Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Γιατί οι Αμερικανοί "φεύγουν" τώρα από το Αφγανιστάν - Οι Ταλιμπάν και ο ρόλος της Τουρκίας

© AFP 2021 / ADEK BERRYU.S. Army
U.S. Army  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.07.2021
Βρείτε μας
Ήδη με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, δυνάμεις των Ταλιμπάν προήλασαν στο βόρειο τμήμα της χώρας και κατέλαβαν περισσότερες από δέκα περιφέρειες. Θα καταλάβουν και την εξουσία;
Οι Αμερικανοί έφυγαν. Οι Ταλιμπάν (ξανα)ήρθαν. Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την πολύπαθη χώρα σήμανε την επάνοδο των δυνάμεων των Ταλιμπάν, οι οποίες προελαύνοντας στο βόρειο τμήμα της χώρας κατέλαβαν αμέσως περισσότερες από δέκα περιφέρειες.
Ήδη από την ώρα της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν (οριστικά έως τις 11 Σεπτεμβρίου) ξεκίνησε νέος κύκλος βίας σε ολόκληρο το Αφγανιστάν.
Τα ερωτήματα είναι πολλά. Γιατί; Γιατί τώρα; Γιατί συνομίλησαν οι ΗΠΑ στο ίδιο τραπέζι με τους Ταλιμπάν; Με ποιες εγγυήσεις τους αφήνουν «βορά» τη χώρα;
Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.07.2021
Κόσμος
Λαβρόφ: Παρακολουθούμε στενά τα διατρέξαντα στο Αφγανιστάν
«Ως γνωστόν, εδώ και πολλά χρόνια οι ΗΠΑ αποσύρονται σταδιακά από τις διεθνείς δεσμεύσεις τους. Άλλοτε αργά, και άλλοτε γρήγορα -όπως επί προεδρίας Τραμπ. Η τάση όμως είναι σταθερή. Στο πλαίσιο αυτό απέσυραν τα στρατεύματα τους από το Ιράκ. Τώρα έρχεται η σειρά για απόσυρση από το Αφγανιστάν» ξεκινά να μας απαντά ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος Θόδωρος Τσίκας.

ΗΠΑ σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με Ταλιμπάν

«Προκειμένου να το πετύχουν αυτό, έκαναν πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τη θεωρούμενη ως (πιο) "μετριοπαθή" πτέρυγα των φανατικών μουσουλμάνων Ταλιμπάν» προσθέτει.
«Οι Ταλιμπάν αντιμάχονται ένοπλα τη νόμιμη αφγανική κυβέρνηση, η οποία έχει αναδειχθεί με εκλογές. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται να μην υπάρξουν επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, έως ότου αυτά αποσυρθούν. Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης αναλάβει την υποχρέωση να μην επιτεθούν εναντίον ξένων που εργάζονται σε ανθρωπιστικές αποστολές, μετά την απόσυρση των στρατευμάτων».
«Κυρίως όμως στη συμφωνία» -συνεχίζει ο κ. Τσίκας- «περιλαμβάνεται ότι στα εδάφη που ελέγχουν ή θα ελέγξουν οι Ταλιμπάν, δεν θα υπάρξει καταφύγιο για ακραίες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα ή το λεγόμενο "Ισλαμικό Κράτος" - ο γνωστός ISIS».
Στρατιώτες των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.07.2021
Κόσμος
Στο 90% η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν
Ο συνομιλητής μάς θυμίζει ότι το καταφύγιο που είχε παράσχει το τότε καθεστώς των Ταλιμπάν στην Αλ Κάιντα και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, είχε προκαλέσει την αμερικανική επίθεση μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.
Με τη σχεδιαζόμενη και ήδη μερικώς υλοποιούμενη αποχώρηση, έχουν προκύψει ωστόσο διάφορες εκκρεμότητες, που «θα έχουν -επισημαίνει ο διεθνολόγος- ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε περίπτωση που οι Ταλιμπάν καταλάβουν την εξουσία μετά την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων: Η μία είναι η ασφάλεια των δυτικών διπλωματικών αποστολών. Για το θέμα αυτό, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αφήσουν ένα στρατιωτικό απόσπασμα για την πρεσβεία τους».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.07.2021
Κόσμος
Μπάιντεν: Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν δεν θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες
Η δεύτερη εκκρεμότητα, προσθέτει, είναι η ασφάλεια του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Καμπούλ.
«Από εκεί διακινούνται οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όλες οι ξένες αποστολές, η ανθρωπιστική βοήθεια. Θα είναι όμως και η μόνη διέξοδος διαφυγής σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγει από το Αφγανιστάν το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών».

Ο ρόλος της Τουρκίας

Στο σημείο αυτό εμφανίζεται η Τουρκία και οι δικές της βλέψεις. «Σε αυτήν την ανάγκη όντως απαντά η προσφορά της Τουρκίας να αναλάβει τη στρατιωτική φύλαξη του αεροδρομίου. Η Τουρκία προβάλλει έτσι τη χρησιμότητα της, ως η μόνη μουσουλμανική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Επικαλείται το γεγονός, ότι σε στρατόπεδα με Τούρκους στρατιώτες στο Αφγανιστάν δεν υπήρξε καμία επίθεση από τους Ταλιμπάν, όσο διαρκούσε η ΝΑΤΟϊκή αποστολή. Σε αυτά παίζει ρόλο και η στενή σχέση της Τουρκίας με το Πακιστάν» διευκρινίζει ο κ. Τσίκας.
«Το Πακιστάν, με πολλά χιλιόμετρα βόρειων συνόρων του με τον Νότο του Αφγανιστάν, έχει μέσω των μυστικών υπηρεσιών του πολλές επαφές με την ηγεσία των Ταλιμπάν».

Επιφυλάξεις από τη Ρωσία

Είναι βέβαιο, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, ότι το ζήτημα συζητήθηκε πρόσφατα και στις συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέϊ Λαβρόφ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία.
«Φαίνεται ότι η Ρωσία διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις για το όλο εγχείρημα. Επίσης, οι ΗΠΑ δεν δέχονται συμψηφισμό του θέματος της Καμπούλ με τους ρωσικούς πυραύλους S-400, που έχει αγοράσει η Τουρκία, και επιμένουν ότι οι πύραυλοι πρέπει να φύγουν από το τουρκικό έδαφος» υπογραμμίζει.
Μπάιντεν - Ερντογάν: Διαφωνούν για τους S-400, συμφωνούν για το Αφγανιστάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.06.2021
Κόσμος
Μπάιντεν - Ερντογάν συμφώνησαν για το Αφγανιστάν, διαφωνούν για τους S-400
Η Τουρκία λοιπόν εμφανίζεται ξανά ως ισχυρός γεωστρατηγικός παίκτης στην περιοχή, καθώς «συζητάει με τις ΗΠΑ, πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για να φέρει σε πέρας την αποστολή αυτή».
Υπάρχει κάτι επιπλέον: «Επιθυμεί να εμπλέξει και άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία, το Ιράν και το Κατάρ, τις οποίες όμως δεν εμπιστεύονται οι Αμερικανοί. Επειδή οι συζητήσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων δεν αποδίδουν, το ζήτημα παραπέμφθηκε στους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, Όστιν και Ακάρ» καταλήγει ο διεθνολόγος.
* Οι Ταλιμπάν είναι τρομοκρατική οργάνωση και έχει απαγορευτεί στη Ρωσία
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά