Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Θράκη: Το παρασκήνιο της απόφασης για τα μειονοτικά σχολεία που προκάλεσε την οργή της Τουρκίας

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOCΣημαίες της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σημαίες της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.08.2021
Βρείτε μας
Νέα κόντρα στα ελληνοτουρκικά με αφορμή τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Το σκεπτικό της ελληνικής απόφασης για τα μειονοτικά σχολεία εξηγούν στο Sputnik κύκλοι του Υπουργείου Παιδείας.
Σε νέο κρεσέντο προκλητικότητας προχώρησαν οι τουρκικές Αρχές, θέτοντας εκ νέου θέμα «τουρκικής μειονότητας» στο ελληνικό έδαφος, σε αντίθεση με τα όσα ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης.
Αφορμή της νέας αντιπαράθεσης στάθηκε η ελληνική απόφαση για συγχωνεύσεις μειονοτικών σχολείων στη Θράκη. Οι τουρκικές διπλωματικές αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να απαντά.
Ειδικότερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την απόφαση των ελληνικών αρχών να κλείσουν 12 δημοτικά σχολεία στα οποία, όπως αναφέρει, σπούδαζαν παιδιά της «τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη».

«Καταδικάζουμε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα 12 δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τα μέτρα λιτότητας και τον ανεπαρκή αριθμό μαθητών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα ότι έχει κλείσει περισσότερα από τα μισά τέτοια σχολεία στην περιοχή και τώρα ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε 103.
Με οργισμένη ανακοίνωση απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ καταγγέλλοντας την Τουρκία ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με αβάσιμες κατηγορίες και ψευδείς ειδήσεις.

«Η Ελληνική πλευρά απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά τις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάνης» ανέφερε το υπουργείο.

Παράλληλα επισήμανε ότι «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη. Η ελληνική στην Τουρκία έχει συρρικνωθεί σε μόλις 3.000. Την στιγμή που την εποχή της Λωζάνης ήταν ισάριθμες. Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, στη Θράκη θα λειτουργήσουν άνω των 100 μειονοτικών δημοτικών ενώ στην Κωνσταντινούπολη μόνο 3».
Ο Τσαβούσογλου στη Θράκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.05.2021
Ελλάδα
Ο Τσαβούσογλου περιοδεύει στη Θράκη με συνεχείς αναφορές σε "τουρκική μειονότητα"

Το σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις σχολείων

Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν παίζει πολιτικό παιχνίδι με τα σχολεία, ούτε τα κλείνει αυθαίρετα εκφράζουν στο Sputnik κύκλοι του Υπουργείου Παιδείας εξηγώντας ότι το σκεπτικό της απόφασης για συγχωνεύσεις στηρίζεται κυρίως σε δύο άξονες: Τη μείωση του πληθυσμού και το λειτουργικό κόστος.
Από το 2002 έως το 2019 έχει μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στα μειονοτικά σχολεία κατά 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι.
Το Υπουργείο Παιδείας έλαβε υπόψιν του το γεγονός ότι κάθε χρόνο, ο κόσμος εξακολουθεί να μετακινείται από τα χωριά στις πόλεις, εκ του αποτελέσματος μειώνεται ετησίως ο αριθμός των μαθητών.
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει στη διάθεσή του, η μείωση συμβαίνει και λόγω της υπογεννητικότητας.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν τρία στοιχεία-κλειδιά αναφορικά με την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης:
1.
Το 80% των σχολείων είναι διθέσια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός μαθητών και για τον λόγο αυτό δικαιολογείται η ύπαρξη δύο εκπαιδευτικών. «Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός, αλλά επειδή το πρόγραμμα είναι δίγλωσσο στα μειονοτικά (ελληνόγλωσσο και τουρκόγλωσσο) οδηγούμαστε στο διπλό σχήμα» ανέφεραν οι αρμόδιες πηγές.
2.
Στη Ροδόπη, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 25 σχολεία που για έξι τάξεις διαθέτουν λιγότερους από 15 μαθητές συνολικά, κάτι που κατά μέσο όρο ισοδυναμεί με λιγότερους από τρεις μαθητές ανά τάξη.
3.
Την ίδια στιγμή, στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν 14 σχολεία στα οποία φοιτούν κάτω από 10 μαθητές στο σύνολο των έξι τάξεων.
Τσαβούσογλου στη Θράκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.05.2021
Ελλάδα
Προκλήσεων συνέχεια από Τσαβούσογλου στη Θράκη: Θα υποστηρίζουμε πάντα την ''τουρκική μειονότητα''

Το λειτουργικό κόστος των μειονοτικών σχολείων

Όπως μας εξηγούν οι ίδιες πηγές, τα μειονοτικά σχολεία κοστίζουν στο ελληνικό κράτος επειδή δεν έχουν μαθητές κάτι που καθιστά αναπόφευκτη τη συγχώνευση.
«Η μέση δαπάνη του κράτους ανά μαθητή στα μειονοτικά σχολεία ανέρχεται περίπου στα 8.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα η μέση κρατική δαπάνη ανά μαθητή στα υπόλοιπα δημόσια σχολεία ανέρχεται σε κάτω από 4.000 ευρώ».
«Η Ελλάδα πληρώνει τα έξοδα λειτουργίας όλων αυτών των σχολείων. Δεν πρόκειται για ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Τα σχολεία υπάρχουν όταν έχουν μαθητές. Όταν δεν υπάρχουν οι μαθητές, το κράτος συνενώνει σχολεία. Τα παιδιά που φοιτούσαν σε τρία σχολεία, θα φοιτούν όλα μαζί σε ένα. Το καλύτερο για τα παιδιά είναι να βρεθούν σε μεγαλύτερα σχολεία που θα έχουν όλους τους μαθητές και περισσότερες τάξεις» επισημαίνουν οι αρμόδιες πηγές.
Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι η συγχώνευση που επιχειρείται στα μειονοτικά έχει πραγματοποιηθεί στη γενική εκπαίδευση. «Συνιστά προνομιακή μεταχείριση προς τα μειονοτικά ότι παραμένουν τόσο καιρό χωρίς διευθέτηση» παρατήρησαν.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν προσφυγές κατά των υπουργικών αποφάσεων για τις αναστολές λειτουργίας σχολείων στο Συμβούλιο της Επικρατείας από ανθρώπους που σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις καταστάσεις στη Θράκη, πρόσκεινται στο τουρκικό προξενείο. Ωστόσο όλες οι δίκες έχουν κερδηθεί από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά