Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Γεωργαντάς στο Sputnik: Έρχεται το ψηφιακό διαζύγιο - Απλή και γρήγορη διαδικασία μέσω του gov.gr

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.07.2021
Βρείτε μας
Συνολικά, 1.184 ψηφιακές υπηρεσίες απολαμβάνουν ήδη οι πολίτες μέσω της πλατφόρμας gov.gr αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία στα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών. Σύντομα όπως λέει στο Sputnik ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, έρχεται το άυλο συναινετικό διαζύγιο που θα εκδίδεται απλά, γρήγορα και ψηφιακά.
Η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, όπως παραδέχεται σε αποκλειστική συνέντευξη στο Sputnik ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.
Τον Μάρτιο του 2020, στην αρχή της πανδημίας, το gov.gr η διαδικτυακή πύλη του κράτους παρείχε στους πολίτες 501 ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ πλέον παρέχει 1.184 βοηθώντας έτσι τους πολίτες να μην ταλαιπωρούνται στα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών.
Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργαντάς, ένα μεγάλο μέρος από τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθούν στην ψηφιακή στρατηγική της προκειμένου να υλοποιηθούν μια σειρά έργων όπως «η ψηφιοποίηση των αρχείων του Δημοσίου, η κατασκευή διαδρόμων 5G, καθώς και έργα που αφορούν στην ψηφιοποίηση της υγείας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης».
Στα ιδιαίτερα σημαντικά ψηφιακά βήματα εκσυγχρονισμού της Ελλάδας ο κ. Γεωργαντάς θέτει το άυλο συναινετικό διαζύγιο το οποίο όπως λέει απλά και γρήγορα θα εκδίδεται ψηφιακά μέσα από την πλατφόρμα gov.gr.
Επιπλέον όπως αναφέρει «θα δημιουργηθούν νέες δομές για την υποστήριξη των εισερχόμενων εκκρεμοτήτων στη βάση δεδομένων του Μητρώου Πολιτών, για την ενημέρωση ψηφιακά της λύσης του γάμου σε ληξιαρχική πράξη γάμου. Μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, οι δύο σύζυγοι, οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω email, το οποίο περιλαμβάνει ένα μοναδικό αναγνωριστικό για το διαζύγιο».
Σχολείο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.06.2021
Ελλάδα
Ψηφιακά απολυτήρια για Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ μέσω του gov.gr

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον Γιώργο Γεωργαντά:

- Η πανδημία φαίνεται ότι είχε ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα αφού προκάλεσε την ψηφιακή «επανάσταση» και τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Πόσες πράξεις μπορεί να κάνει μέσω διαδικτύου πλέον ο πολίτης;
Για να είμαστε ακριβείς, η πανδημία δεν προκάλεσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, λειτούργησε όμως όντως ως επιταχυντής. Οι περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, με πιο σημαντική την έναρξη λειτουργίας της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr, ήταν από την πρώτη στιγμή μέρος του σχεδιασμού μας, και είχε προηγηθεί συντονισμένη προεργασία αρκετών μηνών.
Ωστόσο, πράγματι, η πανδημία επιτάχυνε την αναγκαιότητά τους και επίσπευσε τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια από τις σημαντικότερες κρίσεις από το πέρα του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου. Συνεπώς, ο χρόνος πύκνωσε. Και μαζί του και η ανάγκη αποτελεσματικής ανταπόκρισης του κράτους στις νέες, πρωτόγνωρες, συνθήκες που δημιουργούνται.
Η παροχή ψηφιακών εναλλακτικών στην επικοινωνία με το κράτος, την οποία θέσαμε σε προτεραιότητα, κατάφερε να διασφαλίσει ότι η καθημερινότητα των συμπολιτών μας διευκολύνεται στην πράξη, προστατεύοντάς τους παράλληλα από την έκθεση στον ιό. Το στοίχημα ήταν να κάνουμε το κράτος πιο λειτουργικό, θωρακίζοντας την ίδια στιγμή τη δημόσια υγεία. Και νομίζω, κρίνοντας και από τα στατιστικά χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών, ότι αυτό το στοίχημα το κερδίσαμε και με το παραπάνω.
Οι πολίτες αγκάλιασαν τις μεταρρυθμίσεις, τις έκαναν κομμάτι της καθημερινότητάς τους ενώ οι προσφερόμενες υπηρεσίες μέσω του gov.gr σταθερά αυξάνονται. Τον Μάρτιο του 2020 ξεκινήσαμε το gov.gr με 501 ψηφιακές υπηρεσίες. Σήμερα, προσφέρονται 1.184 υπηρεσίες σε 11 κατηγορίες. Στόχος μας, να δίνουμε στους πολίτες όλο και περισσότερες δυνατότητες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους, αποφεύγοντας τις ουρές στα γκισέ.
- Ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθεί για την προώθηση της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας. Προς ποια κατεύθυνση θα διοχετευθούν τα κονδύλια;
Το μεγάλο στοίχημα όταν αφήσουμε οριστικά πίσω μας την υγειονομική κρίση είναι να αναδομήσουμε την ελληνική οικονομία αλλά και συνολικά, σε ισχυρά θεμέλια ανθεκτικότητας, εξωστρέφειας και ανάπτυξης. Πρόκειται λοιπόν για έναν στόχο εθνικό και καθολικό, για την επίτευξη του οποίου το ισχυρότερο θεμέλιο είναι αναμφισβήτητα το Ταμείο Ανάκαμψης.
Έχουμε λοιπόν τη μοναδική ευκαιρία να επιλύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών, να κάνουμε μια μεγάλη στροφή όσον αφορά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να προσφέρουμε στους νέους μας τα κατάλληλα εργαλεία για να δημιουργήσουν την Ελλάδα που ονειρεύονται, μια Ελλάδα πρωτοπόρα και χωρίς αποκλεισμούς.
Είναι αλήθεια ότι, ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων θα διοχετευτεί για την υλοποίηση της στρατηγικής μας όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και διαφορετικά, αφού ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ακριβώς εκείνος ο κρίκος που συνδέει παρόν και μέλλον. Μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσουμε ένα μεγάλο μέρος των έργων που αποτυπώνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, τον χάρτη δηλαδή των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας.
Τέτοια έργα είναι για παράδειγμα η ψηφιοποίηση των αρχείων του Δημοσίου, η κατασκευή διαδρόμων 5G, καθώς και έργα που αφορούν στην ψηφιοποίηση της υγείας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης κ.λπ.
- Τι είναι και πώς εκδίδεται το άυλο συναινετικό διαζύγιο; Έχει ισχύ όπως τα διαζύγια που εκδίδονται από τα δικαστήρια;
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχεδιάζει και υλοποιεί διαρκώς πολιτικές που αποδεικνύουν στην πράξη ότι το κράτος έχει παύσει πια να αποτελεί εμπόδιο για τους πολίτες, είναι πλέον η λύση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το άυλο συναινετικό διαζύγιο, έργο στο οποίο έχει συμβάλλει τα μέγιστα και ο γενικός γραμματέας Λεωνίδας Χριστόπουλος.
Στην ουσία, η διαδικασία έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου θα μπορεί σύντομα να πραγματοποιείται ψηφιακά, μέσω του gov.gr, με μια απλή και γρήγορη διαδικασία. Έτσι, εξοικονομείται χρόνος, καταπολεμάται η γραφειοκρατία και απαλλάσσονται από την ταλαιπωρία του παρελθόντος τόσο οι πολίτες όσο και οι δικηγόροι. Θα δημιουργηθεί ανάλογη πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη μέσω της οποίας θα υλοποιείται ψηφιακά η διαδικασία έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου.
Επίσης, θα δημιουργηθούν νέες δομές για την υποστήριξη των εισερχόμενων εκκρεμοτήτων στη βάση δεδομένων του Μητρώο Πολιτών, για την ενημέρωση ψηφιακά της λύσης του γάμου σε ληξιαρχική πράξη γάμου. Μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, οι δύο σύζυγοι, οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω email, το οποίο περιλαμβάνει ένα μοναδικό αναγνωριστικό για το διαζύγιο.
Ανοίγουν τον Ιούλιο οι εσωτερικοί χώροι εστίασης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.07.2021
Ελλάδα
Με νέο app η είσοδος στους κλειστούς χώρους μαγαζιών: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή για smartphone
- Ποιες επενδύσεις μεγάλων ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των επικοινωνιών και της τεχνολογίας αναμένεται να γίνουν στη χώρα μας;
Παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία για την επιχειρηματικότητα διεθνώς και τις αναταράξεις σε μια σειρά από τομείς, όπως, λ.χ., στη ρευστότητα ή τη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, η Ελλάδα κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολυεθνικών κολοσσών. Η δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, με αξιοπιστία και σταθερότητα αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και φαίνεται ότι αυτό έγινε κατανοητό και από τους ξένους επενδυτές.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει επενδύσεις από κολοσσούς όπως η Microsoft ή η Volkswagen. Η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και η προώθηση της εξωστρέφειας απρόσκοπτη. Όσο προχωράμε προς την έξοδο από την πανδημία, οι επενδύσεις στη χώρα μας θα πληθαίνουν.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά