Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ρωσία προσέφυγε κατά της Ουκρανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

© Sputnik / Dan Levy / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΜαχητές στο Ντονμπάς
Μαχητές στο Ντονμπάς - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.07.2021
Βρείτε μας
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας προχωρώντας σε σοβαρές καταγγελίες και ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.
Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας κατέθεσε προσφυγή κατά της Ουκρανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγορώντας τη χώρα για παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Στις 20 Ιουλίου, η Ρωσία κατέθεσε μία διακρατική καταγγελία κατά της Ουκρανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» επεσήμαναν εισαγγελείς σε σημερινή τους ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται πως η Μόσχα καταγγέλλει το Κίεβο ως υπαίτιο για «θανάτους αμάχων, παράνομες φυλακίσεις και κακομεταχείριση ατόμων» κατά τη διάρκεια των συμβάντων που έλαβαν χώρα στην Πλατεία της Ελευθερίας στο Κίεβο και τη φωτιά στη βάση των Συνδικάτων Εμπορίου στην Οδησσό το 2014, όπως και για τις εχθροπραξίες που συνεχίζονται στο Ντονμπάς.
Η Ρωσία ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εφαρμόσει προσωρινά μέτρα που θα «αναγκάσουν την Ουκρανία να σταματήσει άμεσα τις παραβάσεις», όπως το μπλοκάρισμα της παροχής πόσιμου νερού στην Κριμαία, τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων, την απαγόρευση της ρωσικής γλώσσας σε αναμεταδότες ειδήσεων ή τον περιορισμό της πρόσβασης σε ειδήσεις στη ρωσική γλώσσα.
Στην προσφυγή τους, οι ρωσικές Αρχές καταγγέλλουν την Ουκρανία πως περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης με την «απαγόρευση μέσων ενημέρωσης, διαδικτυακών πλατφορμών, τη δίωξη δημοσιογράφων, πολιτικών και απλών πολιτών».
Τονίζουν, επίσης, πως εφαρμόζεται ακόμη και «εξόντωση πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων» για να επιτευχθεί ο στόχος της «φίμωσης».
Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.07.2021
Κόσμος
Πούτιν: Η Ουκρανία στρατιωτικοποιείται και υφίσταται εξωτερικό έλεγχο
Παραδειγματικά αναφέρονται αποφάσεις για τον περιορισμό πολλών ρωσόφωνων μέσων ενημέρωσης, χωρίς ουσιαστικό λόγο.
Γίνεται, ακόμη, αναφορά στη βάση δεδομένων Mirotvorets, που άνοιξε το Κίεβο για την «πιο αποτελεσματική καταστολή αντίπαλων πολιτικών και δημοσιογράφων». Όπως σημειώνεται, «από τον Μάρτιο του 2021, αυτή η βάση δεδομένων περιλαμβάνει πληροφορίες για 240.000 άτομα, αλλά και 3,5 εκατομμύρια φωτογραφίες που τραβήχτηκαν παράνομα […] και δημοσιεύτηκαν χωρίς την έγκριση των ατόμων τα στοιχεία των οποίων έχουν δημοσιευτεί».
Στη σελίδα αυτή υπάρχουν πληροφορίες για Ρώσους και Ουκρανούς πολίτες, ξένους δημοσιογράφους και υψηλόβαθμους αξιωματούχους διεθνών Οργανισμών. Αυτοί δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για αυτή τη δημοσίευση και, άρα, η πρακτική αυτή αποτελεί εξόφθαλμη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεραίνουν οι ρωσικές εισαγγελικές Αρχές.

Καταγγελία για διακρίσεις εναντίον ρωσόφωνων Ουκρανών

Ο γενικός εισαγγελέας, στη συνέχεια, κάνει λόγο διακρίσεις κατά ρωσόφωνων Ουκρανών.
Το Κίεβο, όπως αναφέρεται, εφαρμόζει «πολιτική διακρίσεων κατά ρωσόφωνων Ουκρανών, παρεμποδίζοντας τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στη δημόσια ζωή και για την ανώτερη εκπαίδευση και τις υπηρεσίες καταναλωτών».
Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.04.2021
Κόσμος
Προειδοποίηση Λαβρόφ: Αλλαγές στη Συμφωνία του Μινσκ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σφαγή στο Ντονμπάς
«Η Ουκρανία είναι πολύ πολυγλωσσική χώρα, η ρωσική γλώσσα είναι η μητρική γλώσσα του ενός τρίτου (29,6%) του πληθυσμού της. Την ίδια ώρα, η εθνικιστική κυβέρνηση που ανέβαλε την Ουκρανία το 2014 εφαρμόζει μια διοικητική πολιτική που αποσκοπεί στην ευρεία διάκριση του ρωσόφωνου πληθυσμού, στην εσκεμμένη και συνεχή καταστολή αυτών των ανθρώπων στην Ουκρανία, και την "απέλαση" της ρωσικής γλώσσας από τη δημόσια σφαίρα, κυρίως από τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ γίνεται και λόγος για απολύσεις καθηγητών για τη χρήση της ρωσικής γλώσσας.
Η Ρωσία καλεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να προχωρήσει σε μέτρα για να αναγκάσει την Ουκρανία να σταματήσει άμεσα τις «κατάφωρες παραβιάσεις», όπως τον «περιορισμό των δικαιωμάτων των εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα των ατόμων στην ελεύθερη πρόσβαση στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα, την απαγόρευση της ρωσόφωνης τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, τον περιορισμό της ρωσικής γλώσσας σε διαδικτυακές πλατφόρμες και τα έντυπα μέσα».
Η εισαγγελία κάνει λόγο περί «πολιτικά υποκινούμενης δίωξης» κατά ρωσικών επιχειρήσεων, κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας.

«Η Ουκρανία προκαλεί θανάτους»

Ακόμη, ο γενικός εισαγγελέας καταγγέλλει την Ουκρανία πως «σπέρνει» θάνατο, τραυματισμούς αλλά και καταστροφές με τους βομβαρδισμούς σε περιοχές στα σύνορα με τη Ρωσία.
«Ορισμένες από τις καταγγελίες της Ρωσίας έχουν να κάνουν με παραβιάσεις των ουκρανικών Αρχών κατά Ρώσων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που έχουν οδηγήσει σε θανάτους και τραυματισμούς» αναφέρεται και γίνεται λόγο για υπέρμετρη βία κατά αμάχων.
Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.07.2021
Κόσμος
Αντόνοφ: Κάποιοι στις ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία για την αλλαγή ρωσικών πολιτικών
Οι ρωσικές Αρχές έχουν αναφορές για αυξημένο αριθμό νεκρών Ρώσων αλλά και καταστροφή περιουσιών, όπως και για «απαγωγές από στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» και «εξαφανίσεων».
Ως παράδειγμα αναφέρεται η «απαγωγή Ρώσου πολίτη ο οποίος ταξίδευε στην Ουκρανία» και έπεσε σε βομβαρδισμούς από «στρατιώτες της Aydar, του ουκρανικού στρατιωτικού τάγματος, μία μονάδα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας» και αγνοείται μέχρι και σήμερα.
Ο Ρώσος γενικός εισαγγελέας καταγγέλλει, επίσης, τους «βασανισμούς πολιτών στα νοτιοανατολικά και τη στέρηση του δικαιώματός τους για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία».
«Ένας εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται εδώ και επτά χρόνια στις περιοχές Ντόνετσκ και Λούγκανσκ υπό το πρόσχημα μιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» σημείωσε ο ίδιος και έκανε λόγο για δολοφονίες, τραυματισμούς, καταστροφές σπιτιών, εκφοβισμούς
Το «βίαιο πραξικόπημα» στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014 επεκτάθηκε σε «εθνική τρομοκρατία στην Ουκρανία» και εμφύλιο πόλεμο να «χιλιάδες απώλειες», καταγγέλλεται.
Ακόμη, σημειώνεται πως το Κίεβο παρέχει «ομπρέλα προστασίας» σε εθνικιστές, τους οποίους προστατεύει εδώ και επτά χρόνια.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.07.2021
Κόσμος
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμο για τους αυτόχθονες λαούς
Ο γενικός εισαγγελέας καταγγέλλει, τέλος, πως η διπλωματική αποστολή της Ρωσίας στη χώρα είναι υπό απειλή.
«Οι ζωές και η υγεία των Ρώσων διπλωματών απειλούνται διαρκώς. Απειλητικά άτομα εισβάλλουν σε κτίρια οπλισμένα με τσεκούρια, μπαστούνια, λοστούς κι άλλα αντικείμενα. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες Ρώσοι διπλωματικοί αξιωματούχοι ξυλοκοπήθηκαν, απειλήθηκαν και δέχθηκαν προσβολές, κτίρια ρωσικών ξένων αποστολών δέχτηκαν επίθεση από ανθρώπους που πέταγαν πέτρες, κοκτέιλ μολότοφ, καπνογόνα…».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά