Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ειδικός στο Sputnik: Δεν έχουμε στοιχεία για διαρροή του κορονοϊού από κινεζικό εργαστήριο

CC BY 2.0 / NIAID / Novel Coronavirus SARS-CoV-2Έγχρωμη ηλεκτρονική μικρογραφία ενός ανθρώπινου κυττάρου (πράσινο) που έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό (COVID-19) (μοβ)
Έγχρωμη ηλεκτρονική μικρογραφία ενός ανθρώπινου κυττάρου (πράσινο) που έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό (COVID-19) (μοβ) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.07.2021
Η εκδοχή διαρροής του κορονοϊού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, από κινεζικό εργαστήριο δεν βασίζεται σε αρκετά στοιχεία, όπως δήλωσε στο Sputnik ο Ντίντιερ Πιτέ.
O επικεφαλής της Υπηρεσίας Πρόληψης και Ελέγχου Μολυσματικών Ασθενειών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης, Ντίντιερ Πιτέ, δήλωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, θα μπορούσε να έχει προκύψει από εργαστηριακή διαρροή στη Γουχάν της Κίνας και πρόσθεσε πως οι κατηγορίες εναντίον της ασιατικής χώρας είναι πολιτικό ζήτημα.
Κόσμος στην Αθήνα εν μέσω κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.07.2021
Κόσμος
CDC: Μετάλλαξη Δέλτα όπως… ανεμοβλογιά - Τη μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι - Βάλτε μάσκες
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόσπασμα που δημοσιοποιήθηκε από τη σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο Sputnik, o Ντίντιερ Πιτέ ανέφερε: «Πραγματικά δεν έχουμε στοιχεία ότι αυτός ή άλλοι ιοί δημιουργήθηκαν σε εργαστήρια. Αυτό έχει συζητηθεί πολύ. Ειδικά αφού όλα συνέβησαν στην Κίνα, αλλά πάντα ξεχνάμε να πούμε ότι τα πρώτα καταστροφικά βακτήρια, που ξέφυγαν από το εργαστήριο, ήταν στις ΗΠΑ και αυτό συνέβη σε ένα εργαστήριο με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε, αυτό είναι αρκετά πιθανό, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να το υποθέσουμε».
Ακόμα, σύμφωνα με τον ίδιο, το ερώτημα εάν θα μπορούσε να υπάρξει διαρροή επικίνδυνου ιού από το εργαστήριο στη Γουχάν λόγω ανικανότητας του προσωπικού ή ανεπαρκούς επιπέδου ασφάλειας «είναι πιο πολιτικό».
Υπενθυμίζεται ότι, στις 31 Δεκεμβρίου 2019, οι κινεζικές Αρχές ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για έξαρση άγνωστης πνευμονίας στην πόλη Γουχάν, στα κεντρικά της χώρας.
Ταυτόχρονα, οι πρώτες περιπτώσεις συνδέθηκαν κατά κάποιο τρόπο με την τοπική αγορά θαλασσινών και, στις αρχές Ιανουαρίου του 2020, η Κίνα ανακοίνωσε επίσημα ότι ένας νέος τύπος κορονοϊού ήταν η αιτία της έξαρσης της ιογενούς πνευμονίας άγνωστης προέλευσης.
Μάλιστα, στις 11 Μαρτίου 2020, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, είπε ότι η εξάπλωση του νέου κορονοϊού έχει τη φύση μιας πανδημίας.
Επίσης, ο ΠΟΥ δημοσίευσε, τον περασμένο Μάρτιο, έκθεση μιας διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων του οργανισμού με συμπεράσματα από την επίσκεψή τους στη Γουχάν για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού, στην οποία η διαρροή του από το εργαστήριο χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά απίθανη».
Στην προαναφερθείσα έκθεση αναφέρεται ότι ο νέος τύπος κορονοϊού μεταδόθηκε πιθανότατα στον άνθρωπο από νυχτερίδες μέσω άλλου ζώου.
Μια άλλη εκδοχή για την προέλευση του κορονοϊού υποστηρίζει την άμεση μετάδοσή του στον άνθρωπο από ένα ζώο και οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν, πλέον, «από πιθανή σε πιθανή».
Η αποστολή του ΠΟΥ αποκάλεσε, επίσης, ως «πιθανή» την εκδοχή της εμφάνισης του ιού μέσω παγωμένων τροφίμων.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала