Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Τουρισμός 2021: Ήταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε και ο γάιδαρος…

© Alexandros Michailidis / SOOCΔιακοπές
Διακοπές - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.07.2021
Βρείτε μας
Δεύτερη τουριστική σεζόν και οι αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις από τη Ρωσία μετά από μια καλή… εκκίνηση την Άνοιξη 2021, κινδυνεύουν να θυμίζουν το μετέωρο βήμα του πελαργού!
Η αβεβαιότητα της κίνησης εισροής επισκεπτών προέρχεται από τον συνδυασμό άμβλυνσης-όξυνσης της πανδημίας όσο και στην ικανότητα ή μη χάραξης σαφούς πολιτικής στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Η Ελλάδα σημείωνε την Άνοιξη μεγάλη ζήτηση στα πακέτα των Ρώσων για ταξίδια στο εξωτερικό, πλην όμως η κατάσταση ήταν τέτοια που πολύ λίγοι αποφάσιζαν να κλείσουν συγκεκριμένα πακέτα και ημερομηνίες.
Ήταν λογικό διότι η κατάσταση με τους αλλεπάλληλους περιορισμούς δεν έδινε σιγουριά για κάτι τέτοιο.
Μια γερή ώθηση δόθηκε από τη δουλειά που έγινε από τις ελληνικές τουριστικές αρχές, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν ουσιαστικά η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που συμμετείχε στη διεθνή έκθεση τουρισμού στη Μόσχα τον Μάρτιο!
Sputnik V - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.07.2021
Ελλάδα
Sputnik V: Αυτό είναι το ελληνικό παράδοξο με το ρωσικό εμβόλιο
Τον Απρίλιο η χώρα μας... πλασαρίστηκε επιτυχώς στην κορυφή των θετικών δημοσιεύσεων στον ρωσικό τουριστικό τύπο, την ίδια ώρα που έτυχε να γίνεται η ανακοίνωση των ρωσικών αρχών για απαγόρευση ταξιδιών στην Τουρκία, λόγω έξαρσης εκεί της πανδημίας!
Ακολούθησε η απόφαση της κυβέρνησης για ελεύθερη είσοδο των εμβολιασμένων με ρωσικά εμβόλια και η ανακοίνωση ότι μέσα στον Μάιο η Αθήνα άρει τους περιορισμούς ποσόστωσης και δίνει το ελεύθερο σε όσους Ρώσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα δημιουργήθηκε. Στο δια ταύτα όμως, τι;
Κάποιοι θεώρησαν ότι «η μπάλα είναι τώρα στο ρωσικό γήπεδο». Και ανέμεναν! Το δια ταύτα ήταν και παραμένει μέχρι τώρα, η έλλειψη απόφασης για άδεια πτήσεων τσάρτερ!

Η κρίση στη Mouzenidis Travel και οι επιπτώσεις

Πίσω από το συγκριτικό πλεονέκτημα που βγήκε προς τα έξω την άνοιξη, παράγοντες της αγοράς εξέφραζαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατούσε στον κορυφαίο τουριστικό Όμιλο ανάμεσα στις δυο χώρες.
Ο ξαφνικός θάνατος του ιδρυτή του Ομίλου, Μπορίς Μουζενίδη, τον Μάρτιο, εκτός από την τραγική ανθρώπινη χροιά, ταρακούνησε συθέμελα το τουριστικό ελληνορωσικό γίγνεσθαι.
Ο Μουζενίδης δημιούργησε έναν Όμιλο με σύγχρονες τεχνολογικές βάσεις και, όπως τονίζει ο επικεφαλής του γραφείου, persona grata Γκεόργκι Μόχοφ, «ήταν η εταιρία υποδοχής στην Ελλάδα, του συνόλου των τουριστικών γραφείων από τη Ρωσία»!
Νίκος Χαρδαλιάς - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.07.2021
Ελλάδα
Εξηγήσεις Χαρδαλιά για έξτρα τεστ σε Ρώσους: "Θα κάνουμε το ίδιο σε χώρες προέλευσης μετάλλαξης Δ"
Μέσα στον Ιούνιο, και ενώ γίνονταν προσπάθειες και επικρατούσε νευρική αναμονή ενόψει κάποιων αποφάσεων περί άδειας πτήσεων τσάρτερ, η Mouzenidis Travel Greece, δήλωσε προσωρινή άρνηση υποδοχής τουριστών από τη Ρωσία.
Στη συνέχεια, όπως αναφέρει η «Kommersant», ακύρωσε 17.000 τουριστικά πακέτα ύψους 12 εκατ. ευρώ!
Η είδηση αυτή δεν συνέβαλε, όπως είναι φυσικό, στη διατήρηση του θετικού κλίματος για την τουριστική κίνηση προς Ελλάδα.
Πόσω μάλλον δε που τις απώλειες των πολιτών καλείται να καλύψει η ρωσική πλευρά και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο μέχρι τέλος του 2021, όπως έχει ορίσει η κυβέρνηση.
Πάντως, το πρόβλημα αδυναμίας υλοποίησης υποχρεώσεων του Ομίλου Μουζενίδη αφορά πακέτα της περασμένης σεζόν η οποία, λόγω της καραντίνας, «τσάκισε» πολλούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και το σύνολο της τουριστικής κίνησης συνολικά στην Ελλάδα!
Έμπειροι παράγοντες της αγοράς στη Μόσχα ακόμα και τώρα ισχυρίζονται πως αν δοθούν επιτέλους άδειες για πτήσεις τσάρτερ, και αν ικανοποιηθεί η μεγάλη ζήτηση με πακέτα κοντά στα οικονομικά επίπεδα του 2019, η κίνηση προς την Ελλάδα μπορεί να ανεβεί εντυπωσιακά! Αυτό θα αποτελούσε και μια «ένεση» προς ανάνηψη του Ομίλου Μουζενίδη.
Προς το παρόν, οι πτήσεις που γίνονται και που φυσικά έχουν αυξηθεί από τις αρχές Ιουλίου, (κοντά στις 30 την εβδομάδα), είναι πτήσεις «κανονικές», με ακριβά αεροπορικά κόμιστρα, λόγω υψηλής ζήτησης! Πλην όμως δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν ανάγκες Ρώσων που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Ούτε βέβαια να προσεγγίσουν τις αρχικά αισιόδοξες προβλέψεις για αριθμό επισκεπτών κοντά στις… 400.000!
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αναφέρω ότι στην Τουρκία, από τις 22 Ιουνίου που επετράπη ξανά το άνοιγμα των πτήσεων, γίνονται πάνω από 80 πτήσεις το… 24ωρο!
Η Τουρκία δηλαδή, μέσα σε τρεις εβδομάδες αναπλήρωσε τις απώλειες των 500.000 πακέτων που έχασε με την απαγόρευση πτήσεων από 15 Απριλίου μέχρι 21 Ιουνίου!
Παραλία στη Χαλκιδική - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.07.2021
Ελλάδα
Δημοσίευμα "βόμβα": Ελληνικό ταξιδιωτικό γραφείο ακύρωσε κρατήσεις Ρώσων αξίας 12 εκατ. ευρώ

Αποφάσεις, ήξεις-αφίξεις της Αθήνας!

Στις κινήσεις που δεν συμβάλουν στην προσέγγιση έναρξης των πτήσεων τσάρτερ προς την Ελλάδα ήταν και η απόφαση της κυβέρνησης να υπαναχωρήσει, προφανώς σε πιέσεις από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, και να ανακοινώσει ότι ακόμα και εμβολιασμένοι με ρωσικά εμβόλια επισκέπτες θα πρέπει να έχουν τεστ αρνητικό 72 ώρες πριν την άφιξη ή θα το κάνουν επιτόπου στο αεροδρόμιο υποδοχής στην Ελλάδα! Μια τέτοια κίνηση προκάλεσε δυσφορία στο Κρεμλίνο.
Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος σε «ζωντανή» τηλεοπτική του εκπομπή μίλησε για υπαναχώρηση της Ελλάδας από διακηρυγμένη θέση της και βρήκε την ευκαιρία να καλέσει τους συμπατριώτες του να πάνε διακοπές μέσα στη Ρωσία!
Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.06.2021
Κόσμος
Πούτιν:Η Ελλάδα αλλάζει κανόνες για τους τουρίστες-Θα δούμε νέες απαιτήσεις από πιέσεις της Κομισιόν
Στη Μόσχα δεν έχουν αυταπάτες ότι η Ευρώπη παίζει τα παιχνίδια των πολυεθνικών σχετικά με τη μη αναγνώριση του ρωσικού εμβολίου, Sputnik V. Έτσι η κίνηση της Αθήνας να δέχεται ελεύθερα τους εμβολιασμένους με αυτό, ήταν προωθημένη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα! Αλλά ήρθε η… υποχώρηση!
Επίσης, ως ανασταλτική για επίσκεψη στην Ελλάδα, μπορεί να θεωρηθεί και η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μύκονο. Είδηση που είδε ευρεία δημοσιότητα στον ρωσικό τύπο.
Αρκετοί πολίτες που, παρά τις δυσκολίες και την ακρίβεια των εισιτηρίων, ετοιμάζονται να επισκεφθούν, πχ, την Κρήτη, τη Ρόδο ή την Κέρκυρα, αναρωτιούνται μήπως βρεθούν ξαφνικά μπροστά σε ανάλογο «κλείσιμο» κάποιου νησιού και ξεμείνουν εκεί!
Δύσκολοι καιροί για τη λύση ενός «σταυρόλεξου» που πρέπει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ των συνθηκών της πανδημίας που δεν έχει ξεπεραστεί και της καλύτερης δυνατής λειτουργίας του τουριστικού τομέα αφού για την ελληνική οικονομία δύσκολο να βρεθεί άλλος παραγωγικός τομέας που να τον υποκαταστήσει!
Τώρα, η ελληνική οικονομία πληρώνει τα «σπασμένα» της συρρίκνωσής της και μετατροπής της σε τουριστικό μονοτομέα προς εισροή κεφαλαίων!
Διότι ο άλλος σημαντικός, ο αγροτικός, και αυτός χωλαίνει, αφού βρέθηκε να είναι θύμα των κυρωτικών επιλογών της ΕΕ προς τη Ρωσία!
Τα «δάκρυα» ορισμένων και οι εξορκισμοί των διμερών σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία προέρχονται είτε από άγνοια είτε εκ του πονηρού ωθούμενα από κύκλους που έχουν σταθερό στόχο να πλήξουν τις πατροπαράδοτες διμερείς σχέσεις.
Ως γνωστό, παντού και πάντα οι διμερείς σχέσεις γίνονται στη βάση του «δούναι και λαβείν»!
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά