Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ταξίδι με πλοίο, αεροπλάνο, αυτοκίνητο: Ποια έγγραφα πρέπει να έχουμε

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOCΤαξίδι στην Κέρκυρα
Ταξίδι στην Κέρκυρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.07.2021
Βρείτε μας
Αλλαγές στις μετακινήσεις των πολιτών φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα καθώς νέα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή, την στιγμή που η Ελλάδα εισέρχεται σε μία νέα κανονικότητα σε συνδυασμό με τα προνόμια σε εμβολιασμένους
Τα ταξίδια με πλοίο και αεροπλάνο στα νησιά απαιτούν από τους ταξιδιώτες συγκεκριμένα έγγραφα και απαραίτητα μάσκες προκειμένου όλοι μας να πάμε και να επιστρέψουμε με ασφάλεια από τις καλοκαιρινές μας διακοπές εν μέσω 4ου κύματος της πανδημίας.Βασικό εργαλείο, προς αυτήν την κατεύθυνση, αποτελεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 ή αλλιώς Green Pass, το οποίο έκανε την 1η Ιουλίου επίσημη πρεμιέρα.
Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο αλλά υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self tests, όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τι ισχύει για τα ταξίδια με πλοίο

Από τις 5 Ιουλίου με πλοία προς τα νησιά μπορούν να ταξιδέψουν όσοι έχουν:
πιστοποιητικό εμβολιασμού (έπειτα από παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
πιστοποιητικό νόσησης,
αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες,
ενώ συμπληρώνεται και το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας από κάθε επιβάτη, πριν την επιβίβασή του στα πλοία.
Εντός του πλοίου, η πληρότητα στα επιβατηγά θα πρέπει να μην ξεπερνά το 80% της χωρητικότητάς του (και 85% αν υπάρχουν καμπίνες), ενώ σε ποσοστό 50% ανέρχεται η επιτρεπόμενη κάλυψη στο κατάστρωμα. Επιπλέον, οι ανήλικοι 12-17 ετών μπορούν να ταξιδεύουν έχοντας πραγματοποιήσει self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

1. Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test,
2. Επιβάτες σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test, σε εβδομαδιαία βάση, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
3. Όσοι μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Ταξίδι με αεροπλάνο

Για τις πτήσεις εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Οι επιβάτες να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους (πλήρως εμβολιασμένοι) και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Οι ταξιδιώτες έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε τεστ PCR εντός των 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και της εξέτασης με rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.
Οι παραθεριστές να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Ταξίδι με αυτοκίνητο

Σε ΙΧ έως επτά θέσεων, επιτρέπονται μέχρι πέντε επιβάτες πλέον του οδηγού, ενώ για ΙΧ έως εννέα θέσεων, επιτρέπονται μέχρι επτά επιβάτες πλέον του οδηγού.
Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας, με εξαίρεση όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α' και β' βαθμού.

Τι ισχύει για τα ΚΤΕΛ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ και για διασφαλιστεί η επαρκής κίνηση η πληρότητα θα πρέπει φτάνει έως το 65% στα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ Α.Ε., λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών), λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ Α.Ε., μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ Α.Ε., αναβατήρες (τελεφερίκ).
Η πληρότητα μπορεί να φτάσει στο 85% όσον αφορά στη λειτουργία των υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ Α.Ε. και του σιδηρόδρομου, καθώς και των τουριστικών λεωφορείων και ειδικών τουριστικών λεωφορείων περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου.

Πώς εκδίδεται το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19

Με το πιστοποιητικό, ο πολίτης θα ταξιδεύει εντός της Ε.Ε. χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς (π.χ. τεστ ή καραντίνα).
Στο πιστοποιητικό αναφέρονται στοιχεία ταυτότητας του κατόχου του, (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του έναντι της COVID. Είτε εμβολιασμός (με πληροφορίες για τον τύπο του εμβολίου και την ημερομηνία της τελευταίας δόσης), είτε αρνητικό μοριακό τεστ (ημερομηνία και τύπος τεστ), είτε αντισώματα μετά τη νόσο (διάρκεια ανοσίας).
Διατίθεται σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή και σε δύο γλώσσες (στη γλώσσα του κράτους που το εκδίδει και στα αγγλικά), ενώ διαθέτει ένα QR Code.
Βάσει του κανονισμού που διέπει το «Green Pass» θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ή 30 μέρες μετά το εμβόλιο της Johnson&Johnson), σε όσους έχουν αρνητικό τεστ PCR (όχι παλαιότερο των 72 ωρών) και σε όσους έχουν πιστοποιητικό αντισωμάτων στην COVID - 19.
Ο κάτοχος του πιστοποιητικού θα μπορεί να ταξιδέψει εντός της Ε.Ε. χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό στο gov.gr ενώ είναι δυνατή η έκδοσή του και σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα έκδοσης του πιστοποιητικού.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά