Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Απάτη εκατομμυρίων με συνταγογραφήσεις: 54 γιατροί και μία ιδιοκτήτρια γηροκομείου στο κύκλωμα

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOCχειροπέδες
χειροπέδες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.07.2021
Βρείτε μας
Το τεράστιο κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥ αποκομίζοντας περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ έστησε μία πολύπλοκη απάτη.
Σαν καλοστημένη μηχανή με γρανάζια που λειτουργούσαν σε πλήρη αρμονία λειτουργούσε το κύκλωμα που εξέδιδε ψευδείς συνταγές για υγειονομικό υλικό κερδίζοντας σε βάρος του ΕΟΠΥΥ τεράστια ποσά αφού εκτιμάται ότι η ζημιά ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 13 άτομα, ανάμεσά τους και δύο γιατροί, ωστόσο, έχει σχηματιστεί δικογραφία κατά 65 προσώπων, ανάμεσά τους 54 γιατροί και μία ιδιοκτήτρια γηροκομείου.
Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται οι εγκέφαλοι του κυκλώματος και η λογίστρια.
Η δράση της οργάνωσης άρχισε τον Απρίλιο του 2015 και είχε διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, για να διαπράττει απάτες και να εκδίδει ψευδείς βεβαιώσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, αλλά και να ξεπλένει τα χρήματα που κέρδιζε.

Ο τρόπος δράσης

Με… χειρουργικό τρόπο και τη συνδρομή γιατρών τα μέλη του κυκλώματος εξέδιδαν ψευδείς συνταγές υγειονομικού υλικού, (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου), σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια μέσω κατάλληλης υποδομής που είχαν διαμορφώσει, πετύχαιναν την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ και την αποζημίωσή τους για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις.
Κινητό τηλέφωνο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.06.2021
Ελλάδα
Αυτό είναι το νέο μήνυμα - απάτη για "μπλοκαρισμένη κάρτα": Η προειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ
Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξεταστεί οι φερόμενοι ως ασθενείς, είτε συνταγογραφείτο υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθησή τους, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή.
Η απληστία ήταν τέτοια που για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους και να αποφύγουν την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους των αρμόδιων Αρχών, εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, καθώς και την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση εταιρειών που κατείχαν.
Ακολούθως δημιούργησαν και άλλες εταιρείες είτε δικές τους είτε «αχυρανθρώπων» πετυχαίνοντας να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στην νόμιμη λειτουργία των εταιρειών, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.
© Φωτογραφία : ΕΛΑΣΚύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων
Κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.07.2021
Κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων
Η έρευνα αποκάλυψε έξι εταιρείες και ατομικές επιχειρήσεις που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης και μέσω των οποίων πραγματοποιούνταν η εκτέλεση των συνταγογραφήσεων και η νομιμοποίηση των εγκληματικών της εσόδων.
Εντοπίστηκαν, ακόμα, άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, και με αυτόν τον τρόπο έκαναν τις συναλλαγές τους να είναι νόμιμες και να δικαιολογούν το ιατρικό υλικό για το οποίο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ και φαινομενικά παρείχαν στους ασφαλισμένους.

Ούτε ένα ευρώ φόρο

Με αυτόν τον τρόπο απέφευγαν συστηματικά την απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ.
Τους έπεσε ο Πικάσο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.07.2021
Ελλάδα
Η ενόχληση της ΕΛΑΣ για τον πίνακα του Πικάσο που έπεσε - Η πρώτη αντίδραση μετά τον σάλο
Μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει να στρατολογούν γιατρούς και να τους εντάσσουν σταδιακά στο εγκληματικό δίκτυο, ενώ είχαν διαχωρίσει γεωγραφικά την Αττική σε τομείς, ανάλογα με την κάθε περιοχή και τα εκεί υφιστάμενα μεγάλα νοσοκομεία.
Για τον σκοπό αυτό, επικοινωνούσαν με τους ιατρούς του τομέα τους, απέστελλαν τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ασφαλισμένων που έπρεπε να συνταγογραφήσουν και λάμβαναν τις εκδοθείσες συνταγές, τις οποίες εν συνεχεία παρέδιδαν στα αρχηγικά μέλη προς εκτέλεση μέσω των εταιρειών τους.
Τους γιατρούς τους δωροδοκούσαν με μαύρο χρήμα και η τιμή κυμαινόταν ανάλογα με την ειδικότητα, το είδος του υγειονομικού υλικού και αν ο ιατρός ήταν ιδιώτης ή υπηρετούσε σε δημόσιο νοσοκομείο.
Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους απορροφούνταν από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών/επιχειρήσεων και αναμιγνύονταν στους ίδιους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου πιστώνονταν τα κέρδη από τη νόμιμη δραστηριότητά τους.
Εκτός των λογαριασμών των αρχηγικών μελών και των εταιρειών τους, χρησιμοποιούνταν και τραπεζικοί λογαριασμοί άλλων μελών, στους οποίους, μέσω των συνεχών μεταφορών των ίδιων ποσών, επιχειρούνταν η απόκρυψη της ροής και της προέλευσής τους.
Ελληνική Αστυνομία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.07.2021
Ελλάδα
Άγιος Σώστης: Συνελήφθη 32χρονος για τη δολοφονία 54χρονου και τον τραυματισμό τριών ατόμων
Τα χρήματα στη συνέχεια, είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρείες μέσω της επέκτασης της νόμιμης δραστηριότητας τους (σύσταση νέων υποκαταστημάτων, μίσθωση χώρων κ.ά.), αναπτύσσοντας κατά αυτόν τον τρόπο το εγκληματικό τους δίκτυο, είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παίγνια και άλλες δαπάνες.

Οίκοι ευγηρίας στην απάτη

Από την έρευνα προέκυψε η εμπλοκή τεσσάρων γηροκομείων της Αττικής από όπου τα μέλη της οργάνωσης αντλούσαν τα ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούσαν.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης έγινε μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 και κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
246.980 ευρώ,
2 πιστόλια κρότου λάμψης,
κυνηγετική καραμπίνα και
517 φυσίγγια διαφόρων τύπων,
κινητά τηλέφωνα,
ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ψηφιακά μέσα αποθήκευσης,
πλήθος τιμολογίων,
παραστατικών και ιδιόχειρων σημειώσεων.
Οι συλληφθέντες με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά