Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Η γενιά της πανδημίας: Πόσο εύκολα βρίσκουν δουλειά νέοι πτυχιούχοι - Οι "τυχεροί" του κορονοϊού

© Φωτογραφία : SOOC / George VitsarasΦιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.07.2021
Βρείτε μας
Νέοι, απόφοιτοι πανεπιστημίων μιλούν στο Sputnik, για την επαγγελματική αποκατάσταση εν μέσω πανδημίας.
Οι Πανελλήνιες εξετάσεις ολοκληρώθηκαν και πολλοί νέοι ετοιμάζονται να φτιάξουν το μηχανογραφικό τους δελτίο για να μπουν στις σχολές που τους αρέσουν. Ωστόσο, φαίνεται πώς δεν αρκεί αυτό μόνο ενώ και ο κορονοϊός άλλαξε τον επαγγελματικό «χάρτη» της Ελλάδας.
Τα τελευταία χρόνια είναι, ήδη, αρκετά δύσκολο κάποιος να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον κλάδο που έχει επιλέξει, αφού οι θέσεις εργασίας είναι αρκετά περιορισμένες.
Σχολείο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.07.2021
Ελλάδα
Βάσεις 2021: Αναλυτικές εκτιμήσεις για σχολές κάθε πεδίου – Τι θα γίνει σε αστυνομία και Ευελπίδων
Έπειτα, ακολουθεί η πανδημία που σε κάποιους κλάδους δημιουργεί θέσεις εργασίας, ενώ σε άλλους δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Το Sputnik, συνομίλησε με νέους που έχουν αποφοιτήσει από τις σχολές τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μας εξιστορούν ποια είναι η επαγγελματική τους αποκατάσταση εν μέσω κορονοϊού.

Η Γεωργία που βρήκε «εύκολα» δουλειά λόγω COVID-19

Η Γεωργία Γούλα, 23 ετών, έχει τελειώσει Νοσηλευτική και πήρε πτυχίο τον Σεπτέμβρη του 2020, από εκεί και έπειτα ξεκίνησε να φτιάχνει τα χαρτιά της, γιατί χρειάζεται μία διαδικασία για να πάρεις άδεια άσκησης επαγγέλματος και να γραφτείς στην Ένωση νοσηλευτών Ελλάδος για να μπορείς να βρεις δουλειά, όπως μας λέει.
Αριστοτελία Πελώνη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.05.2021
Ελλάδα
Πελώνη: Τις επόμενες ημέρες η προκήρυξη για τη φύλαξη στα Πανεπιστήμια - Ανεύθυνος ο Τσίπρας
«Αυτά με τα χαρτιά έγιναν γρήγορα και μετά ξεκίνησα να στέλνω βιογραφικά σε ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αισθητικής και οπουδήποτε ζητούσαν νοσηλευτές. Ζητούσαν άτομα για δουλειά, στον χώρο, γιατί πολλοί νοσηλευτές είχαν φύγει για τα δημόσια νοσοκομεία που ήθελαν άτομα» σημειώνει.
Από τις ιδιωτικές κλινικές είχε γρήγορη απάντηση για συνέντευξη και οι περισσότεροι ζητούσαν και άμεσα άτομα για πρόσληψη. Έτσι, βρήκε σχετικά γρήγορα δουλειά σε ιδιωτικό νοσοκομείο, στην Πάτρα και ταυτόχρονα έκανε αίτηση για τα δημόσια νοσοκομεία όταν έβγαιναν προκηρύξεις.
Λόγω πανδημίας, είχαν άμεση ανάγκη πρόσληψης προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, διότι ο αριθμός των ασθενών που έχρηζαν νοσηλεία όλο και αυξανόταν, και το ήδη υπάρχον προσωπικό δεν επαρκούσε.
Έτσι εκείνη την περίοδο, βγήκαν αρκετές προκηρύξεις για πρόσληψη επικουρικών νοσηλευτών και γιατρών.
«Τελικά, με πήραν σε δημόσιο νοσοκομείο με σύμβαση 2 χρόνων για κάλυψη αναγκών που έφερε η COVID-19» υπογραμμίζει.
Και συνεχίζει λέγοντάς μας ότι, «προσωπικά, θεωρώ πως η κατάσταση της πανδημίας έχει ευνοήσει στο γεγονός ότι πολλά παιδιά που τελείωσαν τη νοσηλευτική και θέλησαν να συνεχίσουν να δουλεύουν πάνω σε αυτό. Αρκετοί βρήκαν αρκετά "εύκολα" δουλειά, είτε μέσω προκηρύξεων που βγήκαν για τα δημόσια νοσοκομεία, είτε στα ιδιωτικά νοσοκομεία που είχαν ξεκινήσει να φεύγουν άτομα για τα δημόσια».

Τα θετικά και τα αρνητικά για τους νέους νοσηλευτές

Βέβαια, από όλη αυτή την κατάσταση υπήρχαν και τα θετικά και τα αρνητικά, όπως εξηγεί η Γεωργία.
Σίγουρα, «άνοιξαν πολλές θέσεις για καινούργιους νοσηλευτές, αλλά από την άλλη δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για εκπαίδευση των ατόμων αυτών. Όσοι προσλήφθηκαν για κάλυψη αναγκών σε μονάδες εντατικής θεραπείας για τη COVID-19. Πέσαμε κατευθείαν στα βαθιά! Το προσωπικό ήταν ήδη εξαντλημένο και ως καινούριοι θα έπρεπε να καλύψουμε ανάγκες που υπήρχαν χωρίς την επαρκή εκπαίδευση» αναφέρει.
Φοιτητικές εκλογές - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.07.2021
Ελλάδα
Κεραμέως: Κανονικά σχολεία και Πανεπιστήμια από Σεπτέμβριο - Εμβολιασμένο το 73% των εκπαιδευτικών

Η πανδημία βοήθησε νέους νοσηλευτές να βρουν δουλειά

Άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και σε φίλους της που τελείωσαν τη σχολή μαζί, είδε η Γεωργία, αφού «σχεδόν όλοι βρήκαν αμέσως δουλειά και αρκετοί από αυτούς έχουν προσληφθεί, μάλιστα, σε δημόσια νοσοκομεία».
Η πρόσληψη σε δημόσιο νοσοκομείο άμεσα, μετά την αποφοίτηση, πριν την περίοδο της πανδημίας έμοιαζε με «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» για τους νέους νοσηλευτές.
«Χρειαζόντουσαν αρκετά μόρια και χρόνια προϋπηρεσίας για να σε πάρουν σε οποιαδήποτε προκήρυξη. Με την πανδημία όμως άνοιξαν πολλές θέσεις εργασίες για άτομα που είχαν μόλις τελειώσει με τη σχολή τους» δηλώνει.
Μεγαλύτεροι συνάδελφοί της, που δουλεύουν τώρα στα νοσοκομεία είχαν πολλά χρόνια να δουν να παίρνουν τόσα καινούρια παιδιά σε επικουρικά, όπως λέει.

«Κάποιοι δυσκολεύτηκαν να βρουν δουλειά»

Ωστόσο, βλέποντας άλλα επαγγέλματα «μπορώ να πω ότι η πανδημία τους δυσκόλεψε αρκετά στην εύρεση εργασίας» τονίζει και φέρνει ένα ενδεικτικό παράδειγμα.
Η αδερφή της, που έχει τελειώσει το Οικονομικό, δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να βρει δουλειά, όπως μας λέει, «έκανε αιτήσεις και έστελνε βιογραφικά και ούτε οι μισοί δεν απαντούσαν αυτά. Αντίθετα, σε εμένα όλοι αναζητούσαν άμεσα άτομα».

«Η πανδημία περιορίζει την εξέλιξη της ακαδημαϊκής καριέρας»

O Μπάμπης Παίξος, 23 ετών, περιμένει να παραλάβει το πτυχίο του στη Φαρμακευτική σχολή και, όπως αναφέρει, δεν έχει σκοπό να βγει άμεσα στην αγορά εργασίας, μιας και σκοπεύει να επεκτείνει τις γνώσεις του και με ένα μεταπτυχιακό.
Ακόμα και αν θεωρητικά φαίνεται ότι οι συνθήκες της πανδημίας έχουν ευνοήσει κάποια επαγγέλματα, μεταξύ αυτών και του φαρμακοποιού, για τον ίδιο «δεν είναι ακριβώς έτσι».
«Ειδικά για νεότερους, πρόσφατα αποφοίτους της σχολής, η πανδημία περιορίζει την περαιτέρω εξέλιξη της ακαδημαϊκής καριέρας, είτε αυτή είναι στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Μη ξεχνάμε ότι η πανδημία έχει επηρεάσει και τη δομή της εκπαίδευσης και πώς ζούμε σε αυτές τις συνθήκες για πάνω από 1,5 χρόνο. Σαφώς, λοιπόν, ένα άτομο που αποφοιτεί φέτος, στερείται εμπειρίας και πρακτικών γνώσεων εξαιτίας της έλλειψης της δια ζώσης πρακτικής άσκησης και της επαφής με το αντικείμενο σπουδών του μέσω της σχολής» υποστηρίζει ο Μπάμπης.
Ο Δημήτρης Κότσιος, 24 ετών, είναι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Αποφοίτησε από τη συγκεκριμένη σχολή τον Φεβρουάριο του 2021 και σκοπός του είναι να δραστηριοποιηθεί στον συγκεκριμένο χώρο.
Η ηθοποιός Τζίλιαν Άντερσον - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.07.2021
Τζίλιαν Άντερσον: Τέρμα τα σουτιέν κι ας φτάσουν τα στήθη μου μέχρι τον αφαλό!
«Θεωρώ ότι λόγω της ανταγωνιστικότητας που υπάρχει στον κλάδο μου, αλλά και εξαιτίας της ιδιαίτερης οικονομικής κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία, θα υπάρξει σίγουρα δυσκολία στο να βρω δουλειά που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου. Πιστεύω όμως ότι σίγουρα θα υπάρξουν ευκαιρίες» μας λέει δηλώνοντας αισιόδοξος.
Παρ' όλα αυτά, δεν έχει ξεκινήσει να στέλνει βιογραφικά σε εταιρίες, καθώς μόλις τελείωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.
«Σίγουρα όλοι οι νέοι έχουμε τις ίδιες ανησυχίες μετά την αποφοίτησή μας, όμως υπήρχε αγωνία για το αν θα βρούμε δουλειά και πριν τη COVID-19» καταλήγει.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά