Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

WhatsApp: Έρευνα και στην Ελλάδα για την πολιτική απορρήτου

CC0 / Pixabay / Το λογότυπο της εφαρμογής WhatsApp
Το λογότυπο της εφαρμογής WhatsApp - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.07.2021
Βρείτε μας
Στην καταγγελία γίνεται λόγος για επιθετικές και παραπλανητικές πρακτικές της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.
Σε καταγγελία, μαζί με άλλες οκτώ Οργανώσεις Καταναλωτών στην Ευρώπη, ζητώντας την άμεση διεξαγωγή έρευνας για την πολιτική απορρήτου του WhatsApp, κατέθεσε σήμερα (12/07) στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής και η ΠΟΜΕΚ «Η Παρέμβαση».
Στην καταγγελία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, γίνεται λόγος για επιθετικές και παραπλανητικές πρακτικές της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, η οποία έχει εκατομμύρια χρήστες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και για «πολλαπλές παραβάσεις της νομοθεσίας του καταναλωτή».
Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε άλλωστε έρευνα με τίτλο «Τι συμβαίνει με το WhatsΑpp;» («What's up with WhatsApp?»), από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καταναλωτών (BEUC), μέλος της οποίας είναι και η ΕΚΠΟΙΖΩ, τα αποτελέσματα της οποίας κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Δικτύου για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στον τομέα της προστασίας καταναλωτών (Consumer Protection Cooperation Network-CPC Network).
Σημειώνεται πάντως ότι δεν τίθενται ζητήματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ), καθώς δεν αποτελούν μέρος της καταγγελίας, από τη στιγμή που ήδη διεξάγεται σχετική έρευνα τόσο στη Γερμανία, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από τις αρμόδιες Αρχές.
Απεναντίας, η καταγγελία έχει να κάνει με τις «συνεχείς και ενοχλητικές ειδοποιήσεις», που «βομβαρδίζουν» καθημερινά τους χρήστες το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να συμφωνήσουν με τους νέους όρους και την πολιτική απορρήτου, ενώ παράλληλα τους δίνεται η εντύπωση πως αν δεν το κάνουν δεν θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες.
«Οι συγκεκριμένες εμπορικές πρακτικές και ιδιαίτερα το περιεχόμενό τους, ως προς τη φύση, τον χρόνο και την επανάληψή τους, ασκούν αδικαιολόγητη ψυχολογική πίεση στους χρήστες, είναι παραπλανητικές, επιθετικές και επηρεάζουν εν ολίγοις την ελευθερία επιλογής τους, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», υποστηρίζεται χαρακτηριστικά.
Επίσης, γίνεται λόγος για έλλειψη διαφάνειας στους νέους όρους, καθώς και για περίπλοκη και μη κατανοητή γλώσσα όσον αφορά στις τροποποιήσεις του WhatsApp.
«Οι καταναλωτές/χρήστες είναι αδύνατο να κατανοήσουν με ακρίβεια και σαφήνεια τις συνέπειες που θα έχουν οι εν λόγω τροποποιήσεις στην προστασία της ιδιωτικότητά τους, ιδίως σε σχέση με τη διαβίβαση των προσωπικών τους δεδομένων στο Facebook και σε τρίτους. Δεδομένης αυτής της ασάφειας συνίσταται παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας της προστασίας του καταναλωτή, η οποία υποχρεώνει τις εταιρείες να παρέχουν σαφείς, ακριβείς και μη παραπλανητικούς όρους στις συμβάσεις και στις εμπορικές επικοινωνίες τους», προστίθεται.
Την ίδια ώρα, το WhatsApp συνεχίζει την πίεση προς τους χρήστες να αποδεχθούν τη νέα πολιτική απορρήτου για την οποία διεξάγεται σχετική έρευνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) σχετικά με την παράβαση των διατάξεων του Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ), κάτι που συνιστά «μη σύννομη πρακτική», σύμφωνα πάντα με την καταγγελία.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο θέσπισης προσωρινών μέτρων με τη διαδικασία του επείγοντος από τον Επίτροπο του Αμβούργου για την Προστασία Δεδομένων και την Ελευθερία της Πληροφορίας.
Για την ακρίβεια, η Γερμανική Αρχή απαγόρευσε στη «Facebook Ireland Ltd» την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τους χρήστες της εφαρμογής WhatsApp στη Γερμανία, καθώς «η νέα ενημέρωση της πολιτικής απορρήτου είναι μη σύννομη και καταστρατηγεί τα δικαιώματα των χρηστών».
Η Γερμανική Αρχή θα επιδιώξει έτσι μέσω του ελέγχου που διεξάγεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) μια δεσμευτική απόφαση σε εθνικό, αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Για τον λόγο αυτό Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. και οι Ε.Κ. μέλη της ΠΟΜΕΚ "Η Παρέμβαση" καλούν τη γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή, να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις πρακτικές του WhatsApp και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) και τις Ευρωπαϊκές Αρχές στον τομέα της προστασίας καταναλωτών, να συνεργαστούν στενά στα εν λόγω επείγοντα και ιδιαίτερα ευαίσθητα, ως προς την προστασία του καταναλωτή/ χρήστη, ζητήματα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Από την πλευρά της, η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ δήλωσε πως «το WhatsApp βομβαρδίζει τους χρήστες εδώ και μήνες με τη μορφή ιδιαίτερα επιθετικών και επαναλαμβανόμενων αναδυόμενων μηνυμάτων, ώστε να τους αναγκάσει να αποδεχτούν τους νέους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου».

«Αναφέρει δε στους χρήστες ότι θα προβεί σε διακοπή της πρόσβασής τους στη συγκεκριμένη εφαρμογή και στις λειτουργίες της, εάν δεν αποδεχτούν τους νέους όρους. Ωστόσο, οι χρήστες δεν γνωρίζουν τι πραγματικά αποδέχονται», προσθέτει.

Καταλήγοντας, αφού υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή «συνεχίζει να μην δίνει σαφείς εξηγήσεις στους χρήστες ως προς το αποτέλεσμα της αποδοχής», ενώ οι ίδιοι «βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μία άνευ προηγουμένου εκτεταμένη και καθ' όλα νόμιμη επεξεργασία δεδομένων χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους», καλεί τις αρμόδιες Αρχές, και λόγω του μεγάλου αριθμού των χρηστών που η εν λόγω εφαρμογή αφορά, «να λάβουν άμεσα μέτρα κατά του WhatsApp, έτσι ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα των χρηστών».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά