Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τι να καταναλώσετε για να αποφύγετε άνοια και Αλτσχάιμερ - Πώς επιβραδύνεται η "γνωστική εξασθένηση"

© AP Photo / Tim IrelandΦράουλες με κρέμα στο Γουίμπλεντον
Φράουλες με κρέμα στο Γουίμπλεντον - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.07.2021
Βρείτε μας
Φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, συστατικά με αντιοξειδωτικές ικανότητες που επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση και αποτρέπουν παθήσεις όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.
Η κατανάλωση ενός πιάτου γεμάτου φρούτα όπως οι φράουλες, πιπεριές ή ροζ γκρέιπφρουτ, τα οποία περιέχουν φλαβονοειδή, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων του Χάρβαρντ.
Άτομα που έφαγαν περίπου 600 χιλιοστόγραμμα από φλαβονοειδή την ημέρα, είχαν περίπου 20% χαμηλότερο κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση από εκείνους που έτρωγαν 150 χιλιοστόγραμμα ημερησίως, όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Academy of Neurology.
Τα φλαβονοειδή είναι μία σειρά συστατικών με ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, τα οποία βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά.
Η ζημιά «στην παροχή αίματος στον εγκέφαλο είναι ένας σημαντικός συντελεστής για τη γνωστική εξασθένηση».
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φλαβονοειδών βοηθούν στην προστασία αυτής της παροχής αίματος, η οποία επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση, εξηγεί ο Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητής φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.
Πεπόνι και καρπούζι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.07.2021
Κόσμος
Καρπούζι VS πεπόνι: Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία μας; Διατροφολόγος απαντά
Η γνωστική επιβράδυνση μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.
Η έρευνα διήρκεσε σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα και είχε περίπου 75.000 συμμετέχοντες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους, στην αρχή της έρευνας, ήταν 50 ετών και τώρα είναι μεταξύ 70 και 80 χρονών.
Επειδή η μελέτη έγινε μέσα στις δεκατίες, τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο έγκυρα από άλλες έρευνες που έγιναν πριν κάποια χρόνια, λέει ο Ντάνιελ Ποτς, από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, που ωστόσο δεν συμμετείχε στην έρευνα.
«Η γνωστική επιβράδυνση είναι κάτι που συμβαίνει αργά, οπότε όταν το αξιολογούμε, μπορούμε να εντοπίσουμε καλύτερα τις λεπτές αλλαγές για μεγάλο χρονικό διάστημα», καταλήγει ο Ποτς.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά