Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Μέτρα στήριξης πυρόπληκτων: Έως 150.000 ευρώ για ανακατασκευή σπιτιού-70% αποζημίωση σε επιχειρήσεις

© Φωτογραφία : SKAIΚυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.08.2021
Βρείτε μας
Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην εισήγησή του για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι για το νέο ξεκίνημα της Εύβοιας, αποφάσισε να συστήσει ειδική επιτροπή οικονομικής ανασυγκρότησης, με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.
Ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας το πλαίσιο των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων, σημείωσε ότι αυτό αφορά σε τρία επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο αναφέρεται στις άμεσες αποζημιώσεις για πυρόπληκτους σε κάθε περιοχή της χώρας και αν βρίσκεται και η έγκριση μιας σειράς από μέτρα ανακούφισης για όλους όσους δοκιμάστηκαν από τη φωτιά (πχ αναστολές οφειλών και φορολογικών υποχρεώσεων). Το δεύτερο επίπεδο αφορά στα έργα αποκατάστασης των πληγέντων περιοχών και το τρίτο είπεδο αναφέρεται στον μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης, ειδικά της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας.
Τηλεοπτικό μήνυμα Αλέξη Τσίπρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.08.2021
Ελλάδα
Τσίπρας για φωτιές: "Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης" – Το μήνυμα σε Μητσοτάκη
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και τα οποία θα εξειδικευτούν κατά τις ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστά τα εξής:
Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 για όσες κατοικίες έχουν υποστεί καταστροφές και ζημιές.
Άμεση προκαταβολή ύψους 20.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό φθοράς κάθε κτιρίου. Τα ποσά θα καταβάλλονται με μία απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr με εκταμίευση λίγες ημέρες μετά.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους, ενώ το 20% θα δοθεί ως προκαταβολή. Επίσης, για τα ακίνητά τους θα λαμβάνουν άμεση προκαταβολή ύψους 22.000, 12.000 ή 5.000 ανάλογα με την έκταση των ζημιών.
Οι αγροτικές - κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια, θα μπορούν να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές, ενώ θα μπορούν να λάβουν και ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους.
Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για κατοίκους και επιχειρήσεις.
Αναστέλλονται ασφαλιστικές, φορολογικές, δανειακές υποχρεώσεις, όπως και πλειστηριασμοί.
Καθιερώνεται επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ για τους πυρόπλητκους, μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.
Μάλιστα, όπως είπε ο πρωθυπουργός για τους δήμους Μαντουδίου και Ιστιαίας στην Εύβοια, τα τελευταία μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από το εάν υπέστησαν ζημιές και οι τοπικές επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας για τρεις μήνες, ενώ ξεχωριστή μέριμνα θα υπάρξει για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των δύο δήμων.
Παράλληλα, σημείωσε ότι σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράφεται αύριο, περιλαμβάνεται μια σειρά από καινοτομίες για την επιτάχυνση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала