Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Χαλκιδική: Μετά τις τοξικές μέδουσες, χιλιάδες φυσαλίδες κάλυψαν τη θάλασσα – Η εξήγηση ειδικού

CC0 / / Θάλασσα
Θάλασσα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.07.2021
Ο νότιος άνεμος και οι υψηλές θερμοκρασίες των ημερών "γέννησαν" τις φυσαλίδες σε θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής. "Δεν υπάρχει ρύπανση. Δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί τον κόσμο" δηλώνει στο Sputnik ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος", Θ. Τσιμπίδης.
Από τις μικρές τοξικές μέδουσες που εμφανίστηκαν σε παραλίες της Κασσάνδρας της Χαλκιδικής, στις χιλιάδες φυσαλίδες στην επιφάνεια της θάλασσας στη δεύτερη χερσόνησο της, τη Σιθωνία και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή του Αρμενιστή.
Μια μεγάλη γραμμή με φυσαλίδες, ανοιχτά της θάλασσας, τράβηξε τα βλέμματα των λουόμενων που απόρησαν με το «περίεργο» φαινόμενο, ανησυχώντας εάν πρόκειται για κάποια ρύπανση, ενώ σε κάποια σημεία η θάλασσα δείχνει «πράσινη» ή ελαφρώς θολή.

Πού οφείλονται οι φυσαλίδες στη Χαλκιδική

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» (σ.σ. μη κερδοσκοπικός οργανισμός) που εδρεύει στη Σάμο, Θοδωρής Τσιμπλίδης, μιλώντας στο Sputnik τόνισε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος καθώς δεν είναι ρύπανση, αλλά πρόκειται για ένα περιοδικό φαινόμενο που σχετίζεται με τις υψηλές θερμοκρασίες.
«Το φαινόμενο έχει σχέση με φυσικές διεργασίες. Είναι εμφανές, ανησυχεί τον κόσμο, αλλά δεν είναι ρύπανση. Είναι περιοδικό φαινόμενο και έχει σχέση με τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και με τις διεργασίες που συμβαίνουν κάτω από το νερό ειδικά στα λιβάδια της Ποσειδωνίας. Δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί τον κόσμο» εξήγησε ο κ. Τσιμπίδης.
Μάλιστα, όπως τόνισε, αυτές τις ημέρες φυσούσε νοτιάς που προφανώς ενισχύει κάποια τέτοια φαινόμενα, ενώ όταν αρχίσει να φυσά βοριάς θα εξαφανιστεί. «Ο βοριάς και τα μελτέμια σώζουν τη θάλασσα και την αλιεία στην Ελλάδα» παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Μικρές καφέ χρώματος μέδουσες γέμισαν παραλίες της Χαλκιδικής - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.07.2021
Ελλάδα
Συναγερμός στη Χαλκιδική: Τοξικές καφέ μέδουσες γέμισαν παραλίες - Πώς εξηγείται το φαινόμενο
Ο κ. Τσιμπίδης ωστόσο έθεσε το θέμα της διαχείρισης του θαλάσσιου συστήματος ειδικά τώρα που «βιώνουμε την κλιματική αλλαγή» και της αδιαφορίας που επιδεικνύουμε για το θέμα των απορροών των αστικών, αλλά και των αγροτικών λυμάτων στη θάλασσα που ουσιαστικά καταστρέφουν το θαλάσσιο οικοσύστημα.
«Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί, είναι το φαινόμενο που παρουσιάστηκε στον Μαρμαρά της Τουρκίας με τη γλίτσα και στη Λήμνο. Ο Θερμαϊκός Κόλπος θα το ζήσει πολύ έντονα αυτό το φαινόμενο τα επόμενα χρόνια. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι έντονο και επηρεάζει πάρα πολύ τη θάλασσα. Εμείς παρ' όλα αυτά εξακολουθούμε να μην έχουμε σωστή διαχείριση λυμάτων στη θάλασσα και δεν είναι μόνο τα αστικά λύματα. Είναι οι απορροές των πόλεων που δεν μας απασχόλησαν ποτέ, είναι οι απορροές των αγροτικών εκτάσεων (σ.σ. με φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες) που καταλήγουν στη θάλασσα» τόνισε.
Στις ακτές της Ίμβρου η βλέννα από τη θάλασσα του Μαρμαρά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.06.2021
Ελλάδα
Λήμνος: Τα δύο σενάρια για την προέλευση της βλέννας – Τι ανησυχεί τους ειδικούς
Ο κ. Τσιμπίδης συμπλήρωσε ότι το θέμα της θάλασσας «μας απασχολεί μόνο το καλοκαίρι όταν πάμε για μπάνιο» και δεν ασχολούμαστε με το «πώς θα μειώσουμε όλα αυτά που ρίχνουμε μέσα σε αυτή», να προχωρήσουμε στη σωστή διαχείριση και κυρίως στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Όσον αφορά φαινόμενα ευτροφισμού στις θάλασσες της Χαλκιδικής ή σε άλλες περιοχές του Αιγαίου, είπε ότι «ακόμα δεν έχουμε, όχι γιατί κάνουμε κάτι γι' αυτό, αλλά επειδή έχουμε έντονη κίνηση των νερών και ρευμάτων» εξαιτίας των βοριάδων και των μελτεμιών.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала