Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

ΕΟΔΥ: Νέες οδηγίες για καραντίνα κρουσμάτων - Τι ισχύει για τις στενές επαφές

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOCΕΟΔΥ - rapid test
ΕΟΔΥ - rapid test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.08.2021
Βρείτε μας
Νέες οδηγίες για την απομόνωση και την καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών. Η νέα ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε νέες οδηγίες για τον κορονοϊό, σχετικά με την απομόνωση και την καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών τους, αλλά και για την άρση της απομόνωσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

Απομόνωση κρουσμάτων COVID-19

Για όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι) ακολουθείται το ισχύον πρωτόκολλο απομόνωσης:
Δείτε αναλυτικά τι προβλέπεται εδώ

Απομόνωση ατόμων που επισκέπτονται την Ελλάδα και διαγιγνώσκονται με κορονοϊό

Όσοι επισκέπτονται τη χώρα μας και διαγιγνώσκονται ως κρούσματα COVID-19 με ήπια νόσηση, που δεν χρειάζονται νοσηλεία, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Η άρση της απομόνωσης (ανεξάρτητα από την εμβολιαστική τους κάλυψη ή προηγηθείσα νόσησή τους), απαιτεί τα ακόλουθα κριτήρια:
Ασυμπτωματικός: 10 ημέρες απομόνωσης από την ημερομηνία λήψης δείγματος
Συμπτωματικός : εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα απαιτούνται 10 ημέρες απομόνωσης από την ημερομηνία λήψης δείγματος και τρεις ημέρες απυρεξίας και ύφεσης των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα
και:
ένα αρνητικό άμεσο τεστ αντιγόνου – RAT. Εάν το RAT παραμένει θετικό επαναλαμβάνεται σε 48 ώρες.
Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια το κρούσμα μπορεί να εξέλθει από το ξενοδοχείο καραντίνας. Αναφορικά με τη δυνατότητά του να ταξιδέψει θα πρέπει να υποβληθεί στον εργαστηριακό έλεγχο, που απαιτείται από τη χώρα προορισμού του.
Σημειώνεται πως οι παραπάνω οδηγίες δεν ισχύουν σε περίπτωση κρούσματος με στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος/υπό παρακολούθηση. Οι περιπτώσεις αυτές αξιολογούνται από τον ΕΟΔΥ και δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες.

Διαχείριση κρουσμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό παρακολούθηση

Η εμφάνιση και διασπορά παραλλαγμένων στελεχών του ιού στην Ελλάδα αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, ειδικά όταν δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη μεταδοτικότητα και τη λοιμογονικότητά τους καθώς και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι αυτών των στελεχών.

«Ο έλεγχος της διασποράς των στελεχών αυτών του ιού στην κοινότητα αποτελεί βασική μη φαρμακευτική παρέμβαση δημόσιας υγείας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Η διαχείριση των κρουσμάτων με τα συγκεκριμένα στελέχη θα πρέπει να είναι ενδελεχής και συμβατή με τα τρέχοντα επιδημιολογικά και διεθνή δεδομένα, ειδικά στα πρώτα στάδια εμφάνισης τους στη χώρα μας» αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Για τους παραπάνω λόγους, η διαχείριση των κρουσμάτων αυτών σχετικά με τον χρόνο απομόνωσής τους ή καραντίνας των στενών επαφών τους, θα πρέπει να γίνεται κατ' εξαίρεση των ισχυόντων πρωτοκόλλων και σύμφωνα με την εκτίμηση κινδύνου του ΕΟΔΥ βάσει διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων.

Διαδικασία αποχαρακτηρισμού κρουσμάτων

Σε περίπτωση θετικού άμεσου αντιγονικού τεστ για τον ιό, με ακόλουθο αρνητικό μοριακό τεστ που υλοποιείται άμεσα (η λήψη των δειγμάτων πρέπει να γίνεται μέσα σε χρονικό διάστημα μιας ώρας), γίνεται αυτόματος αποχαρακτηρισμός του κρούσματος στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών με COVID-19.
Σε άλλη περίπτωση ακολουθείται αποχαρακτηρισμός του κρούσματος σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Κόσμος στην Αθήνα εν μέσω κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.08.2021
Ελλάδα
Κρούσματα σήμερα: "Φουντώνει" επικίνδυνα η Κρήτη - Σταθερά πρώτη η Αττική
Υπογραμμίζεται πως η παραπάνω διαδικασία αφορά ασυμπτωματικά άτομα και άτομα που δεν αποτελούν στενή επαφή κρούσματος COVID-19.

Καραντίνα στενών επαφών

Αναφορικά με την καραντίνα στενών επαφών χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή προηγηθείσας νόσησης ισχύουν τα εξής:
Άτομα, που αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων και δεν εμφανίζουν συμπτώματα γίνεται άρση της καραντίνας τους:
στις 14 ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα χωρίς εργαστηριακό έλεγχο ή
στις 10 ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα με αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο, μοριακό τεστ (RT-PCR) ή άμεσο τεστ αντιγόνου (RAT). Εάν το τεστ είναι αρνητικό γίνεται άρση της καραντίνας αλλά τα άτομα οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι και την ολοκλήρωση των 14 ημερών. Εάν το τεστ είναι θετικό ακολουθείται το ισχύον πρωτόκολλο για την απομόνωση των κρουσμάτων COVID-19 χωρίς να απαιτείται επανάληψη του τεστ.
Εξαιρούνται οι επαγγελματίες υγείας και το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, για τους οποίους η άρση καραντίνας γίνεται έπειτα από επτά ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο.
Σχετικά με την καραντίνα στενών επαφών με ιστορικό εμβολιασμού ή προηγηθείσας νόσησης:
Άτομα που αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων COVID-19 και είτε έχουν εμβολιαστεί για τον ιό είτε μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο έχουν νοσήσει από τον ιό και παραμένουν ασυμπτωματικοί, δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι και την ολοκλήρωση των 14 ημερών.
Σχετικά με την στρατηγική εργαστηριακού ελέγχου στενών επαφών κρουσμάτων COVID-19 με ιστορικό εμβολιασμού ή προηγηθείσας νόσησης σε ειδικούς χώρους όπως είναι οι κλειστές δομές (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οικοτροφεία, στρατιωτικές μονάδες, κρουαζιερόπλοια κλπ.) καθώς και σε χώρους παροχής υγείας συστήνεται για το προσωπικό επιπλέον εργαστηριακός έλεγχος σε χρονικά διαστήματα 0 και 5 έως 7 ημέρες μετά την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα με μοριακό τεστ ή σε χρονικά διαστήματα 0,3 και 7 ημέρες με άμεσο τεστ αντιγόνου για τον ιό.
Για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και φιλοξενούμενους εκτός από τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο συστήνεται επιπλέον ο διαχωρισμός τους (cohorting) και η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Επιπλέον, ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος ενδείκνυται και σε περιπτώσεις συρροών κρουσμάτων COVID-19 σε οποιονδήποτε χώρο.
Στην ίδια κατηγορία για αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο εντάσσονται περιπτώσεις ατόμων, που συνεχίζουν να έρχονται σε επαφή με το κρούσμα, όπως είναι άτομα, που συμβιώνουν στον ίδιο χώρο και δεν υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης των κρουσμάτων ή άτομα, που έχουν αναλάβει την φροντίδα των κρουσμάτων (παιδιών, ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες).
Εικόνες εν μέσω κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.08.2021
Ελλάδα
Κορονοϊός: 2.595 κρούσματα σήμερα και 20 νέοι θάνατοι - Ανησυχεί ο αριθμός των διασωληνωμένων
Για την καραντίνα ατόμων, που επισκέπτονται τη χώρα μας και χαρακτηρίζονται στενές επαφές:
Τα άτομα, που επισκέπτονται την Ελλάδα και χαρακτηρίζονται ως στενές επαφές κρουσμάτων, φιλοξενούνται και αυτά σε ξενοδοχείο καραντίνας.
Η άρση της καραντίνας στενών επαφών επισκεπτών, που διαγνώστηκαν ως κρούσματα COVID-19 στις πύλες εισόδου ή κατά την παραμονή τους στη χώρα, απαιτεί :
επτά ημέρες καραντίνα από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα και ένα αρνητικό μοριακό τεστ την 7η ημέρα καραντίνας. Εάν το τεστ είναι αρνητικό συστήνεται αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και αυτοπαρακολούθηση της υγείας τους μέχρι και την 14η ημέρα από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Εάν το τεστ είναι θετικό ακολουθείται το πρωτόκολλο για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ή
14 ημέρες καραντίνας χωρίς εργαστηριακό έλεγχο
Τέλος, σημειώνεται πως οι πλήρως εμβολιασμένοι και νοσούντες το προηγούμενο εξάμηνο δεν μπαίνουν καραντίνα αλλά ελέγχονται με μοριακό τεστ.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала