- Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.07.2021
Ολυμπιακοί Αγώνες 2021
Πλήρης κάλυψη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από την Τελετή Έναρξης μέχρι την Τελετή Λήξης, βρείτε εδώ τα σημαντικότερα γεγονότα από όλα τα αθλήματα, κατατάξεις, μετάλλια και τα κορυφαία στιγμιότυπα κάθε μέρας. Όλα τα νέα της ελληνικής αποστολής και των Ελλήνων αθλητών που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Και αν καταργούσαμε για πάντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΣημαία των Ολυμπιακών Αγώνων
Σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.07.2021
Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα μέλλον χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες; Για αρκετούς, η διοργάνωση είναι τόσο συνυφασμένη με την ιστορία του 20ου και του 21ου αιώνα, ώστε δεν μπορούν να διανοηθούν ότι κάποιοι θα έθεταν ποτέ ένα τέτοιο ερώτημα. Όπως φαίνεται, όμως, οι Ολυμπιακοί του Τόκιο πυροδοτούν μια συζήτηση που θεωρούνταν ταμπού για δεκαετίες.
Στην πραγματικότητα, το αίτημα για την ακύρωση ή και την ολοκληρωτική κατάργηση της διοργάνωσης είναι σχεδόν τόσο παλιό όσο και η σύγχρονη τέλεση των αγώνων από τον βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν.
Από τους Ολυμπιακούς του Σαιντ Λούις το 1904, όταν η τοπική αριστοκρατία αντιμετώπιζε τους ιθαγενείς της περιοχής σαν ζώα του τσίρκου, μέχρι τους «αγώνες του Χίτλερ» το 1936, που μετατράπηκαν σε προπαγανδιστικό εργαλείο του ναζισμού, αρκετοί αντιδρούσαν έντονα με την τέλεση των αγώνων.
Σιμόν Μπάιλς - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.07.2021
Ολυμπιακοί Αγώνες 2021
Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Νέο σοκ με τη Σιμόν Μπάιλς - Αποσύρθηκε και από το σύνθετο ατομικό
Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα προτάθηκε η διεξαγωγή εναλλακτικών διοργανώσεων, όπως οι αντιφασιστικοί αγώνες της Βαρκελώνης το 1936 αλλά και οι λεγόμενες Σπαρτακιάδες που διοργανώνονταν από την πρώην ΕΣΣΔ.
Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, το αίτημα κατάργησης των αγώνων περιορίστηκε σε μικρές ομάδες ακτιβιστών και ακαδημαϊκών, καθώς η βιομηχανία των αγώνων απανθράκωνε με τη λάμψη της κάθε φωνή αντίδρασης.
Η εικόνα όμως φαίνεται να αλλάζει με τους αγώνες του Τόκιο. Ίσως, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία, το 80% του τοπικού πληθυσμού δήλωνε κατηγορηματικά αντίθετο με τη φιλοξενία των αγώνων, ενώ επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προειδοποιούσαν ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού.
Οι διοργανωτές κατηγορήθηκαν, δικαίως, ότι προκειμένου να μην θίξουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα αναμετάδοσης και τα συμφέροντα των χορηγών, δεν δίστασαν να θέσουν σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.
Οι λέξεις «κατάργηση» και «επανεξέταση» ήρθαν λοιπόν δυναμικά στο προσκήνιο.
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του «Τόκιο 2020», Γιοσίρο Μόρι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.07.2021
Ολυμπιακοί Αγώνες 2021
Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Ανησυχία για τα κρούσματα στο Τόκιο – Αυξάνονται οι κλίνες στα νοσοκομεία
«Είναι καιρός να ξανασκεφτούμε του Ολυμπιακούς Αγώνες» έγραφαν οι New York Times σημειώνοντας ότι προκαλούν μαζική «εκτόπιση πληθυσμών, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και κατασπατάληση πόρων».
H Washington Post συμπλήρωνε ότι οι αγώνες είναι πάντα ζημιογόνοι για τις πόλεις που τους φιλοξενούν, καθώς από το 1960 μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ούτε μια διοργάνωση που να μην ξεπέρασε τον αρχικό της προϋπολογισμό.
Αρκετοί βέβαια θα υποστηρίξουν ότι ο αμερικανικός Τύπος θυμήθηκε τα προβλήματα των αγώνων εν όψει της διοργάνωσης στην Κίνα, η οποία θα επιτρέψει στο Πεκίνο να προβάλει την οικονομική του ισχύ και τη νέα θέση που διεκδικεί στο διεθνές γεωπολιτικό στερέωμα.
Είναι δεδομένο, παραδείγματος χάριν, ότι τους επόμενους μήνες θα επιχειρηθεί η σύνδεση των χειμερινών αγώνων του 2022 με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.07.2021
Ολυμπιακοί Αγώνες 2021
Τόκιο 2020: Τραυματισμός για τον Στέφανο Τσιτσιπά και προσωρινή διακοπή του αγώνα
Ακόμη όμως και αν ο αμερικανικός Τύπος εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα όταν ασκεί συνολική κριτική στις ολυμπιακές διοργανώσεις, αυτό δεν μειώνει τη σημασία των επιχειρημάτων που παρουσιάζονται.
Όπως γνώρισε και η Ελλάδα με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν μετατραπεί σε μια μεγάλη γιορτή για λίγες εταιρείες κατασκευών, real estate και συστημάτων ασφαλείας.
Ακόμη και στις λεγόμενες «επιτυχημένες» διοργανώσεις όπως της Βαρκελώνης οι αγώνες άνοιξαν τον δρόμο για φαινόμενα gentrification και ανάπτυξης υπερτουρισμού που διέλυσαν τον ιστό της πόλης.
Οι αγώνες του 1982 στο Λος Άντζελες δημιούργησαν μια αστυνομοκρατούμενη πόλη – μια δεκαετία αργότερα, η αστυνομοκρατία οδήγησε στην εξέγερση του Λος Άντζελες.
Στο Ρίο ντε Τζανέιρο έχασαν τα σπίτια τους 77.000 άνθρωποι, ενώ στο Πεκίνο εκτοπίστηκαν 1.5 εκατομμύριο κάτοικοι για τη διοργάνωση του 2008.
Η ρωσική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.07.2021
Κόσμος
Διπλωματική ένταση Ρωσίας - Ιαπωνίας: "Απαράδεκτη η αντίδραση του Τόκιο"
Το αποτέλεσμα είναι ότι ο αριθμός των πόλεων που καταθέτουν αιτήσεις για τη φιλοξενία των αγώνων μειώνεται χρόνο με τον χρόνο.
Σύμφωνα μάλιστα με την οργάνωση «NOlympics LA», η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι τόσο τρομαγμένη ότι στο μέλλον θα δυσκολεύεται να βρει νέα «θύματα», ώστε έσπευσε να αλλάξει τη διαδικασία επιλογής των πόλεων το 2019 δίνοντας στον εαυτό της μεγαλύτερη ευελιξία στη διαδικασία επιλογής.
Το αίτημα για την κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων ίσως ακούγεται παράταιρο στο ελληνικό κοινό, που έχει την «τιμητική» του σε κάθε διοργάνωση με την αφή της ολυμπιακής φλόγας και την παρέλαση των Ελλήνων αθλητών στην πρώτη θέση κάθε τελετής έναρξης.
Η χρυσή Ολυμπιονίκης Μόμιτζι Νισίγια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.07.2021
Ολυμπιακοί Αγώνες 2021
Χρυσή Ολυμπιονίκης ετών 13: Η Μόμιτζι Νισίγια έγραψε ιστορία στο Τόκιο με το πατίνι της– Βίντεο
Μήπως όμως θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα η πρώτη χώρα που θα επισημάνει ότι η σύγχρονη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί προσβολή για το αρχαίο πνεύμα των αγώνων;
Όπως εξηγεί άλλωστε ο Τζούλ Μπόικοφ, καθηγητής πολιτικών επιστημών και συγγραφέας του βιβλίου Power Games, για την πολιτική ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, το πραγματικό όραμα του Πιερ ντε Κουμπερτέν δεν ήταν να αναβιώσει το μεγαλείο των διοργανώσεων της αρχαιότητας, αλλά να τονώσει τα εθνικιστικά αισθήματα της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία έγλειφε τις πληγές της από την ήττα στον γαλλο-πρωσικό πόλεμο.
Στην Ελλάδα έχουμε τη γνώση των αληθινών αγώνων αλλά και την πικρή εμπειρία από τη διοργάνωση του 2004.
Μήπως έχουμε και την υποχρέωση να πρωτοστατήσουμε για την κατάργηση αυτού του πανηγυριού;
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала