Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Νέα μέτρα: Πώς ταξιδεύουμε με πλοίο, αεροπλάνο, αυτοκίνητο – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

© Φωτογραφία : SOOC / George VitsarasΤουρίστες στο λιμάνι του Πειραιά
Τουρίστες στο λιμάνι του Πειραιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.07.2021
Βρείτε μας
Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι διακοπές είναι top θέμα. Μείζον θέμα είναι, όμως, και η μετάλλαξη Δέλτα, σε συνδυασμό με τα προνόμια σε εμβολιασμένους, καθώς ο φόβος για νέα έξαρση του κορονοϊού είναι διάχυτος. Ιδού, λοιπόν, εν μέσω αυτού του σκηνικού, τι ισχύει για τις μετακινήσεις με πλοίο, αεροπλάνο και αυτοκίνητο.
Αλλάζουν τα δεδομένα για τις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς νέα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή, τη στιγμή που η Ελλάδα εισέρχεται σε μία νέα κανονικότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από κάποιες περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους.
Τι το διαφορετικό επιφυλάσσουν αυτές οι νέες ισορροπίες; Αυτό που στην ουσία αλλάζει, σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος, είναι ο τρόπος που οι πολίτες θα ταξιδεύουν προς νησιωτικούς προορισμούς.
Κορονοϊός στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.07.2021
Ελλάδα
Μετάλλαξη Δέλτα: Κυρίαρχο στέλεχος στην Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου, προειδοποιεί ο Σαρηγιάννης
Καταλυτική για τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ είναι η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα που εντείνει τις ανησυχίες αύξησης της διασποράς του κορονοϊού, με την κυβέρνηση να εντατικοποιεί τις προσπάθειές της, προκειμένου να πείσει ολοένα και περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν. Στο πλαίσιο αυτό και υπό τον φόβο ενός νέου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες ρυθμίσεις που θα πλαισιώνουν τα ταξίδια των πολιτών.
Βασικό εργαλείο, προς αυτήν την κατεύθυνση, αποτελεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 ή αλλιώς Green Pass, το οποίο έκανε σήμερα (01/07) επίσημη πρεμιέρα.
Το Sputnik εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μετακινήσεις σας με πλοίο, αεροπλάνο και αυτοκίνητο ΙΧ.

Ταξίδι με πλοίο

Οι βασικές αλλαγές επέρχονται σε ό,τι αφορά τα ταξίδια με πλοίο.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, πλέον οι μετακινήσεις με πλοίο στα νησιά θα πραγματοποιούνται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό test (PCR ή rapid).
Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:
Οι ενήλικες θα πρέπει να φέρουν: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Για ανήλικους 12 - 17 ετών, θα απαιτείται οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσους είναι άνω των 12 ετών.
Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Σαλαμίνα και η Λευκάδα.
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό και επιθυμούν να μετακινηθούν με πλοίο, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό έλεγχο ή με αρνητικό rapid test.
Ταξίδι με πλοίο. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.07.2021
Ελλάδα
Ταξίδι σε νησί μόνο με PCR, rapid test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από 5 Ιουλίου - Όλα τα νέα μέτρα

Ταξίδι με αεροπλάνο

Για τις πτήσεις εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, οι πολίτες πρέπει να πληρούν κάποια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους (πλήρως εμβολιασμένοι) και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε τεστ PCR εντός των 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και της εξέτασης με rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.
Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
Σημειώνεται ότι οι πολίτες, για τις μετακινήσεις τους προς τις χώρες της ΕΕ, θα μπορούν να εκδίδουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19.
Με το πιστοποιητικό, ο πολίτης θα ταξιδεύει εντός της ΕΕ χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς (π.χ. τεστ ή καραντίνα).
Στο πιστοποιητικό αναφέρονται διάφορα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου του, (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του έναντι της COVID: Είτε εμβολιασμός (με πληροφορίες για τον τύπο του εμβολίου και την ημερομηνία της τελευταίας δόσης), είτε αρνητικό μοριακό τεστ (ημερομηνία και τύπος τεστ), είτε αντισώματα μετά τη νόσο (διάρκεια ανοσίας).
Διατίθεται σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή και σε δύο γλώσσες (στη γλώσσα του κράτους που το εκδίδει και στα αγγλικά), ενώ διαθέτει ένα QR Code.
Οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό στο gov.gr ενώ είναι δυνατή η έκδοσή του και σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα έκδοσης του πιστοποιητικού.
Το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.07.2021
Ελλάδα
Πρεμιέρα για το "Green Pass”: Από ποιες χώρες ήρθαν οι πρώτοι τουρίστες – Το παράδοξο με τα εμβόλια

Ταξίδι με αυτοκίνητο ΙΧ

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια με αυτοκίνητο, αυτό που ισχύει είναι ο περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων.
Συγκεκριμένα, για ΙΧ έως επτά θέσεων, επιτρέπονται μέχρι τρεις επιβάτες πλέον του οδηγού, ενώ για ΙΧ έως εννέα θέσεων, επιτρέπονται μέχρι τέσσερις επιβάτες πλέον του οδηγού.
Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν α) ανήλικα τέκνα, η κατ' οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας, με εξαίρεση όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α' και β' βαθμού.
Να σημειωθεί, εν τω μεταξύ, ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι σε ό,τι αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις, αξιολογούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα από την κυβέρνηση και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί σύντομα, χωρίς να δίδονται περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων και για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με ΙΧ.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά