Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της κτηματογράφησης

© Sputnik / Αναστασία ΣταματοπούλουΠροβολή ταινίας στη Βουλή στο πλαίσιο της ημέρας φιλελληνισμού
Προβολή ταινίας στη Βουλή στο πλαίσιο της ημέρας φιλελληνισμού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.07.2021
Βρείτε μας
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι διατάξεις που εισάγονται έχουν στόχο την ταχεία ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ενώ όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που προκύπτουν θα διευκολύνουν τη διαδικασία προς όφελος του δημοσίου και των πολιτών.
Ψηφίστηκε επί της αρχής, τη Δευτέρα 26/7 από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο που αφορά στον Εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου.
Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.07.2021
Ελλάδα
Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Όλα δείχνουν παράταση - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Το εν λόγω νομοσχέδιο, περιλαμβάνει διατάξεις για την επιτάχυνση της κτηματογράφησης, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών που διαθέτει το Ελληνικό Κτηματολόγιο στους πολίτες, καθώς επίσης και την αναδιοργάνωση του φορέα, καθώς στοχεύει να παρέχει καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες στο κοινό.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη δήλωσε το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι διατάξεις που εισάγονται έχουν στόχο την ταχεία ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, προβλέπουν παράταση έως 31.12.2022 για τη διόρθωση ανακριβειών των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών και Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτου.

Οι δηλώσεις του Γιώργου Στύλιου

«Αντιμετωπίζουμε ζητήματα τα οποία αναζητούσαν λύσεις και επί πολλές δεκαετίες ήταν στο συρτάρι και χρόνιζαν. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε πολύ σύντομα αποτελέσματα και ότι σύντομα θα δούμε τα οφέλη από αυτή τη νομοθετική παρέμβαση» ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος τονίζοντας στη συνέχεια πως στόχος των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι η επιτάχυνση, η απλούστευση και η ασφάλεια.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου επιταχύνεται η διαδικασία ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, η οποία θα επικυρώνεται αμέσως μετά την ανάρτηση και τις διορθώσεις της, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στη συνέχεια ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος ανέφερε πως το 98% των ακινήτων θα μπορούσε να έχει καταχωρηθεί ήδη στην κτηματογράφηση και να εγγραφεί στο κτηματολόγιο αν δεν υπήρχαν εκκρεμότητες (2%) που δημιουργούν κολλησιεργεία. Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται και ο τρόπος καταχώρισης και διόρθωσης των πρώτων εγγραφών για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες η κτηματογράφηση περαιώθηκε, χωρίς να ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης ενστάσεων.

Ο Γιώργος Στύλιος επισήμανε επίσης τα εξής:

Δεν πρόκειται να είναι δυνατή η μεταβίβαση ακινήτου ούτε η έκδοση οικοδομικής άδειας αν το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί στην κτηματογράφηση.
Δίνεται παράταση μέχρι 31.12.2022 ώστε όλοι οι πολίτες να ελέγξουν και να διορθώσουν τις ανακριβείς πρώτες εγγραφές των ακινήτων. Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά στα ακίνητα περιοχών που κηρύχθηκαν σε κτηματογράφηση πριν από την έναρξη ισχύος του ν.3481/2006 καθώς και περιοχών στις οποίες οι πρώτες εγγραφές καταχωρήθηκαν από την 1.1.2013 μέχρι 31.12.2013.
Προβλέπεται προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών για τις περιοχές των παλαιών προγραμμάτων κτηματογράφησης όπου δεν είχε εκδοθεί διαπιστωτική πράξη περαίωσης της κτηματογράφησης, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε απόφαση έναρξης ισχύος του κτηματολογίου σε αυτές. Αυτό σημαίνει πως με την ισχύουσα παράταση όλοι οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους πελάτες τους ώστε σε διάστημα 1,5 έτους να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις ώστε να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο.
Δίνονται πρόσθετες δυνατότητες στους πολίτες να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους προτού προσφύγουν στη δικαιοσύνη με τη μέθοδο της διαμεσολάβησης, μετά και από πρόταση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων. Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εισάγεται σε ειδικές περιπτώσεις αγωγών η υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης, ενώπιον κτηματολογικού διαμεσολαβητή, ο οποίος θα επιλέγεται από μητρώο που θα δημιουργηθεί.
Εισάγεται ο θεσμός του κτηματολογικού εφέτη με στόχο να μην προσφεύγουν οι πολίτες για μη σοβαρό λόγο στα δικαστήρια.
Αναφορικά με τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, εισάγεται διάταξη που ορίζει πως εάν το Δημόσιο δεν απαντήσει μέσα σε 60 ημέρες ότι έχει δικαιώματα, τότε το ακίνητο εγγράφεται σε εκείνον που πηγαίνει και το δηλώνει. Το δημόσιο έχει δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Με τον ηλεκτρονικό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου, θα είναι δυνατό στο γραφείο του συμβολαιογράφου να συλλέγονται όλα τα δικαιολογητικά, μέσω της διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣ από διαφορετικά μητρώα του Δημοσίου (ΑΑΔΕ, ΤΕΕ, Κτηματολόγιο κ.λπ.).

ΠΟΜΙΔΑ: «Το νομοσχέδιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση»

Ο Στράτος Παραδιάς χαρακτήρισε ρηξικέλευθη και καθοριστική για την περαιτέρω εξέλιξη του κτηματολογίου την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να «περάσει» η αρμοδιότητα της περαίωσης και της οργάνωσης λειτουργίας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο κλίμα αυτό, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση για διαδικαστικά σημεία που αφορούν στη λειτουργία του κτηματολογίου.
Προσέθεσε ωστόσο ότι αφήνονται σε επόμενα νομοθετήματα σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την ουσία της κτηματογράφησης και με την τύχη πολλών ιδιωτικών ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Στον αντίποδα σημείωσε ότι η ΠΟΜΙΔΑ είχε θέσει την ηλεκτρονικό φάκελλο ως πρώτο θέμα που πρέπει να λυθεί, στην ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο κ. Παραδιάς διαμήνυσε πως δεν αρκεί ο ηλεκτρονικός φάκελος, αλλά χρειάζεται και ταχύτατη μείωση των πάμπολλων δικαιολογητικών που απαιτούνται για μια μεταβίβαση και έχουν φέρει σε απόγνωση πολίτες και συμβολαιογράφους.
Στη συνέχεια, επισήμανε ότι η αξία της διάταξης αυτής θα φανεί άμεσα μόλις γίνει η ανάρτηση των πρώτων εγγραφών για τα δικαιώματα του Δήμου Αθηναίων, τα οποία είναι κατά 98% ορθά και οριστικά αλλά η κτηματογράφησή του, δυστυχώς καρκινοβατεί από το 2008.
Σημαντική, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και την ψηφιοποίηση του αρχείου των υποθηκοφυλακείων ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να αντλήσει τα στοιχεία του προϊσχύσαντος συστήματος αναγραφών.
Η ΠΟΜΙΔΑ κρίνει πως σε θετική κατεύθυνση είναι και η αντιστροφή του βάρους προβολής αντιρρήσεων για τα ακίνητα με την ένδειξη αγνώστου ιδιοκτήτη. Προειδοποιεί ωστόσο πως ελοχεύει ο κίνδυνος να ανοίξει βιομηχανία αναιτιολόγητων αρνητικών αντιρρήσεων προς τους πολίτες από τις υπηρεσίες του δημοσίου.
Η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει, επίσης, ότι από το εν λόγω νομοσχέδιο απουσιάζει πρόβλεψη για την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων ενώ το Δημόσιο πρέπει να πάψει επιτέλους να διεκδικεί αυθαίρετα και χωρίς τίτλους δήθεν δασικές περιοχές.

Αθανάσιος Ζούπας: «Οι δικηγόροι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της κτηματογράφησης»

Εκ μέρους της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, ο Αθανάσιος Ζούπας δήλωσε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, προειδοποίησε πως η ανελαστική οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου και ζητήματα συνταγματικότητας.

Γιώργος Ρούσκας: «Είμαστε υπέρ του ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων»

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Γιώργος Ρούσκας, αφού υπογράμμισε ότι οι αρχικές εγγραφές είναι χαοτικές, λανθασμένες σε πολύ μεγάλο βαθμό και συγκρουόμενες με τις αναρτήσεις, οι οποίες έχουν γίνει με τις οριστικές εγγραφές, είπε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να συμβάλλει σε μια συνολική αντιμετώπιση χρόνιων συγκεκριμένων ζητημάτων κάνοντας μνεία στον ηλεκτρονικό φάκελο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Δημήτρης Σταθάκης: «Έχουμε σήμερα 82% ποσοστό συλλογής δικαιωμάτων, σε επίπεδο χώρας»

Ο πρόεδρος του ΔΣ του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» Δημήτρης Σταθάκης τόνισε ότι από 39 εκατομμύρια εκτιμώμενα δικαιώματα, έχουν ήδη συλλεγεί 32 εκατομμύρια. Αναφέροντας πως στο τέλος του χρόνου θα φτάσει κοντά στο 85%. Δήλωσε δε στη συνέχεια πως θα έχουμε 33 εκατομμύρια από τα 39, στο τέλος του έτους. Το ποσοστό αυτό, εκτός ότι είναι καλό από μόνο του, αντιστοιχεί και με τα ποσοστά των άλλων χωρών στην Ευρώπη. Στην Αγγλία αγνοείται το ποσοστό. Στην Ισπανία είναι 5%-20% η αδήλωτη περιουσία, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεσαι. Στο Βέλγιο τα αδήλωτα είναι κάτω από 10%. Στη Γαλλία και τη Γερμανία είναι 5%, είπε ο κ. Σταθάκης.

Ιωάννης Μαχίκας: «Η ολοκλήρωση του έργου πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους αναδόχους μελετητές»

Στη σωστή κατεύθυνση δήλωσε πως κινείται το νομοσχέδιο και ο Γ.Γ. της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ιωάννης Μαχίκας, ο οποίος δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι η ολοκλήρωση του έργου πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους αναδόχους μελετητές. Ιδιαίτερα σημαντικές χαρακτήρισε, επίσης, τις προβλέψεις για το θεσμό του διαπιστευμένου μηχανικού για το κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα επισήμανε πως είναι ένας θεσμός, ο οποίος υπάρχει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι αυτό το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη να καταλάβει τα οφέλη του κτηματολογίου και πραγματικά να διευκολύνει πάρα πολύ και να κάνει πολύ πιο σύντομες όλες τις διαδικασίες του ακινήτου του την επόμενη μέρα. Από την ώρα, δηλαδή, που θα ενταχθεί το ακίνητό του και η περιοχή σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου να μην ταλαιπωρείται ιδιαίτερα και οποιοδήποτε σφάλμα να μπορεί εύκολα να διορθωθεί.

Σωτήρης Λιάρος: «Σκόπιμες οι επισπεύσεις των διαδικασιών»

Ο νομοθέτης κατά τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Γεωπληροφορικής και Κτηματολογίου εντόπισε την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων όπου από εκεί και μετά διαπιστώνονται οι μεγάλες καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση των μελετών κινηματογράφησης. Θεώρησε, λοιπόν, σκόπιμο, να επισπεύσει τις διαδικασίες και να λήξει το Κτηματολόγιο, ακριβώς, μετά την ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων από τις εταιρείες που εκτελούν την κτηματογράφηση.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά