Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Άρθρο-κόλαφος των NYT: "Η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ είναι οι ίδιες οι ΗΠΑ"

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOCΗ αμερικανική σημαία
Η αμερικανική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.06.2021
Βρείτε μας
Ένα άρθρο που δημοσιοποιήθηκε στους "New York Times" την Τετάρτη (23/06), υποστηρίζει έντονα ότι "η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ είναι οι ίδιες οι ΗΠΑ", αφού συνέκρινε τις ΗΠΑ με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, και συνάγεται το συμπέρασμα ότι η αμερικανική θέση είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένη στη διεθνή σκηνή.
Η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον των ΗΠΑ δεν προέρχεται από άλλες χώρες, αλλά από το ίδιο το αμερικανικό έθνος και τα σοβαρά εθνικά του προβλήματα, όπως υποστηρίχθηκε την Τετάρτη (23/06).
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στο Ορλάντο, 28 Φεβρουαρίου 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.06.2021
Κόσμος
Τραμπ: Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν ταπεινώνουν τις ΗΠΑ με Πρόεδρο τον Μπάιντεν
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Νίκολας Κριστόφ στους «New York Times», η άφιξη του Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία προκάλεσε έντονη αίσθηση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών των ΗΠΑ ότι ο ηγέτης της χώρας είναι ικανός να κάνει το σωστό σε αντίθεση με τον προκάτοχό του.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θεώρησε ότι όσον αφορά στην ευημερία στο εσωτερικό και στην ανταγωνιστικότητα στο εξωτερικό, «η απλή αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ υστερούν».
Μάλιστα, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «από ορισμένες απόψεις κατευθυνόμαστε προς τη μετριότητα» και προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του συγκρίνει ορισμένους δείκτες των ΗΠΑ με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά, ο Νίκολας Κριστόφ γράφει: «Οι Έλληνες έχουν υψηλότερα ποσοστά αποφοίτησης από το Λύκειο. Οι Χιλιανοί ζουν περισσότερο. Οι 15χρονοι στη Ρωσία, στην Πολωνία, στη Λετονία και σε πολλές άλλες χώρες είναι καλύτεροι στα Μαθηματικά από τους Αμερικανούς συνομηλίκους τους, κάτι που ίσως είναι ένδειξη για τη θέση των κρατών σε μια-δυο γενιές».
Ο αρθρογράφος τονίζει ότι το ένα πέμπτο των 15χρονων Αμερικανών δεν μπορεί να διαβάσει στο αναμενόμενο επίπεδο ενός 10χρονου και αυτό είναι ένα γεγονός που εγείρει ανησυχίες για το πώς αυτά τα εκατομμύρια των Αμερικανών πρόκειται να ανταγωνιστούν με άλλους πολίτες του κόσμου σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Ακόμα, ο δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι αν και οι Αμερικανοί θέλουν να θεωρούν τον εαυτό τους «νούμερο ένα» σε όλα, παρ' όλα αυτά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού οι ΗΠΑ κατατάσσονται 28ες στον δείκτη κοινωνικής προόδου, ο οποίος μετρά την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία σε όλο τον κόσμο.
Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, «Ακόμα χειρότερα, οι ΗΠΑ ήταν μια από τις τρεις μόνο χώρες, από τις 163, που έχασαν έδαφος ως προς την ευημερία την τελευταία δεκαετία».
Επιπλέον, κατά το πρόσφατο Παγκόσμιο Έτος Ανταγωνιστικότητας, οι ΗΠΑ βρέθηκαν στη 10η θέση από τις συνολικά 64 οικονομίες που αναλύθηκαν.
Μια παρόμοια προοπτική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας κατατάσσει τη χώρα της Βόρειας Αμερικής στην 35η θέση από τις συνολικά 174 χώρες.
Σύμφωνα με τον Νίκολας Κριστόφ, «η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της Αμερικής» δεν είναι «αναδυόμενη Κίνα» ή αυτό που χαρακτήρισε ως «αδίστακτη Ρωσία», αλλά τα προβλήματα εντός της ίδιας της χώρας.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, «είναι υπέροχο που έχουμε και πάλι έναν Πρόεδρο σεβαστό από τον κόσμο, αλλά δεν έχουμε "επιστρέψει" και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ότι η μεγαλύτερη ευπάθειά μας δεν είναι αυτό που κάνουν οι άλλες χώρες σε εμάς, αλλά αυτό που έχουμε κάνει στους εαυτούς μας».
Επίσης, προστίθεται ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές της, ενώ τόσοι πολλοί Αμερικανοί δεν φτάνουν στο απώτατο των δικών τους».
Πάντως, για τον Μάικλ Γκριν, εκτελεστικό διευθυντή της ομάδας που δημοσιεύει τον Δείκτη Κοινωνικής Προόδου, «η χρόνια αποτυχία της Αμερικής να μετατρέψει την οικονομική της δύναμη σε κοινωνική πρόοδο είναι μια μεγάλη αντίσταση στην αμερικανική επιρροή».
Ο Μάικλ Γκριν δηλώνει σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο: «Οι Ευρωπαίοι μπορεί να ζηλεύουν τον εταιρικό δυναμισμό της Αμερικής, αλλά μπορούν να ανακουφιστούν στο ότι κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, από την εκπαίδευση έως την υγεία έως το περιβάλλον».
Επίσης, ο Μάικλ Γκριν θεωρεί ότι οι αναδυόμενες οικονομίες, «των οποίων οι πολίτες αρχίζουν να απολαμβάνουν μια ποιότητα ζωής όλο και πιο κοντά σε εκείνη των Αμερικανών», γίνονται όλο και λιγότερο «πρόθυμες να ακούσουν κηρύγματα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Ο δημοσιογράφος πιστεύει ότι η προώθηση κοινωνικών προγραμμάτων μπορεί να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση των ΗΠΑ σε σχέση με το νομοσχέδιο ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποιο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν να περάσουν για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.
Μάλιστα, ο Νίκολας Κριστόφ υπογραμμίζει πως «οι μεγαλύτερες απειλές μας σήμερα είναι αυτές στις οποίες δεν μπορούμε να επιτεθούμε με πυρηνικά όπλα».
Ο αρθρογράφος τονίζει ότι η αμερικανική Δημοκρατία έπαψε, επίσης, να είναι το παράδειγμα που οι πολίτες της χώρας πίστευαν πάντα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού είναι τα σχόλια των χρηστών του διαδικτύου από άλλες χώρες σχετικά με την εισβολή στο Καπιτώλιο και τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να αποτρέψουν την επικύρωση των αποτελέσματων κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές.
Άλλωστε, σημειώνεται το εξής: «Η αμερικανική Δημοκρατία δεν ήταν ποτέ τόσο φωτεινό μοντέλο για τον κόσμο όσο μας άρεσε να σκεφτόμαστε, αλλά σίγουρα είναι αμαυρωμένη τώρα».
Ομοίως, ο αρθρογράφος θεώρησε ότι το «αμερικανικό όνειρο» της κοινωνικής κινητικότητας, που προσέλκυσε πολλούς μετανάστες στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, γίνεται «όλο και πιο ουτοπικό».
Μια μελέτη του Στάνφορντ, την οποία επικαλέστηκε ο αρθρογράφος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το αμερικανικό όνειρο είναι πιθανότερο να βρεθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού».
Συμπερασματικά, ο Νίκολας Κριστόφ υπογραμμίζει: «Για να επαναφέρουμε πραγματικά την Αμερική, πρέπει να ενδιαφερόμαστε λιγότερο για το τι κάνουν οι άλλοι και περισσότερο για το τι κάνουμε στους εαυτούς μας».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά