Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Αλέξης Τσίπρας: Θα καταργήσουμε την αθλιότητα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής

© Φωτογραφία : SOOC / Menelaos MyrillasΑλέξης Τσίπρας στη Βουλή
Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.07.2021
Βρείτε μας
Άναψαν τα αίματα στη Βουλή με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία.
Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βήμα της Βουλής.
Αφού αναφέρθηκε αρχικά στα της πανδημίας, σημειώνοντας με νόημα ότι θα έχουμε τον χρόνο να τα πούμε αυτά που «πάτε από φιάσκο σε φιάσκο και από αδιέξοδο σε αδιέξοδο» αλλά και για τα «θέματα ισονομίας που δεν τηρείτε», εστίασε στην Παιδεία, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μοναδική στην Ιστορία που άλλαξε το σύστημα εισαγωγής και το εφέρμοσε την ίδια χρονιά, δίχως χρόνο προσαρμογής.
O Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.07.2021
Ελλάδα
Μητσοτάκης για εκπαιδευτικούς: Μη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, αλλά συχνά τεστ για ανεμβολίαστους
«Ενώ ο κύριος Μητσοτάκης ήρθε εδώ διαβάζοντας αποφθέγματα των λογογράφων του για ηγέτες της Αριστεράς, ενώ ο ίδιος υλοποιεί μια πολιτική που βρίσκεται στον απόλυτο αντίποδα. Ο άνθρωπος ο οποίος υλοποιεί μια στρατηγική ρητορικής Μπογδάνου ήρθε εδώ να μας μιλήσει για Μπερλινγκουέρ», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, αλλά και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για άγνοια του ελληνικού Πανεπιστημίου και της διαδικασίας των εξετάσεων.
«Πήγατε στο κολλέγιο και σπουδάσατε στο εξωτερικό δίχως να περάσετε από το ελληνικό Πανεπιστήμιο», υπογράμμισε, προσθέτοντας:

«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για 45 λεπτά αλλά δεν μίλησε για την ουσία, ότι χιλιάδες νέα παιδιά και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε ένα δραματικό δίλημμα: αν θα πρέπει να βρουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή να πάνε σε ένα αμφιβόλου αξίας κολλέγιο».

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε επίσης στον πρωθυπουργό και στην υπουργό δόλο και δολοπλοκία, καθώς όπως είπε «ενώ είπατε ότι κόβονται μαθητές με 3 και με 4 λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τελικά κόβονται και άριστοι μαθητές». «Θα διορθώσετε αυτή την αδικία;» αναρωτήθηκε.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε το αίσθημα της αδικίας. Όταν ο κ. Μητσοτάκης το 2014, μέσα από την περίφημη αξιολόγηση, απέλυε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, είχαμε δεσμευτεί ότι θα αλλάξουμε τον νόμο και θα προσλάβουμε πίσω τα άτομα αυτά. Και αυτό ακριβώς πράξαμε τον Φεβρουάριο του 2015, μόλις αναλάβαμε την κυβέρνηση. Το ίδιο, λοιπόν, θα κάνουμε και τώρα, για τις περιπτώσεις των χιλιάδων νέων που έμειναν εκτός πανεπιστημίων λόγω του απαράδεκτου συστήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και θα αποκαταστήσουμε τη μεγάλη αυτή αδικία. Θα σταθώ απέναντι στον ελληνικό λαό και θα μιλήσω με ευθύτητα. Με το που θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, θα καταργήσουμε την αθλιότητα που εσείς φέρατε, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και θα θεραπεύσουμε τις φετινές αδικίες», συμπλήρωσε.
Εκφράζοντας, δε, την εκτίμηση ότι οι πολιτικές εξελίξεις τη χρονιά που έρχεται θα είναι ραγδαίες, υποσχέθηκε, εφόσον γίνουν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ τις κερδίσει, σχηματίζοντας προοδευτική κυβέρνηση, παράλληλο μηχανογραφικό για τους υποψήφιους του 2021 που δεν μπήκαν φέτος σε σχολή λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, σημειώνοντας ότι δεν θα αφήσουμε καμία θέση στα πανεπιστήμια κενή, αλλά και δυνατότητα μεταγραφής σε ομοειδές τμήμα στα θύματα των στρεβλώσεων της ελάχιστης βάσης και των συντελεστών βαρύτητας, εφόσον τα συνολικά μόρια εισαγωγής είναι περισσότερα από αυτά του εισακτέου στο τμήμα που θέλει να μεταγραφεί.
Συγκεκριμένα:
Θα ανοίξει παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για τους υποψηφίους που δεν έχουν εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο το 2021 λόγω της ΕΒΕ. Τα Τμήματα που πλέον θα είναι προσβάσιμα μέσω του ειδικού μηχανογραφικού σε αυτούς τους υποψήφιους είναι όσα δεν τους ήταν προσβάσιμα λόγω ΕΒΕ το 2021. Τα μόρια με τα οποία θα διεκδικήσουν πρόσβαση σε αυτά τα Τμήματα είναι τα μόρια που συνέλεξαν το 2021.
Θα σεβαστούμε τον αριθμό των συνολικών θέσεων που διέθεσε η κυβέρνησή σας για το 2021. Δηλαδή τις 77.415 θέσεις. Όμως δεν θα αφήσουμε ούτε μία θέση κενή. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τις αποφάσεις των ιδρυμάτων για να κόψουμε νέες και νέους και αντί για 77.500 θέσεις να δώσουμε, όπως κάνετε εσείς, 50 ή 60 χιλιάδες θέσεις. Αφού η Πολιτεία κρίνει ότι οι θέσεις πρέπει να είναι 77.500 θα είναι 77.500. Εμείς δεν κλέβουμε στο ζύγι! Δεν θα κλέψουμε από τα νέα παιδιά ούτε μία θέση
Άρα λοιπόν, όπως είπε, «τον Ιούλιο του 2022 ανοίγει παράλληλο ειδικό μηχανογραφικό αποκλειστικά για υποψηφίους του 2021, οι οποίοι στο μηχανογραφικό που άνοιξε τον Ιούλιο του 2021 δεν είχαν πρόσβαση σε κάποια Τμήματα λόγω ΕΒΕ και δεν εισήχθησαν σε κανένα Τμήμα. Συμπληρώνουν το νέο ειδικό μηχανογραφικό επιλέγοντας Τμήματα με σειρά προτίμησης.
Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ιδεοληψία και αλαζονεία, υποστηρίζοντας ότι τόσο στα θέματα Παιδείας, όσο και στους άλλους τομείς, εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα.
«Πέρα από το ότι κάνετε deals με ιδιωτικά συμφέροντα, έχετε μία ιδιαίτερη εχθρότητα στη νεότητα. Βάζετε κόφτη στα ΑΕΙ, κάνετε προσλήψεις αστυνομικών αντί για καθηγητές στα δημόσια Πανεπιστήμια, κάνετε στιγματισμό των νέων για την πανδημία, ξύλο στις πλατείες, δίνετε αύξηση ένα κουλούρι, 0,50 λεπτά την ημέρα, που αφορά και τους νέους. Και αν έχεις γνωριμίες ρουσφέτια προχωράς, και φτιάχνετε ένα κράτος με γκόλντεν μπόις στις ΔΕΚΟ», υποστήριξε.
Συνεχίζοντας, δε, την επίθεση, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι »έχετε τυφλωθεί από την αλαζονεία της εξουσίας, και από αυτούς που σας κολακεύουν, που σας λένε ότι καλπάζετε, ότι είσαστε ο μεγαλύτερος, ότι θα κερδίσετε όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές... Σας καλώ, μαζί με χιλιάδες εκπαιδευτικούς και γονείς, έστω αυτήν την ύστατη στιγμή να καταργήσετε τη διάταξη και να σεβαστείτε τους κόπους και τις θυσίες των υποψηφίων και των οικογενειών τους μετά από την τόσο δύσκολη χρονιά που περάσαμε».
«Εμείς έχουμε ευθύνη για να δημιουργήσουμε προσδοκίες και ελπίδες και να επανέλθει η Δικαιοσύνη. Λέμε σήμερα ότι η αποκατάσταση μίας αδικίας δεν είναι λαϊκισμός αλλά κράτος δικαίου. Είναι μια πράξη αποκατάστασης της Δικαιοσύνης. Ό,τι είναι δίκαιο πρέπει να γίνεται πράξη, δεν είναι λόγια του αέρα. Αυτή η θέση και στάση, δεν μπορεί να μην συνοδεύεται με τη δέσμευση να δώσουμε βάρος στην τριτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διπλασιάζοντας τη χρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστημίων και τον αριθμό των καθηγητών του πανεπιστημίου σε βάθος τετραετίας. Προτάσεις κοστολογημένες που έχουν στόχο την ενίσχυση των πανεπιστημίων μας».
Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε «σε όλες και όλους που παρά τις μεγάλες θυσίες και προσπάθειες δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στα πανεπιστήμια μας».
«Δεν αποτύχατε. Μην το θεωρήσετε σαν μία προσωπική ήττα. Είστε, δυστυχώς, θύματα ενός εκδικητικού συστήματος που δεν έχει βασιστεί σε καμία ακαδημαϊκή μελέτη. Είστε θύματα μιας φανατισμένης και εμμονικής κυβέρνησης που νομίζει ότι διαλύοντας τη δημόσια παιδεία, θα εκδικηθεί τους πολιτικούς της αντιπάλους», ισχυρίστηκε.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά