Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ειδικός παραδέχεται πως "ενδεχομένως να μην μπορέσουμε να μάθουμε ποτέ" την προέλευση του κορονοϊού

CC BY 2.0 / NIAID / Novel Coronavirus SARS-CoV-2Έγχρωμη ηλεκτρονική μικρογραφία ενός ανθρώπινου κυττάρου (μπλε) που έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό (COVID-19) (πράσινο)
Έγχρωμη ηλεκτρονική μικρογραφία ενός ανθρώπινου κυττάρου (μπλε) που έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό (COVID-19) (πράσινο) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.07.2021
Βρείτε μας
Με την πανδημία της νόσου COVID-19 να ταλανίζει τον πλανήτη εδώ και ενάμιση χρόνο, η αναζήτηση για την προέλευση του κορονοϊού SARS-CoV-2 συνεχίζεται αλλά, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (11/07), ειδικός παραδέχθηκε πως "ενδεχομένως να μην μπορέσουμε να μάθουμε ποτέ" πώς άρχισαν όλα.
Η αναζήτηση για την προέλευση του SARS-CoV-2, δηλαδή του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19, συνεχίζεται και ορισμένοι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει ότι, παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, ο κόσμος μπορεί να μην μάθει ποτέ τι ακριβώς προκάλεσε την πανδημία, όπως επισημάνθηκε την Κυριακή (11/07).
Tο εργαστήριο P4 (C) στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, στην Κίνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.06.2021
Κόσμος
Διαψεύδει θεωρίες δυτικών ΜΜΕ η Αυστραλή ειδικός που εργάστηκε στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν
Συγκεκριμένα, σε σχετική δημοσίευση της «Wall Street Journal», o 63χρονος Λίνφα Γουάνγκ, καθηγητής που συμμετέχει στο πρόγραμμα μολυσματικών ασθενειών της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS της Σιγκαπούρης, είναι ειδικός στους ιούς των νυχτερίδων.
Όπως επισημαίνεται, οι νυχτερίδες είναι δημοφιλείς τόσο ως τρόφιμα όσο και ως παραδοσιακά φάρμακα σε ορισμένες περιοχές της Κίνας και αποτελούν το ένα πέμπτο όλων των θηλαστικών επομένως, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες για τις ασθένειες, δημιουργούν μια μεγάλη ομάδα πιθανών μεταδοτικών λοιμώξεων.
Πάντως, ο Λίνφα Γουάνγκ, μαζί με άλλους επιστήμονες, εξακολουθεί να ψάχνει την προέλευση ενός διαφορετικού κορονοϊού, του SARS, ο οποίος προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και εμφανίστηκε το 2002 σκοτώνοντας σχεδόν 800 ανθρώπους παγκοσμίως.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η έρευνα για την προέλευση του SARS και άλλων θανατηφόρων ιών μπορεί να χρησιμεύσει ως «προειδοποιητικό παράδειγμα» για όσους έχουν ανταποκριθεί στη σχετική πρόκληση.

«Ατράνταχτη απόδειξη»

Η επιδημία του SARS ξέσπασε στην Κίνα και, εκείνη την εποχή, η κινεζική κυβέρνηση δέχθηκε οξεία κριτική επειδή δεν μοιράστηκε πληροφορίες αρκετά γρήγορα με το κοινό και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Μάλιστα, οι νυχτερίδες θεωρήθηκαν ύποπτες και τότε, όπως συμβαίνει και τώρα με τη νόσο COVID-19.
Έτσι, ο Λίνφα Γουάνγκ ενεπλάκη στην αναζήτηση οριστικής απόδειξης αυτής της θεωρίας και ήταν μέλος της αποστολής του ΠΟΥ, το 2003, που ερεύνησε τον SARS και, στη συνέχεια, συνεργάστηκε με ερευνητές ιών στην Κίνα για πάνω από μια δεκαετία.
Η προσοχή των επιστημόνων εστιάστηκε σε έναν πληθυσμό νυχτερίδων, που βρισκόταν ένα σπήλαιο στην επαρχία Γιουνάν.
Κατόπιν, το έδαφος του σπηλαίου αναλύθηκε για ιούς, ενώ δείγματα αίματος, σάλιου και ούρων ελήφθησαν από νυχτερίδες.
Σύμφωνα με την ομάδα, νυχτερίδες που βρίσκονταν στο ίδιο σπήλαιο, είχαν μολυνθεί μεταξύ τους με μια σειρά διαφορετικών ιογενών στελεχών και, έπειτα, δημιουργήθηκε ένας ιός τύπου SARS που μεταδόθηκε στους ανθρώπους.
Επίσης, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι άλλοι κορονοϊοί τύπου SARS, που ήταν ικανοί να μολύνουν ανθρώπους, είχαν διαδοθεί μεταξύ των νυχτερίδων στην περιοχή και μια άλλη επιδημία τέτοιου είδους θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.
Ωστόσο, τα συμπεράσματα που αναφέρθηκαν ήταν τα πιο κοντινά που οι ειδικοί μπορούσαν να καταλήξουν για την εύρεση της προέλευσης της νόσου.
Μάλιστα, ο Λίνφα Γουάνγκ ανέφερε: «Δεν υπάρχει ακόμα ατράνταχτη απόδειξη, ποτέ δεν βρήκαμε νυχτερίδα που να είναι η πηγή του SARS, ο οποίος μεταδόθηκε στους ανθρώπους».

«Πολιτικά εμπόδια»

Ο ειδικός, όπως σημειώθηκε, ισχυρίστηκε ότι η συνεχιζόμενη αναζήτηση για την προέλευση του SARS-CoV-2 έχει εγκλωβιστεί στην πολιτική.
Ειδικότερα, ο Λίνφα Γουάνγκ, αναφερόμενος στην Κίνα που δέχεται κριτική για την καθυστέρηση της εισόδου σε μια ομάδα υπό την ηγεσία του ΠΟΥ, που ταξίδεψε εκεί τον Ιανουάριο του 2020 για να διερευνήσει την πανδημία της νόσου COVID-19, είπε: «Κανείς δεν θέλει να βρείτε έναν ιό στη χώρα του».
Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιανουάριο, διεθνείς εμπειρογνώμονες ταξίδεψαν στη Γουχάν όπου εξέτασαν το εργαστήριο, νοσοκομεία και αγορές για ενδείξεις σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2.
Στη συνέχεια, ο ΠΟΥ συνέταξε μια έκθεση, υποστηρίζοντας ότι η διαρροή του SARS-CoV-2 από ένα εργαστήριο στη Γουχάν, την πρώτη εστία της νόσου COVID-19, ήταν «εξαιρετικά απίθανη».
Ακόμα, η έκθεση, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο, ανέφερε ότι ο νέος ιός πιθανότατα μεταδόθηκε σε ανθρώπους από νυχτερίδες μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή.
Ωστόσο, πρόσφατα, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες ζήτησαν μια δεύτερη φάση μελετών για να διερευνηθούν οι δύο βασικές υποθέσεις, δηλαδή ή ότι ο ιός προήλθε από διαρροή εργαστηρίου ή ότι μεταδόθηκε σε ανθρώπους από μολυσμένα ζώα.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε προθεσμία 90 ημερών στις αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών προκειμένου να διερευνήσουν την προέλευση του ιού SARS-CoV-2.
Αν και πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί έχουν κατηγορήσει την Κίνα για διαρροή του κορονοϊού από το εργαστήριο της Γουχάν, προωθώντας προφανώς τη δική τους ατζέντα, αρκετοί επιστήμονες έχουν ταχθεί κατά αυτής της θεωρίας.
Πάντως, ο Λίνφα Γουάνγκ δεν εγκαταλείπει την αναζήτηση και δήλωσε: «Ενδεχομένως να μην μάθουμε ποτέ, θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά