Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
 - Sputnik Ελλάδα, 1920
Αθλητικά
Αθλητικές ειδήσεις για ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όλα τα σπορ. Οι κορυφαίες ελληνικές και διεθνείς αθλητικές στιγμές με επικαιρότητα και σχολιασμό.

Οι "χάλκινοι" Έλληνες στο Sputnik: "Το "διαστημικό" τόξο σε διδάσκει να βάζεις στόχους και στη ζωή"

© Sputnik / Kostas DavelasΟ Σταύρος Κουμερτάς και ο Κωνσταντίνος Δρακιώτης
Ο Σταύρος Κουμερτάς και ο Κωνσταντίνος Δρακιώτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.08.2021
Βρείτε μας
Οι τρεις Έλληνες τοξοβόλοι έγραψαν ιστορία κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο στην Τουρκία.
Ο ΔημήτριοςΚωνσταντίνος Δρακιώτης, ο Σταύρος Κουμερτάς και ο Ανδρέας Ζαχαράκης, υπό την καθοδήγηση του ομοσπονδιακού προπονητή Αλέξανδρου Παμβουξόγλου κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αττάλεια. Οι τρεις "Ρομπέν των Δασών" μίλησαν στο Sputnik.
Στις αρχές του καλοκαιριού στο "Antalya 2021 European Championships", οι Έλληνες τοξοβόλοι κρέμασαν το χάλκινο μετάλλιο στο στήθος καταρρίπτοντας και δύο πανελλήνια ρεκόρ.

Στα χνάρια του πατέρα του

Ο μικρός της παρέας, ο 19χρονος Κωνσταντίνος Δρακιώτης εκτός από τοξοβόλος είναι δευτεροετής φοιτητής στο ΠΑΠΕΙ και συγκεκριμένα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Τα τελευταία 11 χρόνια ασχολείται με την τοξοβολία και πήρε την ώθηση από τον πατέρα του.
Ο πατέρας του, Γιώργος, ξεκίνησε το 1986 την τοξοβολία και το 1988 κατέκτησε την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στην κατηγορία Standard Bow με πανελλήνια επίδοση.
«Αυτό που με τράβηξε στην τοξοβολία ήταν κυρίως η ώθηση που πήρα από τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου έκανε από παλιά τοξοβολία και έβαλε και εμένα και τον αδερφό μου στο άθλημα. Στον πρωταθλητισμό χρειάζονται πολλές ώρες προπόνησης. Χρειάζεται να θέλεις να προχωρήσεις στο άθλημα, αν ο ίδιος βάζεις όρια και εμπόδια για να μην συνεχίσεις» τόνισε.
© Sputnik / Kostas DavelasΟ Σταύρος Κουμερτάς και ο Κωνσταντίνος Δρακιώτης
Ο Σταύρος Κουμερτάς και ο Κωνσταντίνος Δρακιώτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.07.2021
Ο Σταύρος Κουμερτάς και ο Κωνσταντίνος Δρακιώτης

Ξεκίνησε το ταξίδι... βλέποντας τηλεόραση

Από την άλλη, ο Σταύρος Κουμερτάς ασχολείται με την τοξοβολία από το τέλος του 2003 και πέντε χρόνια αργότερα βρέθηκε στην Εθνική ομάδα.
«Την τοξοβολία την ξεκίνησα βλέποντας ένα παγκόσμιο κύπελλο στο Eurosport το 2003 και με έναν φίλο μου είπαμε να αγοράσουμε ένα τοξάκι εκπαιδευτικό. Βλέποντας, ότι μας αρέσει και προχωράμε γραφτήκαμε σε έναν σύλλογο. Έτσι ξεκίνησε όλο το ταξίδι. Οι περισσότεροι δήμοι στην Αττική έχουν συλλόγους τοξοβολίας. Στην επαρχία γενικά υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι. Επίσης, υπάρχουν και τα ομοσπονδιακά προπονητήρια» αναφέρει.
Το Sputnik συνάντησε από κοντά τους 2 από τους 3... σωματοφύλακες της Εθνικής Ελλάδας τοξοβολίας, ενώ ο τρίτος της παρέας, ο Ανδρέας Ζαχαράκης κατέθεσε την άποψη του από την Πάτρα, όπου βρίσκεται και εργάζεται.
Ο Θοδωρής Ιακωβίδης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.07.2021
Αθλητικά
Ο Ιακωβίδης έκατσε κάτω από την... κάμερα του Sputnik: "Δεν θα πουλήσω φτηνά το τομάρι μου"

Τι χρειάζεται για να ξεκινήσεις την τοξοβολία

Η πιο συχνή ερώτηση που γίνεται σε ένα άθλημα είναι για το τι χρειάζεται κάποιος να ξεκινήσει;
«Πρώτα από όλα μεράκι. Δεν γίνεται χωρίς να το θέλεις. Χρειάζεται κάποιον για να του δείξει τα βασικά. Να πάρει κάποιον εξοπλισμό και να βρει κάποιον να τον εγκλιματίσει στον χώρο της τοξοβολίας. Να του πει ότι χρειάζεται για να ξεκινήσει τους αγώνες, να του δείξει τεχνικές» απάντησε ο Δρακιώτης.
«Στην τοξοβολία εξαρτάται το επίπεδο που θέλεις να φτάσεις και ζητάς. Ως χόμπι είναι απλό, αλλά σε πρωταθλητικά επίπεδα δυσκολεύουν τα πράγματα. Είναι ένα αρκετά απαιτητικό άθλημα που θέλει μεγάλα επίπεδα συγκέντρωσης και αυτοπειθαρχίας. Για να ξεκινήσει κάποιος τοξοβολία χρειάζεται να αγαπάει το άθλημα, να του αρέσει και στις περισσότερες περιπτώσεις έρχονται για να δοκιμάσουν και να δουν πως είναι το τόξο και το βέλος. Είναι κάτι που τραβάει το μάτι. Η τοξοβολία είναι γραμμένη στο DNA του ανθρώπου επειδή εδώ και 30.000 χρόνια ήταν το δεύτερο όπλο και βασικό όπλο για κυνήγι. Φέρουμε στο DNA μας το τόξο και το βέλος. Είναι αρκετά εντυπωσιακό άθλημα, όποτε το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να δει, να κολλήσει και να έρθει να δοκιμάσει» ήταν η απάντηση του Κουμερτά.
Η Κατερίνα Δίβαρη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.07.2021
Αθλητικά
Δίβαρη στο Sputnik: "Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό πως θα πάρω μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες"

«Τα τόξα είναι διαστημικά»

Η τοξοβολία θεωρείται ένα ακριβό άθλημα, αφού έχει πολλά υλικά. Ο βασικός εξοπλισμός του αθλήματος είναι το τόξο που αποτελείται από το κεντρικό (riser), τα ελάσματα (limbs) , τη χορδή (string) , ένα σκόπευτρο και ένα σιδερένιο ή πλαστικό νυχάκι που ακουμπά το βέλος(rest).
«Το τόξο είναι ανάλογα με την ιδιότητα που θέλεις να κάνεις τοξοβολία. Το τόξο σε πρωταθλητικό επίπεδο μπορεί να ξεπεράσει τα 3-4.000 ευρώ. Ο δικός μου εξοπλισμός είναι περίπου γύρω στα 2.500-3.000 ευρώ» υπογραμμίζει ο Κώστας Δρακιώτης, ενώ ο πιο έμπειρος Σταύρος Κουμερτάς συμπληρώνει: «Τα τόξα είναι διαστημικά. Η τεχνολογία που είναι κατασκευασμένα, τα υλικά τους, οι απαιτήσεις και οι λεπτομέρειες από την κατασκευή μέχρι και την χρήση τους είναι σε τέτοιο επίπεδο που μοιάζουν διαστημικά. Αντέχουν τεράστιες πιέσεις. Η χρήση τους είναι δύσκολη, ανάλογα με τον αθλητή και το επίπεδο του αθλητή που τα χρησιμοποιεί».
Ο αθλητής του πινγκ πονγκ Παναγιώτης Γκιώνης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.06.2021
Αθλητικά
Ο 41χρονος "οδοντίατρος" του πινγκ πονγκ στην 5η του Ολυμπιάδα: "Δέος, περηφάνια και ύψιστη τιμή"

«Δεν είναι τόσο δημοφιλές άθλημα στην Ελλάδα καθαρά λόγω διαφήμισης»

Η Εθνική Ελλάδας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην Τουρκία και ήταν το πρώτο σε τόσο μεγάλο επίπεδο.
«Γιατί άργησε τόσο πολύ μια διάκριση, δεν απαντιέται πολύ εύκολα. Το μετάλλιο που πήραμε ήταν ένα σύνολο επιβεβαίωσης. Δεν είχαμε κάποιον άλλο τρόπο να δείξουμε ότι προοδεύει το σύνθετο τόξο» ανέφερε ο μικρός της παρέας.
«Είναι το πρώτο μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και η πιο δύσκολη διοργάνωση. Θέλω τη διάκριση και το μετάλλιο να το αφιερώσω στη μητέρα μου. Γενικά, το επίπεδο είναι πολύ ανεβασμένο. Οι άλλες χώρες είναι πολύ ανεβασμένες. Δεν είναι τόσο δημοφιλές άθλημα στην Ελλάδα καθαρά λόγω διαφήμισης. Επίσης, οι χώροι που γίνεται το άθλημα είναι προστατευμένοι και δεν μπορούν να το παρακολουθήσουν θεατές» επισημαίνει ο 43χρονος Κουμερτάς.

«Από 8 μέχρι 88 ετών - Στη Γαλλία συνταγογραφείται από ψυχολόγους»

Ο Σταύρος Κουμερτάς ήταν ο 1ος πολυνίκης αθλητής για το 2019 και θέλει να δώσει ένα έναυσμα σε κάποιον για να ξεκινήσει την τοξοβολία.
«Για να δώσουμε μια ώθηση να ξεκινήσει κάποιος την τοξοβολία είναι πως είναι για όλες τις ηλικίες. Δεν υπάρχει όριο. Από 8 μέχρι 88 ετών. Μπορούν όλοι να ρίξουν. Η τοξοβολία αναφέρεται σε όλες τις ηλικίες. Υπάρχουν πολλά είδη τόξων που μπορεί κάποιος να διαλέξει όποιο του ταιριάζει. Το βασικότερο είναι πως είναι πολύ αντί-στρες άθλημα στο επίπεδο του χόμπι. Έρχονται κάνουν μια ώρα προπόνηση και ξεχνούν όλα τους τα προβλήματα. Στη Γαλλία συνταγογραφείται από ψυχολόγους» τονίζει.
Από την άλλη πλευρά, ο Δρακιώτης έχει δει τον εαυτό του να αλλάζει αναφέροντας: «Πρώτα από όλα, η τοξοβολία σε κάνει να καταλάβεις περισσότερο στον εαυτό σου. Σε πολλές στιγμές αρχίζω να καταλαβαίνω πως πρέπει να είμαι πιο συνειδητοποιημένος. Σου δημιουργεί φιλίες και το πνεύμα της ομαδικότητας. Τέλος είναι ο συλλογισμός με τον εαυτό σου. Έπειτα από κάθε αγώνα βγαίνεις πιο δυνατός».
© Sputnik / Kostas DavelasΤοξοβολία στόχος
Τοξοβολία στόχος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.07.2021
Τοξοβολία στόχος

«Η τοξοβολία σε διδάσκει να βάζεις στόχους στη ζωή σου»

Ο στόχος στον οποίο καρφώνεται το βέλος αποτελείται από δέκα κύκλους, πέντε διαφορετικών χρωμάτων (κίτρινο, κόκκινο, μπλε, μαύρο, άσπρο) από μέσα προς τα έξω. Κάθε κύκλος αντιπροσωπεύει και ένα αριθμό βαθμών. Η τοξοβολία, γενικά, σε κάνει να βάζεις στόχους.
«Η τοξοβολία σε διδάσκει να βάζεις στόχους στη ζωή σου. Από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο. Βάζεις τις βάσεις πίσω. Αν ξεκινήσεις με κάτι από το μηδέν και μπορείς να το χτίσεις μπορείς να φτάσεις και στους πιο υψηλούς στόχους» υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος για να συμφωνήσει ο Σταύρος, λέγοντας: «Η τοξοβολία είναι το κατεξοχήν άθλημα για να μπορείς να βάλεις στόχους στη ζωή σου και να τους πετυχαίνεις κιόλας. Σε βοηθάει να ανακαλύψεις, να αναγνωρίσεις και να ελέγξεις και τα τρία στοιχεία της οντότητας σου που είναι το μυαλό, τη ψυχή και το σώμα. Οπότε μέσα από διαδικασίες που χρησιμοποιούμε στην προπόνηση για είμαστε πιο δυνατοί και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε πολύ πιεστικές καταστάσεις και στρεσογόνους παράγοντες όπως είναι οι αγώνες, μέσα από αυτά μαθαίνουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, πιο δυνατοί, δυναμικοί και αποφασιστικοί στη ζωή μας γενικά και στους στόχους που βάζουμε».
© Φωτογραφία : Προσωπική συλλογή του Ανδρέα ΖαχαράκηΟ Ανδρέας Ζαχαράκης
Ο Ανδρέας Ζαχαράκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.07.2021
Ο Ανδρέας Ζαχαράκης

Ανδρέας Ζαχαράκης: «Ήταν το άθλημα εκείνο που "κούμπωσε" πάνω μου»

Ο τρίτος αθλητής της τοξοβολίας της Εθνικής Ελλάδας, Ανδρέας Ζαχαράκης λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να βρεθεί στην Αθήνα και κατέθεσε την γνώμη του από την Πάτρα όπου μένει μόνιμα.
Τι σε τράβηξε - γοήτευσε στην τοξοβολία;
«Έκανα τοξοβολία κάποια χρόνια πριν, ένας φίλος μου και μου πρότεινε να δοκιμάσω και εγώ. Και σε συνδυασμό το ότι μου αρέσει να βάζω στην ζωή μου στόχους ήταν το άθλημα εκείνο που "κούμπωσε" πάνω μου".
Πόσο δύσκολο άθλημα είναι;
«Όπως όλα τα αθλήματα έτσι και η τοξοβολία έχει το δικό της βαθμό δυσκολίας ανάλογα τους στόχους που κάποιος θέτει. Αν για παράδειγμα κάποιος ασχολείται με την τοξοβολία ως χόμπι δεν θα δώσει τόσο μεγάλη σημασία στην τεχνική η οποία είναι πολύ σημαντική, σε αντίθεση με κάποιον άλλον που θέτει υψηλούς στόχους όπως εγώ για παράδειγμα εγώ που ήθελα τα μεγάλα σκορ, πράγμα που σήμαινε πολλές ώρες προπόνησης και τελειοποίησης της τεχνικής, που ήταν απαραίτητο να φτάσεις σε ανταγωνιστικό επίπεδο».
Τι χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει την τοξοβολία;
«Και εδώ ισχύει τους στόχους που θέτει ο κάθε ένας. Εάν κάποιος ασχοληθεί για λόγους διασκέδασης, ο απαραίτητος εξοπλισμός θα δοθεί από το σύλλογο που θα απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος και συνήθως είναι δωρεάν γιατί είναι καθαρά εκπαιδευτικός εξοπλισμός. Αν όμως ο ενδιαφερόμενος αποφασίσει να ασχοληθεί σε επίπεδο πρωταθλητισμού τα ποσά και οι απαιτήσεις αλλάζουν και πληρώνονται από τον ίδιο».
Η τοξοβολία μπήκε το 1900 στο Παρίσι στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων. Παρότι είναι από τα αρχαιότερα αθλήματα, γιατί δεν είναι δημοφιλές;
«Δυστυχώς η τοξοβολία δεν είναι θεαματικό άθλημα που θα καθηλώσει τον θεατή όπως αντίστοιχα γίνεται στα δημοφιλή αθλήματα, ποδόσφαιρο μπάσκετ κτλ, και επομένως δεν προβάλλεται όπως θα έπρεπε από τα τηλεοπτικά κανάλια και γενικότερα από ΜΜΕ, καθώς δεν επιφέρουν κέρδη κι γενικότερα έσοδα όπως συμβαίνει με τα προσφερόμενα δημοφιλή αθλήματα».
Ποσό ακριβό είναι ένα τόξο;
«Σε επίπεδο πρωταθλητισμού η τιμή ενός τόξου κυμαίνεται από 2500€ και πάνω ανάλογα πάντα με τις απαιτήσεις και την οικονομική κατάσταση του αθλητή, και μπορεί να φτάσει μέχρι 3500€ έως 4000€».
Πες κάποιους λόγους για να ασχοληθεί κάποιος με την τοξοβολία;
«Οι λόγοι για να ασχοληθεί κάποιος με την τοξοβολία είναι αρκετοί. Η τοξοβολία σου διδάσκει αυτοσυγκέντρωση, υπομονή στο στόχο, και ακρίβεια. Αυτά είναι τα μέσα προκειμένου να αποκτήσει κάποιος αυτοπεποίθηση που θα του χρειαστεί τόσο στο χώρο της τοξοβολία όσο και στη προσωπική του ζωή».
Η τοξοβολία διδάσκει να βάζεις στόχους και στη ζωή;
«Η τοξοβολία σε διδάσκει στην προσωπική σου ζωή να βάζεις στόχους, να προσπάθεια να τους πετύχεις με υπομονή και επιμονή».
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά