Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ταξίδι με πλοίο: Τα έγγραφα που χρειάζεστε

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOCΚαλοκαιρινές διακοπές.
Καλοκαιρινές διακοπές.  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.07.2021
Βρείτε μας
Πώς μπορούμε να ταξιδεύουμε με πλοία από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου - Οι προϋποθέσεις για μετακινήσεις στα νησιά και οι εξαιρέσεις.
Από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Ιουλίου οι ταξιδιώτες με πλοίο θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ κορονοϊού (τα self test πλέον ισχύουν μόνο για ανήλικους).
Βεβαίως, υπάρχει και η ατομική ευθύνη που επιτάσσει να ακολουθούμε πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας καθώς και τους συνταξιδιώτες μας. Συγκεκριμένα επιβάλλεται η χρήση μάσκας, να κρατάμε αποστάσεις αποφεύγοντας την πολυκοσμία και βέβαια να απολυμαίνουμε όσο συχνά μπορούμε τα χέρια μας.
Στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους προσέλευσης και αναμονής ταξιδιωτών και επίσης σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εξαιρούνται α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΙα/Γ.Π.οικ. 36587/2021 – ΦΕΚ 2476/Β/10-6-2021

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει να κάνουν τα εξής:

1.
Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό και να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
2.
Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
3.
Να παρουσιάζουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
Οι ανήλικοι 12 έως 18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα. Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Ποιοι εξαιρούνται από τις παραπάνω υποχρεώσεις

Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),
Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου,
Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.
Οι ανήλικοι από δώδεκα (12) έως δεκαεπτά (17) ετών οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας, η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία θα πραγματοποιείται ως ακολούθως:
Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr
Δεκτές θα γίνονται και οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τρίτων χωρών.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος των εγγράφων

© Φωτογραφία : Twitter/Didier ReyndersΠράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό ΕΕ
Πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό ΕΕ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.07.2021
Πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό ΕΕ
Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα προαναφερθέντα πιστοποιητικά θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
Συγχρόνως, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών. Για την αποφυγή καθυστερήσεων οι ταξιδιώτες πρέπει να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στα δρομολόγια των πλοίων.

Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου

Στην κατηγορία των ανεμβολίαστων εντάσσονται όσοι πολίτες έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ το εμβόλιο που έχουν επιλέξει απαιτεί δύο δόσεις για να παρέχει ανοσία. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν ενώ δεν έχουν περάσει 14 και πλέον ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου (εκτός αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο). Συνεπώς με τα νέα μέτρα, οι πολίτες που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες για να ταξιδέψουν χρειάζονται αρνητικό μοριακό ή rapid test (εκτός βέβαια εάν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης).
Σημειώνεται πως όταν οι πολίτες εμβολιάζονται λαμβάνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμό τους μία ημέρα μετά τη δεύτερη δόση, ή την πρώτη εάν κάνουν Johnson & Johnson. Το «green pass» ενεργοποιείται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά