Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Σύψας: Μέσα Αυγούστου το 4ο κύμα - Η "Δέλτα" μεταδίδεται όταν διασταυρωθούμε με κάποιον χωρίς μάσκα

© Φωτογραφία : MEGAΝίκος Σύψας
Νίκος Σύψας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.07.2021
Βρείτε μας
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας προειδοποίησε ότι όσο παραμένει μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών, η μετάλλαξη Δέλτα θα φέρει το 4ο κύμα της πανδημίας στα μέσα Αυγούστου. Τόνισε δε πως μεταδίδει τον ιό ακόμα και αν διασταυρωθούμε στο δρόμο με κάποιον χωρίς μάσκα.
Μπροστά στο 4ο κύμα της πανδημίας βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Σύψα, εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα που κυριαρχεί στον κόσμο και πλέον έχει έρθει και στην Ελλάδα. Μάλιστα επισημαίνει ότι το 4ο κυμα αναμένεται ακόμα και στα μέσα Αυγούστου.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον του 4ου κύματος της πανδημίας, το οποίο οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα που κυριαρχεί σε όλον τον κόσμο».
«Ήδη στην Ελλάδα έχουμε κρούσματα. Σύντομα θα καλύψει όλη την Ελλάδα, επομένως δεδομένου ότι έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας που δεν έχει εμβολιαστεί, περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα γύρω στα μέσα Αυγούστου», τόνισε ο κ. Σύψας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, μέχρι στιγμής προσβάλλει νέους ανθρώπους λόγω της αυξημένης κινητικότητάς τους και των περισσότερων επαφών και για αυτόν τον λόγο, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη.
«Όσο περιορίζεται σε αυτές τις ηλικίες, έχουμε λίγες νοσηλείες και τα νοσοκομεία δεν πιέζονται αυτήν τη στιγμή. Το πρόβλημα είναι όταν ο ιός περάσει σε ανεμβολίαστους, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα και τότε θα πιεστεί το ΕΣΥ», υπογράμμισε.
Για τη μετάλλαξη Δέλτα ανέφερε ότι «είναι ήπια μεν και υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες αν είσαι νέος άνθρωπος να μπεις στη μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά δεν είναι μηδενικές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν νέο άνθρωπο. Αν χάσουμε ένα έφηβο, θα είναι μια ανείπωτη τραγωδία και δεν έχουμε κανέναν λόγο να εκθέσουμε την κοινωνία μας σε αυτόν τον κίνδυνο».

Δύο κατηγορίες ανεμβολίαστων

Σχετικά με το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, ο κ. Σύψας έκανε λόγο για παγκόσμιο φαινόμενο και μίλησε για δύο κατηγορίες ανθρώπων:
Εμβολιασμός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.07.2021
Ελλάδα
Παναγιωτόπουλος για εμβολιασμό: Η πόλωση και ο στιγματισμός δεν αποδίδουν
«Αυτοί που είναι αρνητές και παρασύρονται από μυθεύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και εκείνοι που το αναβάλουν. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που πρέπει να επικεντρώσουμε. Τον Μάιο άρχισε να πέφτει το κύμα της επιδημίας, ο κόσμος χαλάρωσε. Αυτό μαζί με την αρνητική δημοσιότητα των σπάνιων παρενεργειών συντέλεσαν να έχουμε αναβλητικότητα και διστακτικότητα. Η νέα πραγματικότητα, η μετάλλαξη πρέπει να μας κάνει να το ξανασκεφτούμε πολύ σοβαρά και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες», ξεκαθάρισε ο καθηγητής.
Επισήμανε επίσης ότι είναι «φοβερά άδικο για έναν συμπολίτη μας να βρεθεί διασωληνωμένος ή στο νοσοκομείο ενώ μπορεί να κάνει το εμβόλιο» και κάλεσε τον κόσμο να ξεπεράσει κάθε διστακτικότητα.
«Έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. Έλληνες. Ξέρουμε ότι είναι ασφαλές το εμβόλιο. Ο καθένας από εμάς που θέλει να ζήσει τη ζωή του, πρέπει να πάει να εμβολιαστεί. Να μην το αναβάλλει κανένας», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας, ανέφερε ότι η καμπύλη αρχίζει να ανεβαίνει και πως ο ιός διασπείρεται σιωπηλά «και κάποια στιγμή όταν υπάρξει μεγάλη διασπορά, θα δούμε το κύμα να έρχεται».
«Ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει σε ποσοστό 10% απ' ό,τι ένας μη εμβολιασμένος. Επίσης ο εμβολιασμένος δεν θα νοσήσει βαριά, δεν θα βρεθεί στη ΜΕΘ. Υπάρχει ένα 20%-30% ατόμων που κινδυνεύουν από τον ιό και δεν έχει εμβολιαστεί. Είναι τεράστια ανάγκη να εμβολιαστούν τα ευπαθή άτομα».
Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, τόνισε ότι κάτι τέτοιο το απευχόμαστε όλοι «και πρέπει μέσω του εμβολιασμού να μην ξαναφτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο».
«Οι πιθανότητες είναι χαμηλότερες από πέρυσι για ένα οριζόντιο καθολικό Lockdown. Όμως δεν είναι μηδέν. Αν δεν εμβολιαζόμαστε, βάζουμε σε μεγάλο κίνδυνο την οικονομία και την πατρίδα μας».

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ανέφερε ότι προς το παρόν τα εμβόλια έχουν πάρει άδεια επείγουσας χρήσης και γι’ αυτό χρειάζεται η συναίνεση του πολίτη οπότε δεν μπορούμε νομικά να κάνουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Μικρόφωνο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.07.2021
Ελλάδα
Αλλάζουν όλα στα νυχτερινά κέντρα: Προσεχώς… πορτιέρηδες για έλεγχο εμβολιασμένων - Πόσα θα βγάζουν
«Όμως οι εταιρείες έχουν υποβάλει αίτημα για πλήρη άδεια. Στην περίπτωση αυτή μπορεί νομικά να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Πρέπει να γίνει υποχρεωτικός σε εργαζόμενους που ασχολούνται με ευπαθείς ομάδες. Σε υγειονομικούς, σε εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σε εκπαιδευτικούς. Θα το δούμε στην πορεία. Μέσα στο καλοκαίρι θα πάρουν πλήρη αδειοδότηση τα εμβόλια για να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες ομάδες».

Μάσκες παντού

Ο κ. Σύψας υπογράμμισε ότι πρέπει να φοράμε μάσκες παντού το καλοκαίρι καθώς η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν διασταυρωθούμε με κάποιον στον δρόμο χωρίς μάσκα.

«Φοράμε παντού μάσκα και το καλοκαίρι, είναι μια απόφαση που έγινε δεκτή και από την πολιτεία. Η σύσταση της επιτροπής είναι να φοράμε τη μάσκα. Η μετάλλαξη "Δέλτα" μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν διασταυρωθούμε με έναν άνθρωπο στον δρόμο χωρίς μάσκες».

Εμβολιασμός παιδιών

Αναφορικά δε με τον εμβολιασμό των παιδιών, παρέθεσε δύο λόγους για τους οποίους θα είναι καλό να προχωρήσει.
«Για να συνεχίσει να λειτουργεί το σχολείο κανονικά όλον τον χρόνο θα έπρεπε να εμβολιαστούν τα παιδιά, ένας δεύτερος λόγος είναι να μηδενίσουμε τον κίνδυνο βαριάς νόσησης. Να μην χάσουμε κανέναν έφηβο, κανένα παιδί από κορονοϊό. Η μελέτη δεν έχει δείξει σημαντικές παρενέργειες. Τα δεδομένα ασφάλειας μέχρι στιγμής είναι πολύ ικανοποιητικά», τόνισε ο κ. Σύψας λέγοντας επίσης ότι δεν θα γίνει ποτέ υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.
«Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται υποχρεωτικότητα αλλά πειθώ και συναίνεση. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε δεν μπορούν να κάνουν καμία μακροχρόνια παρενέργεια» ανέφερε ο καθηγητής συμπληρώνοντας πως το εμβόλιο δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη γονιμότητα των γυναικών, συστήνοντας στις γυναίκες να εμβολιαστούν. «Πρόκειται για μία θεωρία του διαδικτύου που δεν στηρίζεται πουθενά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά