Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Καρπούζι: Το λαχταριστό "φάρμακο" του καλοκαιριού με τις θαυματουργικές ιδιότητες για την υγεία

CC0 / / Καρπούζι
Καρπούζι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.08.2021
Βρείτε μας
Το καρπούζι, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και με λίγες θερμίδες, είναι πολύ δημοφιλές ανά την υφήλιο και θεωρείται ο βασιλιάς του καλοκαιριού.
Το καρπούζι όμως – πέρα από την τέλεια γεύση του – έχει ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν την υγεία μας.
Το καρπούζι είναι ένα φρούτο που περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αναγκαία για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού.
Μεταξύ άλλων, το καρπούζι περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α, κάλιο, βιταμίνες Β, μαγνήσιο, φώσφορο, πρωτεΐνες ενώ είναι πλούσιο σε ίνες.
Εξάλλου, το καρπούζι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι ένα καοτενοειδές, μια έντονα κόκκινη χρωστική ουσία που συναντάται σε τροφές όπως οι ντομάτες και η παπάγια, όπως αναφέρει το πόρταλ Eat This - Not That.
Εκτεταμένες έρευνες δείχνουν ότι το λυκοπένιο είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που δρουν σε όλο το σώμα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το θρεπτικό συστατικό θα μπορούσε να προσφέρει προστασία απέναντι σε πολλές παθήσεις.
Ένας γιαπωνέζικο πεπόνι Yubari (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.07.2021
Πεπόνι: Διατροφολόγος προειδοποιεί ποιοι δεν πρέπει να τρώνε το λαχταριστό φρούτο
Ειδικότερα, δίαιτες πλούσιες σε λυκοπένιο ίσως βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.
Επίσης, θα μπορούσαν να προστατεύσουν απέναντι στους καρκίνους των πνευμόνων, του στήθους και των νεφρών, όπως αναφέρει το Healthline.
Έρευνες δείχνουν ότι οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτή της φυσική χρωστικής που υπάρχει στο καρπούζι μπορεί να βοηθήσουν να κρατηθούν χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερόλης, καθώς να συμβάλλουν στην μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης πιθανόν θανάσιμων καρδιακών παθήσεων.
Άλλωστε το λυκοπένιο βοηθάει στην αύξηση της άμυνας του δέρματος ενάντια στα ηλιακά εγκαύματα και τις βλάβες από την ακτινοβολία UV.
Αν και δεν μπορεί να αντικαταστήσει το αντιηλιακό, η συχνή κατανάλωση καρπουζιού και επομένως λυκοπενίου θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.
Το λυκοπένιο θα μπορούσε επίσης να έχουν θετική επίδραση στην υγεία των ματιών, μιας και μπορεί να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση καταρράκτη και να μειώσουν τον κίνδυνο του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, μιας από τις σοβαρότερες αιτίες της τύφλωσης στους πιο ηλικιωμένους ενήλικες.
Εξάλλου, το λυκοπένιο που υπάρχει σε αφθονία στο καρπούζι επίσης προστατεύει και τον εγκέφαλο.
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους θεωρείται ότι προλαμβάνουν τις κρίσεις και την απώλεια μνήμης που σχετίζονται με παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ.
Οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση καρπουζιού σε όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος.
Πέρα από το ότι πρόκειται για ένα φρούτο με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, το νερό και οι ίνες που περιέχει προσφέρουν αίσθημα ικανοποίησης και βοηθούν στον έλεγχο της πείνας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
ԱրմենիաՀայերենΑρμενικάАҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά