήρια Ζειτενλίκ στη Θεσσαλονίκη για την 80ή επέτειο από την επίθεση της Ναζιστικής Γερμανίας στη Σοβιετική - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.06.2021
Ελλάδα
Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση μνήμης για τα 80 χρόνια από την εισβολή των Ναζί στη Σοβιετική Ένωση

Για ποιο λόγο ξαναγράφεται η Ιστορία

Το κλειδί των εξελίξεων αυτών βρίσκεται και πάλι στη Ρωσία, αναφέρει, ενώ προσθέτει ότι όπως και στις 22 Ιουνίου του 1941, σήμερα κυριαρχεί μια παρόμοια γεωπολιτική σκέψη.
«Αν η Ρωσία υποταχθεί στη Δύση, αν γίνει πειθήνιο όργανό της, τότε η περικύκλωση της Κίνας θα είναι ασφυκτική. Ο κίνδυνος που προέρχεται από την οικονομική και στρατιωτική ανάπτυξη της τελευταίας θα εκμηδενιστεί. Για να συνθλιβεί η Ρωσία, θα χρησιμοποιηθεί μια πίεση που δεν είναι μόνο πολιτική και διπλωματική. Είναι και οικονομική με τις κυρώσεις, αλλά και στρατιωτική. Αυτό το τελευταίο το ξέρουμε καλά στην Ελλάδα που έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη βάση των Αμερικανών. Υπάρχει -μέσα απ' αυτό- η απειλή του πολέμου προς τη Ρωσία».
Παράλληλα θυμίζει το παράδειγμα της Ουκρανίας και τόνισε ότι οι αλλαγές στην Ιστορία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με ζωντανή την ιστορική προσφορά των Ρώσων.
«Ο Ναζισμός ανασύρεται από τα σκουπίδια της Ιστορίας και αναπτύσσει αντιρωσικές σταυροφορίες. Δείτε τι συνέβη στην Ουκρανία. Όλα αυτά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με ζωντανή τη μνήμη της προσφοράς των Ρώσων-Σοβιετικών στη νίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν για να εξυπηρετήσουν τo δυτικό αφήγημα».
Την ίδια στιγμή εκτιμά ότι μια πρόσφατη αναφορά από το γερμανικό ΥΠΕΞ είναι ενδεικτική της κατάστασης: «Οι Γερμανοί εξαφάνισαν τις απώλειες της Σοβιετικής Ένωσης στον πόλεμο και κατέταξαν τα σοβιετικά θύματα μεταξύ των θυμάτων της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης Η επιλογή των όρων συγχέει τα θύματα και τους συνεργάτες των Ναζί. Σε λίγο καιρό δεν είναι απίθανο τα εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου να αφορούν αποκλειστικά τη Σοβιετική Ένωση! Θέλουν να μας κάνουν να αμφιβάλλουμε για το αν τελικά η Γερμανία εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση».
Στρατιωτική παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» στη Μόσχα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.06.2020
Ο ιστορικός Νίκος Παπαδάτος στο Sputnik: Άνευ ιστορικής θεμελίωσης η εξίσωση Ναζί-Σοβιετικών

Η ρωσική απάντηση

Η Ρωσία έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της απαγόρευσης της εξίσωσης της Σοβιετικής Ένωσης με τη Ναζιστική Γερμανία.
Μάλιστα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε, πριν από λίγους μήνες ότι θα πολεμήσει τις προσπάθειες για «διαστρέβλωση της ιστορίας», ενώ έχει επανειλημμένα εκφράσει τη θέλησή του να προστατευτεί η κληρονομιά της συνδρομής της Σοβιετικής Ένωσης στον Β΄Π.Π.

«Δεν θα επιτρέψουμε να διαγραφεί η ηρωική σελίδα της Ιστορίας μας. Θα αποκαλύπτουμε κάθε προσπάθεια για διαστρέβλωση της ιστορίας και για να μην οδηγηθεί στη λήθη το πνεύμα της συμμαχίας και της μαχητικής αδελφοσύνης» είχε δηλώσει.

Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα
Βλαντίμιρ Πούτιν
Πρόεδρος της Ρωσίας
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала