Τα σημάδια ότι το στρες λόγω της πανδημίας σας οδηγεί σε κατάχρηση της κατανάλωσης αλκοόλ

© ΦωτογραφίαΟυίσκι
Ουίσκι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.06.2021
Η πανδημία έχει αυξήσει τα επίπεδα στρες και άγχους με αποτέλεσμα ορισμένες μελέτες να συνδέουν αυτή την περίοδο με την αύξηση κατανάλωσης του αλκοόλ με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία.
Η πανδημία του κορονοϊού υπήρξε πηγή άγχους και στρες για πολλούς ανθρώπους. Η φυσική απόσταση μας έκανε μοναχικούς και απομονωμένους έχοντας προφανώς και επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιράμ Καζίμι μιλώντας στο «Healthline» δήλωσε ότι αν και κανείς δεν έχει «ανοσία» στο πανδημικό στρες, η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες και οι περιθωριοποιημένες ομάδες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από αυτό. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που εργάζονται από το σπίτι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο άγχος επειδή συχνά επωμίζονται τις ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών και παράλληλα εργάζονται.
Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν την κατανάλωση αλκοόλ κατά την πανδημία.
Ποτά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.06.2021
Κόσμος
Πρόταση - σοκ του ΠΟΥ: "Τέλος" το αλκοόλ για εγκύους και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία
«Το άγχος είναι ένας από τους σαφείς παράγοντες αύξησης της κατανάλωσης αλκοόλ και μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τα άτομα που βασίζονται στο αλκοόλ για να αντιμετωπίσουν το άγχος» είπε ο ειδικός Κένεθ Λέοναρντ.

Ποια είναι τα σημάδια ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ;

Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε πότε μπορεί να έχετε πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Λέοναρντ, το στίγμα που περιβάλλει το αλκοόλ και τις διαταραχές χρήσης, ισχύει τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Αυτό το στίγμα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να εκτιμήσει το αν κάνει υπερκατανάλωση ή την προθυμία του να πάρει βοήθεια.
«Οι άνθρωποι μπορεί μερικές φορές να γίνουν αμυντικοί για αυτό», είπε, «αλλά σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή σας μπορεί μερικές φορές να δουν ένα πρόβλημα να αναπτύσσεται πριν το αντιληφθούμε».
Μία Καλίφα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.05.2021
Κόσμος
Μία Καλίφα: Πώς κατάφερε να εξοργίσει το Ισραήλ με ένα μπουκάλι κρασί του 1943
Ο Λέοναρντ ισχυρίστηκε ότι μερικά από τα πρώτα σημάδια είναι ότι πίνετε περισσότερο από όσο είχατε προγραμματίσει ή πίνετε σε εντελώς άκυρες στιγμές χωρίς να το κανονίσετε.
Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ κυρίως όταν νιώθετε στρες είναι ένα εξίσου επικίνδυνο σημάδι.

Τι να κάνεις αν όντως έχεις αυξήσει την κατανάλωση αλκοόλ

Ένα καλό πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε την υπερκατανάλωση είναι να γνωρίζετε πόσο πίνετε. Σύμφωνα με τον Λέοναρντ, η έντονη κατανάλωση αλκοόλ ενέχει περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα ή περισσότερα από τέσσερα σε μία ημέρα για τους άνδρες. Για τις γυναίκες, η κατανάλωση περισσότερων από επτά ποτών την εβδομάδα ή τριών σε μία ημέρα θεωρείται υπερβολή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ειδικός τονίζει ότι θα πρέπει να ελέγχουμε την ποσότητα αλκοόλ του κάθε ποτού. Μπορούμε δηλαδή αντί για δύο μπίρες με πολύ αλκοόλ να καταναλώσουμε δύο με λιγότερο.
Μπουκάλια αλκοόλ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.06.2021
Κόσμος
Έρευνα: Γύρισαν πλάτη στο αλκοόλ οι Έλληνες στη διάρκεια του lockdown – Ποιοι τα "έτσουξαν" παραπάνω
Ωστόσο, εάν οι προσπάθειές σας να μετριάσετε τη χρήση οινοπνευματωδών ποτών δεν έχουν επιτύχει, ίσως θα πρέπει να μπείτε σε θεραπεία ώστε να αντιμετωπίσετε επιτυχώς την κατάχρηση.
Σε κάθε περίπτωση, για να καταπολεμήσετε το άγχος είναι χρήσιμο να βρείτε ασφαλέστερους τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων σας. Ο καθηγητής Καζίμι, για παράδειγμα, προτείνει την άσκηση, τον καλό ύπνο αλλά και την υγιεινή διατροφή.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала