Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Εφιάλτης δίχως τέλος για πυρόπληκτη: "Μας αφήσαν να καούμε, τώρα βγάζουν δασική την περιουσία μας"

© AFP 2023 / Angelos Tzortzinis / Εικόνα μετά τη φωτιά στο Μάτι.
Εικόνα μετά τη φωτιά στο Μάτι. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.07.2021
"Ας κάνουν κάτι στην κυβέρνηση. Ας γίνουν λίγο πιο άνθρωποι. Κι ας βιαστούν, γιατί δεν πάει άλλο" μας λέει η καθηγήτρια Αμαλία Γιασεμί που έχασε την κύρια κατοικία της και σήμερα της ζητάνε να εγκαταλείψει το κατάλυμα στρατού που της είχε παραχωρηθεί για να μένει.
Το πρώτο της σπίτι στα όρια μεταξύ Πατησίων και Νέας Φιλοθέης κατέρρευσε από σεισμό το 1981. Ακολούθησε δεύτερο «χτύπημα». Η κατοπινή δεύτερη μόνιμη οικία της, από το 2001, στην περιοχή Αμπελούπολη, δίπλα ακριβώς από το Μάτι, κάηκε ολοσχερώς τον Ιούλιο του 2018.
Σήμερα, τρία χρόνια μετά, της κάνουν έξωση από τα 28 τετραγωνικά του στρατιωτικού καταλύματος-μοτέλ (ΚΑΑΥ), όπου βρήκε προσωρινό καταφύγιο, ενώ την καμένη γη της πυρπολημένης περιουσίας της η κυβέρνηση τη χαρακτηρίζει ξαφνικά δασική.
Μια βδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, ανατολική Αττική, 30 Ιουλίου 2018. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.07.2021
Ελλάδα
Το αναπάντητο ερώτημα του καθηγητή που "κατά λάθος" επέζησε στο Μάτι: "Δεν το αναζήτησαν ως σήμερα"
«Και φοβόμαστε ότι στο τέλος δεν θα πάρουμε δεκάρα τσακιστή. Και θα χαθεί κι η περιουσία μας. Μας καταστρέφουν» μας λέει η πυρόπληκτη κα Αμαλία Γιασεμί, καθηγήτρια στο Γυμνάσιο της Νέας Μάκρης, που είδε τη ζωή της τον Ιούλιο του 2018 να καταστρέφεται ξανά. «Και η χαριστική βολή ήρθε την άνοιξη» προσθέτει.
«Βγάζοντάς μας δασικά τα καμένα, δεν μπορούμε και να αποζημιωθούμε. Δεν μπορούμε να ξαναχτίσουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» προσθέτει απελπισμένη η γυναίκα που αντίκρισε το σπίτι της να τυλίγεται στις φλόγες τον Ιούλιο του '18 και τον Αύγουστο να κατεδαφίζεται, ενώ «ήταν η μόνιμη κατοικία μου, όπου έμενα με τον γιο μου και την κόρη μου. Ήταν όλη η ζωή μου, η ζωή της κόρης μου, η ζωή των εγγονιών μου. Χάθηκαν τα πάντα» αναφέρει. «Και έρχονται και σου λένε "θα φύγεις, το οικόπεδό σου είναι δασικό"; Τι άλλο μπορεί να μου συμβεί; Στο επόμενο σπίτι να είμαι πλημμυροπαθής;»
Φονική φωτιά στην Κύπρο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.07.2021
Κόσμος
Φωτιά στην Κύπρο - Συγκλονιστικές μαρτυρίες: "Ζήσαμε το δικό μας Μάτι - Νέα τραγωδία μετά το '74"

«Μας άφησαν αβοήθητους να καούμε»

Μέχρι στιγμής η Πολιτεία τής έχει δώσει «5.000 ευρώ για την οικοσκευή και 1.200 για τις επικοινωνίες μας. Τίποτα άλλο». «Το κράτος δεν έχει κάνει τίποτα τρία χρόνια μετά για να διευκολύνει τη ζωή μας που καταστράφηκε» προσθέτει η κα Γιασεμί, που αναγνωρίζει ότι ο δήμος σε συνεννόηση με τον στρατό τη βοήθησε προσωρινά, «αλλά κι αυτό τώρα τελειώνει». Τρία χρόνια τη ζωή της τη στρίμωξε όπως όπως στα 28 τετραγωνικά του καταλύματος του στρατού απ’ όπου σήμερα της κάνουν έξωση.
Ακόμη και σήμερα, όμως, υπό την απειλή της έξωσης, δεν ξεχνά: «Δεν ξεχνάς την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 άτομα και κατέστρεψε περιουσίες. Κανένας δεν έκανε τίποτα για να σβήσει αυτή η φωτιά. Μας άφησαν αβοήθητους να καούμε. Αυτό το έζησα βλέποντας να καίγονται τα πάντα και να υπάρχει μόνο ένα ελικόπτερο να επιχειρούσε σε ένα τεράστιο μέτωπο» καταγγέλλει σήμερα η κα Γιασεμί.
Φίλοι τής έστελναν από την Καλλιτεχνούπολη, τη μοιραία Δευτέρα του 2018, φωτογραφίες που έδειχναν πόσο ανεξέλεγκτη και πόσο γρήγορα έτρεχε η φωτιά. «Από τις 5 παρά 10 με ειδοποίησαν να τα μαζέψω και να φύγω από το σπίτι» θυμάται σήμερα «γιατί η φωτιά κατεβαίνει σε εμάς». Έφυγε και κατευθύνθηκε προς τη Νέα Μάκρη, μην γνωρίζοντας τι μπορεί να κάνει. «Δεν υπήρχαν καν δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Το σπίτι μου κάηκε 20:45. Όταν με ειδοποίησαν ότι η φωτιά μπαίνει μέσα στο οικόπεδό μου, πήγα τρέχοντας». Έτρεξε αμέσως και βρήκε δυο πυροσβεστικά οχήματα στην παραλία. «Τους παρακάλεσα να έρθουν ως το σπίτι μου, και μου είπαν ότι ήταν άδεια από νερό». Ένα τρίτο που είχε νερό, μέχρι να κατευθυνθεί στην περιοχή, το σπίτι της είχε γίνει στάχτες.
Πυρκαγιά στο Μάτι - Τότε και τώρα (2018) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.05.2021
Ελλάδα
"Καταπέλτης" ο ανακριτής για το Μάτι: Παρακολουθούσαν τη φωτιά σαν τον Ξέρξη στο θρόνο

Νέος Γολγοθάς με τον χαρακτηρισμό ως δασική έκταση

Σήμερα, από την ώρα που ανακοινώθηκε ότι η περιουσία της είναι δασική έχει ξεκινήσει νέος Γολγοθάς μαζί με πυρόπληκτους γείτονές της: Προσέφυγαν στα συναρμόδια υπουργεία. «Δεν βγάλαμε όμως άκρη καμία. Είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει. Το οικόπεδο το αγόρασε ο πατέρας μου το ’50» τονίζει. «Η περιοχή δεν είναι δασική. Το αγροτεμάχιο αγοράστηκε με άδεια νομής, κατάτμησης και εκχέρσωσης για να χτίσουμε. Και μας λένε σήμερα ότι είναι δασική η περιοχή; Ξαφνικά ζούμε έναν εφιάλτη!» αναφωνεί η κα Γιασεμί, που στον νέο αγώνα προσκρούει σε νέα προβλήματα: «Για να τρέξεις και να σώσεις την κατεστραμμένη περιουσία σου απαιτούνται χρήματα. Πώς αλλιώς θα τα βγάλει πέρα κανείς; Είναι αισχρό!» αναφωνεί.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «μας έλεγε "όλοι θα χτίσετε", μας υποσχόταν "του χρόνου τέτοια μέρα θα ξαναέχετε τα σπίτια σας" και μετά αρχίσαν τα προσκόμματα και οι απαγορεύσεις. Τρέχουμε στα υπουργεία. Υποσχέσεις, λόγια, χαρτομάνι» διαπιστώνει.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά δεν παίρνει δραστικές αποφάσεις. Δεν βγάζει ένα διάταγμα που θα μπορούσαν έτσι όλα να αποκατασταθούν. Και μετά τι; Θα πάρουμε δάνεια;» ρωτά η κα Γιασεμί.
Τρία χρόνια από τη φονική φωτιά στο Μάτι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.07.2021
Ελλάδα
Τρία χρόνια από τη "μαύρη" τραγωδία στο Μάτι: "Θυμός και πίκρα - Χάθηκαν δικοί μας άνθρωποι"
Ήδη είναι καταχρεωμένη με όλη της την περιουσία υποθηκευμένη, για τα πέντε στεγαστικά δάνεια που αναγκάστηκε να πάρει και ακόμη πρέπει να αποπληρώσει τα τρία. «Εμείς παρότι έγινε στάχτη η περιουσία μας, δεν πήραμε λεφτά και ούτε πρόκειται να πάρουμε. Κάποιοι πήραν σε τρεις δόσεις την αποζημίωση: 1.000 ευρώ το τ.μ. Αλλά και όταν πληροίς τις προδιαγραφές για την αποζημίωση, πρέπει να έχεις λεφτά για να τρέξεις να υποβάλλεις αιτήσεις και περιμένεις να γίνουν κατόπιν δεκτές» περιγράφει τον φαύλο κύκλο με τον οποίο είναι αντιμέτωποι οι πυρόπληκτοι.
«Ο παραλογισμός είναι ότι όσοι πλήρωσαν για να τακτοποιηθεί το ακίνητό τους, σήμερα η κυβέρνηση το θεωρεί παράνομο κι αυθαίρετο» συνεχίζει. «Και έτσι είμαστε στην αναμονή του τίποτα και του ίσως. Στο μεταξύ, ακούς να σου λένε ότι "είσαι πλούσια" επειδή έχεις αρκετό εισόδημα κι άλλα ακίνητα, ενώ πληρώνεις μεγάλες δόσεις δανείων και τα πάντα είναι υποθηκευμένα. Ας κάνουν κάτι στην κυβέρνηση. Ας γίνουν λίγο πιο άνθρωποι. Γιατί αυτό που συμβαίνει είναι άδικο. Κι ας βιαστούν γιατί δεν πάει άλλο» καταλήγει η πυρόπληκτη καθηγήτρια.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала