Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Βόρεια Κορέα: Γουόν, το νόμισμα που αρνείται να παραδοθεί στο μονοπώλιο του δολαρίου

© AFP 2021 / Ed JonesΧαρτονόμισμα 5.000 γουόν Βόρειας Κορέας
Χαρτονόμισμα 5.000 γουόν Βόρειας Κορέας  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.07.2021
Βρείτε μας
Η οικονομία της Βόρειας Κορέας έχει περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, αλλά, όπως αποδεικνύεται, το γουόν, το εθνικό νόμισμά της αρνείται να παραδοθεί στο μονοπώλιο του δολαρίου.
Το γουόν, το νόμισμα της Βόρειας Κορέας είναι ένα νόμισμα με μακρά ιστορία προβλημάτων που συνδέονται με την αδυναμία της οικονομίας της χώρας να συντηρηθεί.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.06.2021
Κόσμος
Ο Μπάιντεν παρέτεινε τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα
Η ιστορία του γουόν χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, την εποχή που ο πατέρας του έθνους, Κιμ Ιλ Σουνγκ, ίδρυσε το κράτος της Βόρειας Κορέας.
Το εθνικό νόμισμα είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό οποιασδήποτε χώρας και έτσι η -τότε- νεοϊδρυθείσα Βόρεια Κορέα απέκτησε το δικό της.
Παρ' όλα αυτά, καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας της Βόρειας Κορέας, το νόμισμα έχει περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα που αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της εθνικής οικονομίας.
Μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό, η σταθερότητα της βορειοκορεατικής οικονομίας εξαρτάται άμεσα και από τις οικονομικές πολιτικές της άρχουσας οικογένειας.
Οι αποφάσεις των Κιμ οδήγησαν την οικονομία και το νόμισμα της χώρας σε επισφαλείς καταστάσεις και σχεδόν, σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις, η άρχουσα οικογένεια κατάφερε να αποσοβήσει την πλήρη οικονομική κατάρρευση χάρη στην απελευθέρωση του εμπορίου.
Εντούτοις, παρ' όλες αυτές τις προσπάθειες, μέχρι σήμερα το γουόν της Βόρειας Κορέας παραμένει σε πολύ ευάλωτη κατάσταση.

Συναλλαγματικές ισοτιμίες

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας ασκεί σταθερό έλεγχο στο γουόν, καθώς υπάρχει μια εμπορική συναλλαγματική ισοτιμία που χρησιμοποιείται με άδεια από τις Αρχές στις αγορές της Πιοννγκγιάνγκ και άλλων πόλεων της χώρας.
Ο Εβγκένι Κιμ, Κορεάτης αναλυτής στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, δήλωσε στο Sputnik: «Σύμφωνα με αυτή τη συναλλαγματική ισοτιμία, ένα δολάριο ισούται με περίπου 8.000 γουόν της Βόρειας Κορέας».
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε πως, ωστόσο, υπάρχει επίσης μια επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία: Για παράδειγμα, όταν ένας τουρίστας φτάσει στη Βόρεια Κορέα, λαμβάνει μόνο 100 γουόν με αντάλλαγμα ένα δολάριο.
Έτσι, ο έλεγχος του ποσοστού είναι αυστηρός οπότε -προς το παρόν- δεν επηρεάζεται από διακυμάνσεις μεγάλης κλίμακας.
Πριν από 12 χρόνια, η Βόρεια Κορέα υπέστη νομισματική μεταρρύθμιση που προκάλεσε δραματική αύξηση του πληθωρισμού.
Ο πληθυσμός της ασιατικής χώρας συγκέντρωσε πολλά χρήματα ως αποτέλεσμα αυτών των οικονομικών αλλαγών και άρχισε να αγοράζει προϊόντα, τα οποία με τη σειρά τους προκάλεσαν έλλειμμα στη χώρα, σύμφωνα με τον Εβγκένι Κιμ.
Ύστερα από αυτή την κρίση, η Βόρεια Κορέα σταμάτησε να εκτελεί «μυωπικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις» και οι υπεύθυνοι τιμωρήθηκαν.
Σήμερα, εν μέσω της πανδημίας της νόσου COVID-19, όταν η χώρα αποκόπηκε αποτελεσματικά από τον υπόλοιπο πλανήτη, το διεθνές εμπόριο της Πιονγκγιάνγκ έχει σχεδόν -επίσης- αποκοπεί.
Oι Βορειοκορεάτες, όπως επεσήμανε ο αναλυτής, δεν έχουν σχεδόν καμία ικανότητα να εξάγουν ή να εισάγουν αγαθά και αυτό δημιούργησε μεγάλα προβλήματα, οπότε είναι πιθανό η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να αφήσει «μισάνοιχτη» την πόρτα της χώρας.

Τα ξένα νομίσματα και το γουόν

Ακόμα και σε ένα κράτος τόσο απομονωμένο και κλειστό όσο η Βόρεια Κορέα, τα ξένα νομίσματα χρησιμοποιούνται ευρέως και, στην πραγματικότητα, κυκλοφορούν σχεδόν ελεύθερα σε ορισμένους τομείς και το κινεζικό γουάν και το αμερικανικό δολάριο να είναι στην κορυφή της ανεπίσημης σχετικής κατάταξης.
Μάλιστα, αυτά τα δύο νομίσματα χρησιμοποιούνται συχνά από ξένους τουρίστες που επισκέπτονται το «Ερμητικό Βασίλειο», όπως είναι γνωστή η Βόρεια Κορέα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Δύσης.
Ο Εβγκένι Κιμ πρόσθεσε ότι το ευρώ είναι, επίσης, ένα από τα πιο διαδεδομένα ξένα νομίσματα στη Βόρεια Κορέα, παράλληλα με το αμερικανικό δολάριο και το κινεζικό γουάν.
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος σημείωσε: «Άτομα που ασχολούνται με το εξωτερικό εμπόριο μπορούν να ανταλλάσσουν ξένα νομίσματα αρκετά εύκολα, ενώ εάν κάποιος προσπαθήσει να ανταλλάξει οποιοδήποτε από τα τρία (νομίσματα) με επίσημο τρόπο, τότε θα λάβει γουόν σύμφωνα με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, το οποίο είναι κάπως ωφέλιμο».
Στη συνέχεια, ο αναλυτής ανέφερε πως, υπό κανονικές συνθήκες, κανείς στη Βόρεια Κορέα δεν θα ρωτούσε «από πού πήρες το ξένο νόμισμα;», αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα σύνορα είναι κλειστά, η κατοχή ξένων τραπεζογραμματίων μπορεί να είναι ύποπτη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Εβγκένι Κιμ, οι άνθρωποι που εμπλέκονται στο διεθνές εμπόριο, «θα μπορούσαν να πουν ότι είναι η εξοικονόμησή τους από τις καλύτερες στιγμές».
Πάντως, εργάτες της Βόρειας Κορέας που απασχολούνται στο εξωτερικό, όπως στη Ρωσία, έλαβαν μέρος του μισθού τους σε ρούβλια, ενώ το άλλο μέρος κατευθύνθηκε απευθείας στην κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας και αυτές οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν σε ξένο νόμισμα.
Σήμερα, στη Βόρεια Κορέα είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιείτε το κινεζικό γουάν σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο όταν πληρώνετε επειδή «η Κίνα είναι μια φιλική χώρα», ενώ οι ΗΠΑ θεωρούνται αντίπαλες ή ακόμα και εχθρικές για την Πιονγκγιάνγκ.
Γι' αυτόν τον λόγο, το κινεζικό γουάν είναι πιο δημοφιλές στη Βόρεια Κορέα και έτσι η Πιονγκγιάνγκ αντισταθμίζει το μονοπώλιο του αμερικανικού δολαρίου με τη χρήση του κινεζικού γουάν και εθνικού νομίσματος, του γουόν.
Ακόμα, σύμφωνα με τον αναλυτή, είναι δυνατόν να αγοράσετε τρόφιμα με ξένο νόμισμα και δεν θα υπάρξει πρόβλημα από αυτή την άποψη.
Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητα των ξένων νομισμάτων, οι περισσότερες συναλλαγές στην ασιατική χώρα πραγματοποιούνται με το γουόν.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά